Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!
Zdědili jste akcie z kuponové privatizace, které prakticky není možné prodat, a ještě za jejich evidenci platíte Centrálnímu depozitáři. Nyní je budete moci darovat nadačnímu fondu. Banky, které vám transakci zprostředkují, však vědí, že dobrý skutek má být po zásluze potrestán.

Zatímco během kuponové privatizace se o akcie zajímal snad každý, dnes mnozí Češi ani nevědí, zda ještě nějaké vůbec vlastní. Jejich zájem se často probudí, až když zdědí akcie po příbuzných. Dědictví potěší. Pokud se ovšem místo akcií ČEZ nebo Komerční banky objeví firmy, u nichž není pořádně jasné, zda ještě vůbec existují, je to spíše danajský dar.

Dědic získá akcie, které je obtížné, ne-li nemožné prodat, s nimiž není možné obchodovat, a za jejichž držení musí navíc každoročně platit. Evidence akcií v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP), který od loňského července nahradil Středisko cenných papírů, totiž není zdarma. Pomineme-li akcie firem v konkurzu nebo likvidaci.

Drobný investor, který nehodlá obchodovat, může mít akcie v nezařazené evidenci, což ho nic nestojí, a ještě může inkasovat dividendy od společností, jejichž akcie drží. Pokud ale akcie zdědí a sám má maximálně cenné papíry v nezařazené evidenci a nevlastní žádný účet v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP), nezbývá mu než oslovit některého z účastníků depozitáře (to jsou zejména banky), aby mu za roční poplatek zařídil klasický účet v CDCP. Výše poplatku je závislá na hodnotě akcií, která může být paradoxně vyšší u akcií, s nimiž se neobchoduje – v tom případě je totiž směrodatná hodnota nominální. Ta bývá často tisíc korun, což je více, než činí tržní hodnota řady jiných titulů.

Podarujte potřebné...

Jak zjistit, zda máte registrovaný účet v Centrálním depozitáři

šerloci

Pokud chcete zjistit, zda vám Centrální depozitář registruje účet majitele cenných papírů, informace hledejte na webu Informační portál Centrálního depozitáře cenných papírů. Na základě rodného čísla se zde dozvíte, zda máte v depozitáři registrovaný účet, a to včetně některých fondů, které vlastníte. Správci části fondů však využívají takzvanou samostatnou evidenci, v depozitáři je nenajdete.

Jaké cenné papíry však na svém případném účtu máte, to zjistíte pouze přes některého z účastníků depozitáře – za úplatu.

Ode dneška je možné zděděné těžko prodejné akcie darovat Nadačnímu fondu Centrálního depozitáře cenných papírů. „Mohou to být akcie všech včetně firem, které jsou v konkurzu nebo v likvidaci, s výjimkou Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci,“ říká generální ředitelka Centrálního depozitáře Helena Čacká. Převoditelnost akcií HPH je omezená kvůli právní nejistotě panující ohledně této společnosti.

Činnost Nadačního fondu CDCP bude sponzorovat burza. Pokud by se v něm díky darům podařilo koncentrovat zajímavější akciové podíly v některých firmách a pak je prodat, půjdou podle Čacké peníze z fondu pro lidi v tísni nebo na pomoc těm, které postihla živelná pohroma, a to přes některou z existujících nadací, kterou vybere správní rada fondu. Tu tvoří vedení burzy a Centrálního depozitáře.

Zatím má podle Čacké možnost zprostředkovat Nadačnímu fondu CDCP darování neobchodovatelných akcií Česká spořitelna a Komerční banka, později se chtějí připojit i další účastníci Centrálního depozitáře.

... to jsou mimo jiné banky

Fakt, že tu bude možnost zbavit se zděděných neprodejných akcií a neplatit za jejich držení, zní povzbudivě. Nejásejme ale předčasně. Centrální depozitář pochopitelně nehodlá od klientů za převod darovaných akcií do fondu vybírat žádné peníze, zprostředkovatelé, tedy banky, však postupují jinak. Za službu si nechají zaplatit. A nejde o zanedbatelné částky.

Poplatek za službu darování cenného papíru do Nadačního fondu CDCP je 300 korun na administraci (přijetí smlouvy) a zprostředkování aktu darování,“ sdělila serveru Peníze.cz Vendula Voláková z tiskového centra České spořitelny. Připočtěme k tomu 400 korun, které činí poplatek spořitelně za přijetí žádosti k vypořádání dědictví za každého nabyvatele zvlášť (jde o poplatek Centrálnímu depozitáři) – není to zrovna málo. A dalších 300 korun činí poplatek za přechod každého titulu cenných papírů (ISIN).

Ve Fio bance činí zatím podle Venduly Žaloudíkové, která zaštiťuje její komunikaci s médii, poplatek za darování na základě darovací smlouvy 290 korun a 80 korun Centrálnímu depozitáři (ten ovšem tuto částku u daru pro Nadační fond CDCP odpouští), a to za jeden každý ISIN. Nemá zatím žádné informace o tom, že by se tato částka měla změnit, až Fio banka klientům umožní, aby přes ni poskytovali neobchodované akcie jako dar pro Nadační fond CDCP. Pokud jsou cenné papíry na účtu zůstavitele (po němž se dědí) v nezařazené evidenci, přeúčtovává navíc Fio poplatek Centrálního depozitáře 400 korun za dědice (bez rozdílu děděných emisí z jednoho účtu zůstavitele).

UniCredit Bank účtuje podle tiskového mluvčího Tomáše Pavlíka za vyřízení dědictví standardně 500 korun a dvacetiprocentní DPH. Pro případy darování fondu uvažuje o výrazných slevách.

Špatná zpráva nakonec: nezařazené účty budou zpoplatněny

Část dědiců bude proto zřejmě zvažovat, zda má smysl neprodejné akcie spíš darovat nadačnímu fondu, nebo si je přece jen ponechat a zkusit nějak prodat. Na jedné straně jsou nemalé poplatky za správu cenných papírů v depozitáři (roli přitom hraje hodnota akcií), na druhé straně nemalé poplatky za darování. Rozdíl je ovšem v tom, že ty druhé jsou jednorázové. Řada investorů dá zřejmě přednost daru.

Anketa

Přispíváte na dobročinné účely?

Centrální depozitář, který spravuje 1,6–1,7 milionu účtů majitelů cenných papírů, chystá i některé další změny. Začátkem roku má začít platit nový ceník, který má ceny CDCP přiblížit mezinárodní praxi. Podle Čacké by měly jít poplatky za správu dluhopisů mírně nahoru, zbývající spíše dolů.

Pro drobné investory bude nejspíš závažnější jiná změna. Po schválení a zavedení příslušné legislativy přestane být zdarma správa cenných papírů na nezařazených účtech, kterých je v současnosti 1,5–1,6 milionu. Jejich majitelé by pak zřejmě platili stejné poplatky jako investoři, kteří mají v Centrálním depozitáři kvůli obchodům otevřen přes některého z účastníků depozitáře klasický účet. Zřejmě si pak také začnou rozmýšlet, zda si akcie nechat, nebo raději přispět na dobročinné účely...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!

9. 12. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!

Také vám zbyly akcie z kuponové privatizace? Pokud aktivně obchodujete na burze, nebo v RM-Systému a akcie z kuponovky jsou neprodejné, zaplatíte za jejich vedení na účtu v Centrálním... celý článek

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

7. 7. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

Vznik Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, zvýhodní investice do podílových fondů. Kdo obchoduje s cennými papíry přímo, bude za správu účtu... celý článek

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

17. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

Přepážky Střediska cenných papírů 26. června zaniknou, veškeré transakce s cennými papíry půjdou od 7. července přes Centrální depozitář a jeho členy. Vzhledem ke konkurenci by se drobných... celý článek

Partners Financial Services