Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

Michal Valentík | rubrika: Když se řekne | 25. 7. 2012
Středa 11. července 2012. Letní ráno nebylo pro některé investory idyla. Kdo držel akcie německé solární společnosti Centrotherm Photovoltaics, šel 10. července spát s pocitem, že jeho akcie má hodnotu 2,21 eur. Ráno při otevření burzy zjistil, že stojí pouhých 60 centů. Propad o 75 procent!
Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

Smazat takovou ztrátu a vrátit hodnotu investice na úroveň předchozího dne by znamenalo zhodnotit peníze téměř o 300 procent. Co se vlastně stalo, že gigant (který se ještě před pěti lety obchodoval za 75 eur) ztratil během jedné noci tři čtvrtiny hodnoty?

Centrotherm Photovoltaic 6.–12. 7. 2012
Zdroj: boerse.de

V úterý po uzavření obchodování společnost tiskovou zprávou informovala, že požádala soud o vyhlášení insolvence a ochranu před věřiteli. V byznysu celkem normální věc. Co je ale pozoruhodné, akcionáři neměli možnost zbavit se svých akcií za přiměřenou cenu, protože kupci se objevili ráno v 9 hodin a 7 minut po otevření burzy Xetra za cenu 64 eurocentů. Během necelé půl hodiny prodejci v panice stlačili cenu na 45 centů. Při této bleskové akci nepomohl akcionářům žádný způsob ochrany před ztrátou typu inteligentních příkazů stop-loss. I kdyby je měli nastavené na úrovni například dvě eura, příkaz by se uspokojil při nejlepším na úrovni okolo 60 centů. To je o 70 procent níž, než byla maximální akceptovatelná ztráta. Pokud by člověk měl všechny svoje úspory v této akcii, jeho jmění by se propadlo na čtvrtinu. A to by asi rozdýchal málokdo. Ochranou proti takovému propadu je – základní pravidlo investování – diverzifikace. Pohodlnou cestu k diverzifikovanému portfoliu jsou podílové fondy, cenou za pohodlí pak ovšem poplatek správci fondu.

Kočičák

Anketa

Sázíte někdy všechno na jednu kartu?

„Standardní fondy podléhají regulaci a jedním z mnoha limitů je mimo jiné maximální výše investice do jednoho titulu. Jedno ze základních pravidel 5/10/40 říká, že podíl jednoho titulu na spravovaném majetku nesmí překročit deset procent, přičemž součet těch, které překračují pět procent, nemůže představovat více než 40 procent hodnoty aktiv fondu,“ říká portfolio manažer fondů ČP INVEST Patrik Hudec. Jeho fondů se ovšem pokles Centrotherm Photovoltaics netýkal: „Sektor fotovoltaiky v Evropě prochází hlubokou krizí. Drtí jej levný dovoz z Číny i škrty vládních dotací. V Německu jsou výrobci na pokraji zániku a pomyslné světlo na konci tunelu nevidím,“ vysvětluje Hudec.

Z příčin vnitřních i vnějších

Situaci, kdy se na burze při začátku denního obchodování začne akcie prodávat za výrazně jinou cenu, než na jaké den před tím skončila, se mezi obchodníky říká gap – česky mezera, propast, propastný rozdíl. Příběh akcií Centrotherm Photovoltaics je jen jeden z mnoha, na burzách jsou gapy na denním pořádku: například v den, kdy Centrotherm vyhlásil insolvenci, „probudilo se“ v USA 33 společností s víc než desetiprocentním negativním a 25 společností s víc než desetiprocentním pozitivním gapem. Jak ale upozorňuje Patrik Hudec, gap ve výši 75 procent směrem dolů je i v burzovním světě jevem řídkým.

Velké gapy jsou vždy důsledkem událostí typu vyhlášení překvapivých hospodářských výsledků, oznámení převzetí firmy, případně naopak jeho odvolání, nové strategické partnerství, změny ve vrcholném managementu, objev inovace, velká havárie, případně selhání klíčového produktu, zásadní změny v pravidlech hry (zásahy státu, udělení výjimek a dotací, daňové úpravy, znárodnění, úprava legislativy, válečný konflikt, převraty), anebo, jako v tomto případě, vyhlášení bankrotu.

Tipy, jak se gapům vyhnout

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

  • Nakupovat jenom akcie velikých společností. U společností s tržní kapitalizaci nad deset miliard dolarů bývají gapy podstatně méně častým jevem, a když už se objeví, není „skok“ až tak vysoký.
  • Nakupovat velké množství malých společností. Historie ukazuje, že menší společnosti víc rostou než velké. Ovšem mají svá rizika spojená s nižší likviditou, nižší transparentností a větší pravděpodobnost vytváření gapů. Riziko se dá snížit nakoupením širokého vějíře akcií. Například u portfolia tvořeného rovnoměrně z 30 druhů akcií, by jednodenní gap jedné akcie o 75 procent znamenal znehodnocení portfolia jen o 2,5 procenta. Pro malého investora ovšem náklady na diverzifikaci mohou být relativně vysoké – za nákup 30 různých akcií bude platit třicetkrát brokerský poplatek.
  • Nákup indexových certifikátů nebo ETF. V indexovém certifikátu nebo ETF jsou automaticky zastoupeny všechny akcie některého z akciových indexů. Gap jedné akcie je pak zanedbatelný a nehrozí pokles portfolia ze dne na den o 75 procent.
  • Nákup podílových fondů. Fondy mají jednak diverzifikované portfolio a jednak jsou aktivně řízeny profesionály, kteří každý den sledují dění na finančních trzích. Nemůžou sice předpovídat každý gap, ale mohou včas opustit například rizikové odvětví nebo třeba „horkou“ geografickou oblast a většině gapů tak předejít..

ČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., která působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, kde poskytuje služby více než 13 milionům klientů a spravuje aktiva ve výši přes 15 miliard eur.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v korunách, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem eurových fondů Generali PPF Invest. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

23. 7. 2012 | Jan Traxler | 8 komentářů

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

Chcete si zaspekulovat? Hledáte vysoké zhodnocení a nevadí vám riskovat? Pak zvažte akcie společnosti Nokia, které jsou na nejnižší hodnotě od roku 1994.

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

2. 7. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Analýza: Komodity? A co akcie těžařů?

Akcie těžebních společností nabízí zajímavý způsob, jak se dlouhodobě podílet na růstu cen komodit. Mnohé „komoditní akcie“ se dnes obchodují za příznivé ceny. Dlouhodobý dynamický... celý článek

Investiční certifikát: nízkonákladová investice

10. 5. 2012 | Tomáš Raputa | 10 komentářů

Investiční certifikát: nízkonákladová investice

Ač se Češi rádi řadí mezi vyspělé západní národy, jejich ekonomická mentalita tomu příliš neodpovídá. Stále se příliš spoléhají na ochrannou ruku státu a o tržní ekonomice a investicích... celý článek

Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

22. 11. 2011 | Roman Baroš | 2 komentáře

Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

Není fond jako fond. Podílové fondy se dělí na více různých typů. Určitě je dobré mít alespoň základní povědomí, co od kterého typu můžete očekávat. Od toho tu je dnešní Škola finanční... celý článek

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

30. 6. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci... celý článek

Partners Financial Services