Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

Aleš Tůma | rubrika: Jak na to | 9. 2. 2012 | 3 komentáře
Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!
Ještě 17 let po druhé vlně kuponové privatizace v českých šuplících, slamnících, skříních a kredencích dlí stovky a tisíce kuponových knížek. Zdaleka ne všechny jsou bezcenné, peníze se ale kvapem vypařují.

Možná ještě patříte k zapomnětlivým šťastlivcům, kteří mají v šupleti cenné (nebo bezcenné – ale to ještě nevíte) akcie. O pohrobcích kuponové privatizace jsme psali už před dvěma lety, ale neuškodí zrekapitulovat návod k postupu pro ty, kdo se z dlouhého spánku probudili až nyní.

Dotýkám se tě poprvé...

Dejme tomu, že máte doma starý výpis ze Střediska cenných papírů. Můžete se sice obrátit na účastníky Centrálního depozitáře cenných papírů, který původní Středisko cenných papírů nahradil, a nechat si vystavit nový výpis, to ale něco stojí. Výpis z evidence zaknihovaných akcií navíc neobsáhne firmy, které už v evidenci nejsou, přesto ale mohou ještě mít hodnotu.

Prozatím se tedy spokojíme se starým výpisem obsahujícím názvy a ISIN emisí. První krok je ověřit, jestli se akcie ještě náhodou neobchoduje na Burze cenných papírů Praha a/nebo v RM-Systému. Vzhledem k tomu, že z původních cca 1800 firem zůstala na veřejném trhu jen hrstka, jde spíš o formalitu. Ale pokud náhodou v dědictví po tetičce objevíte akcie ČEZ, vyhráli jste jackpot.

... abys přestala býti akcionářem

Druhý krok je zjistit, jestli firma neprovedla vytěsnění minoritních akcionářů. Tento údaj je v obchodním rejstříku (viz níže), velmi snadno jej ale najdeme v databázi vytěsnění na adrese in-server.cz. Je zde uvedeno i datum promlčení nároku na výplatu plnění.

Protože promlčecí lhůta je čtyřletá a hlavní vlna vytěsňování proběhla v roce 2005, pro mnoho akcionářů je už pozdě. Ale pro jiné ne – jen letos v prvním pololetí uběhne podle údajů in-serveru promlčecí lhůta skoro u tří desítek firem a některé další vytěsnění teprve provádějí!

Ročně připadne minoritním akcionářům protiplnění v řádu stovek milionů korun. A přitom existují údajně i případy, kdy si „minoritáři“ nevyzvedli 80 procent peněz a hlavní akcionář tak dostal hezky tučný oběd zadarmo. Některá vytěsnění ale naopak aktivní akcionáři napadají u soudu s požadavkem vyšší výplaty – tady se vyplatí využít pomoc vševědoucího Google nebo se podívat na web Ochranného sdružení menšinových akcionářů.

Vytěsnění nebo přeměnění

Propojeno: co se zbytečnými akciemi

Možná jste zdědili akcii, která je pro zlost. Prodat ji nemůžete, ale musíte platit za to, že vám je Centrální depozitář cenných papírů eviduje. Co s ní? Můžete ji věnovat Nadačnímu fondu Centrálního depozitáře cenných papírů. Pěkně na dobročinné účely. A aby stará pravda, že za dobré skutky má vždycky přijít spravedlivý trest, zůstala pravdou – za převod do fondu zaplatíte. Chacha.

Ani nevytěsnění akcionáři ale nemusí mít vyhráno – například tento čtvrtek končí promlčecí lhůta v případě společnosti Jitona, a. s. Jenže už dlouho před vytěsněním firma prošla změnami, z nichž jednou byla přeměna akcií ze zaknihovaných na listinné. Nevyzvednuté akcie firma prodala v dražbě, a kdo se nepřihlásil včas, nemá už nárok na nic.

Pokud firmu nenajdeme v databázi vytěsnění či dražeb, zbývají v zásadě dvě možnosti. Buď zkrachovala, nebo ještě funguje. Tady pomůže obchodní rejstřík na justice.cz, který (na rozdíl od některých jiných informačních systémů veřejné správy...) funguje velmi dobře.

Protože řada firem měla osudy pohnutější než by vymyslela mexická telenovela, je nutné použít rozšířené vyhledávání a zaškrtnout políčko „platné i neplatné“. Databáze tak vrátí i podniky, které zkrachovaly, přejmenovaly se nebo sloučily do jiné firmy. Ve výsledcích vyhledávání pak je nutno kliknout na položku „úplný výpis“ nebo „výpis platných“, kde jsou k nalezení informace o osudu společnosti.

Likvidita je problém

Obchodní rejstřík vám prozradí některou z následujících možností:

Kuponová knížka

Anketa

Jak vzpomínáte na kuponovku?

  • Firma je v likvidaci nebo konkurzu – v konkurzu často nezbude ani koruna na věřitele, natož na akcionáře; likvidační zůstatek teoreticky může být kladný, takže je tu ještě stéblo naděje, kterého se můžete chytit: je možné kontaktovat likvidátora.
  • Firma funguje, ale akcie se změnily. Pokud došlo k fúzi či akvizici a nástupnická firma vydala zaknihované akcie, budete je mít na účtu v Centrálním depozitáři cenných papírů. Často ale při přeměnách společnosti nebo i „jen tak“ firmy provedly výše zmíněnou přeměnu akcií ze zaknihovaných na listinné. V některých případech se ještě o akcie nebo výtěžek z jejich dražby ještě můžete přihlásit, v mnoha už ale promlčecí lhůta uběhla. Obdobně je to při přeměně a. s. na s .r. o.
  • Firma funguje a původní akcie jsou platné – hurá, máte vyhráno. Ale jen do chvíle, než se pokusíte akcie prodat. Likvidita „balíku“ deseti akcií, které nejsou na burze, bude pravděpodobně je nulová. Zbývá jen prohledávat diskuzní fóra, případně podat inzerát na specializovaném serveru (např. zmiňovaném in-serveru).

V minulosti řada obchodníků vykupovala od minoritních akcionářů akcie životaschopných firem, podobných případů ale ubývá stejně rychle jako prstů nešikovného truhláře.

Dost možná vám tedy nezbude než si kuponovou knížku nebo starý výpis ze SCP zarámovat a doufat, že je vaše pravnoučata zpeněží jako historickou raritu. Desetikorunu by to hodit mohlo.

Autor je analytik Partners Financial Services

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

1. 7. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

Zdědili jste akcie z kuponové privatizace, které prakticky není možné prodat, a ještě za jejich evidenci platíte Centrálnímu depozitáři. Nyní je budete moci darovat nadačnímu fondu.... celý článek

Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!

9. 12. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!

Také vám zbyly akcie z kuponové privatizace? Pokud aktivně obchodujete na burze, nebo v RM-Systému a akcie z kuponovky jsou neprodejné, zaplatíte za jejich vedení na účtu v Centrálním... celý článek

Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu

12. 7. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu

Pražský městský soud poslal Viktora Koženého a Borise Vostrého na 10 let do vězení za podvody, spojené s harvardskými fondy. Jejich právní zástupci se ale odvolali a většina majetku... celý článek

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

7. 7. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

Vznik Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, zvýhodní investice do podílových fondů. Kdo obchoduje s cennými papíry přímo, bude za správu účtu... celý článek

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

17. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

Přepážky Střediska cenných papírů 26. června zaniknou, veškeré transakce s cennými papíry půjdou od 7. července přes Centrální depozitář a jeho členy. Vzhledem ke konkurenci by se drobných... celý článek

Partners Financial Services