Blíží se další finanční krize? Několik investičních tipů

František Mašek | rubrika: Jak na to | 20. 6. 2011 | 15 komentářů
Blíží se další finanční krize? Několik investičních tipů
Akciové trhy, americký zejména, několik týdnů ztrácejí. Pokud předjímají zhruba o půl roku budoucí vývoj jednotlivých ekonomik, jak říká teorie, nečeká nás nic pěkného. Varovná jsou ostatně i vyjádření některých finančních celebrit. Pokud mají pravdu, do čeho má smysl investovat?

Obchodníci s akciemi letos vzali heslo sell in may and go away skutečně doslova. A je těžké odhadovat, kolik investorů, kteří prodali akcie v květnu či dřív, se hodlá na trh vrátit po prázdninách, s nadějí, že druhá polovina roku bude příznivější než ta končící. Většina akciových trhů totiž v posledních týdnech ztrácí a nepříznivých předpovědí přibývá.

K tradičním chmurným (či realistickým?) prognózám profesora Nouriela Roubiniho (mj. předpověděl finanční krizi) se přidaly i celebrity mezi investory, jako jsou Jim Rogers a Mark Mobius. Ten shrnul svůj názor do jediné věty: dosud nebyly odstraněny důsledky finanční krize, a tak může přijít další.

Nejistota, kam se podíváš

Index Standard & Poor’s
Index Standard & Poor’s 500, vývoj za poslední tři měsíce. Graf zvětšíte kliknutím. Vývoj dalších světových akciových indexů na Peníze.cz.

K podobné předpovědi ostatně stačí i trocha selského rozumu. Vždyť americká a čínská ekonomika zpomalují, japonská je v recesi, Evropská měnová unie – a zdaleka ne jen ona – znovu a znovu řeší problém, co s řeckým dluhem.

„Podle mého názoru existuje v současnosti šedesáti- až sedmdesátiprocentní pravděpodobnost opakování finanční krize,“ řekl serveru Peníze.cz makléř společnosti Patria Finance Petr Žabža.

Jaroslav Krabec, který řídí hedgeový fond Wood’s CEE Long Short Equity, zaměřený na střední a východní Evropu, si pravděpodobnost druhé recese globální ekonomiky či finanční krize netroufá odhadnout. Riziko, že k ní dojde, však v poslední době silně vzrostlo.

O něco optimističtěji působí názor analytika České spořitelny Luboše Mokráše, podle něhož by mělo být současné zpomalení globální ekonomiky dočasné. Jeho příčinu vidí v jednorázových faktorech, jako jsou krize na Blízkém východě a japonské zemětřesení. Druhé pololetí by podle něj mělo přinést opětné zrychlení růstu. Ani Mokráš však nečeká zázraky, protože některé negativní vlivy, například probíhající fiskální konsolidace v Evropské unii a její začátek v USA, neustanou. Stejně jako utužování měnové politiky na rozvíjejících se trzích.

„Krizi by mohl vyvolat neorganizovaný default Řecka a jeho vliv na další slabé státy Evropské unie a finanční trhy, nebo velmi málo pravděpodobný technický default USA, kdyby se demokraté a republikáni nedohodli na zvýšení stropu zadlužení. Riziko defaultu Řecka je vysoké, pravděpodobnost, že by byl chaotický a měl velký dopad na trh, je ale relativně malá, tak do desíti procent,“ míní Mokráš.

Klamné investiční hodiny Merrill Lynch

Jedním z pravidel, jímž se mohou investoři teoreticky řídit, jsou takzvané „investiční hodiny Merrill Lynch“. Ty říkají, že když ekonomika roste, daří se takzvaným cyklickým akciím, jako jsou bankovní tituly, dále třeba výrobcům automobilů nebo průmyslu jako celku. Při poklesu ekonomiky jsou zase v kurzu defenzivní tituly, k nimž patří výrobci letadel a zbraní, ale také třeba poskytovatelé telekomunikačních služeb. Některá odvětví či obory ovšem, jak upozorňuje Žabža, rostly i díky masivní finanční pomoci vlád, a je tedy otázka, zda se dá na toto pravidlo v poslední době skutečně spolehnout.

Potraviny a nápoje

Aktuální ceny komodit?

Investovat do potravinářských a zemědělských firem, nebo přímo do komodit? A víte, kolik teď aktuálně stojí? A kolik stály před rokem?

Na Peníze.cz to víme, račte se přesvědčit:

Nebo snad radši:

Vidíte, funguje to. A samozřejmě umíme i ceny dalších komodit.

Výkyvy trhů – včetně akciových – nabízejí atraktivní investiční příležitosti. Mark Mobius poukazuje hlavně na komodity. To je ale tip pro zkušenější investory. Na co by ale měli sázet v případě recese ti méně protřelí?

Petr Žabža upozorňuje na investice do vzdělání. Pokud se však nechcete přímo vzdělávat sami, akcie univerzit či jiných vysokých škol na burzách nenajdeme. V krizovém období neztrácejí půdu pod nohama půda či suroviny. V hledáčku investorů mohou být i akcie heren, kasin a podobných firem, Žabža ale doporučuje spíše návrat k základním potřebám – akciím firem, jež vyrábějí potraviny a nápoje nebo nabízejí služby spojené s bydlením. Jistotu představují samozřejmě dividendy, které svým akcionářům pravidelně vyplácejí elektrárenské společnosti nebo teplárny.

Nebo přece jen hazard?

Sázet na akcie firem, které vyrábějí základní potřeby, má podle Luboše Mokráše smysl, když čekáte totální katastrofu. Jeho kolega z České spořitelny Václav Kmínek by doporučil spíše akcie sázkových kanceláří. Za dobrý „protikrizový“ tip proto pokládá akcie Fortuny. Vychází z toho, že firmě rostly i během recese v letech 2008–2009 sumy přijatých sázek dvouciferným tempem a že se jí dařilo zvyšovat marže, a tedy i zisky. Fortuna chce navíc v polovině července rozjet vlastní loterii zaměřenou na trochu jinou cílovou skupinu než její současné kurzové sázení.

Atraktivitu podobných titulů dokládá Kmínek akciemi řeckého provozovatele největší loterie v zemi, společnosti OPAP. Přes výrazný pokles tamější ekonomiky i příjmů obyvatel dokáže udržet objem přijatých sázek víceméně na stabilní úrovni. Podle analytika České spořitelny Martina Krajhanzla je možné považovat při nízké elasticitě poptávky a tradičně vysokém dividendovém výnosu za relativně „protikrizový“ titul akcie Philip Morris ČR.

A co dividendový výnos?

Anketa

Jaké investice považujete nyní za nejzajímavější?

Reálný pohled na dění na trhu by měly nabízet hedgeové fondy, které mohou na rozdíl od jiných fondů sázet na růst či pokles cen akcií nebo jiných aktiv, do nichž investují. Když čeká jejich manažer růst trhů, měly by v jejich portfoliu převládat takzvané dlouhé (růstové) tituly, při očekávaném poklesu trhů naopak krátké. V hedgeovém fondu, který spravuje Jaroslav Krabec, činí nyní takzvaná net long pozice, tedy rozdíl mezi sázkou na růst a pokles akcií, čtyřicet procent. Fond má tedy o čtyřicet procent více peněz vsazených na růst akcií než jejich pokles. Donedávna to ale bylo osmdesát procent.

Fond hodně sází na defenzivní tituly, jimž se daří při horším ekonomickém počasí. Patří k nim středoevropské telekomunikace – Telefónica O2, TPSA a jiné polské a maďarské akcie firem z tohoto oboru, energetické firmy jako ČEZ nebo polské PGE a Tauron. Z domácích titulů preferuje i Pegas a akcie NWR, Zajímavá může být primární emise polské důlní společnosti Jastrzębska.

Názory na možné opakování globální recese i finanční krize se tedy liší, stejně jako na investice, do nichž má smysl vložit peníze. Zkušení investoři si jistě najdou to pravé ořechové, házet flintu do žita snad ale nemusí ani ti méně zkušení či opatrnější, jimž jsme se snažili nabídnout určitou inspiraci pro případné horší časy.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 6. 2011 11:21, Jirka

Podle mne krize Česko naštěstí skoro minula. No a jestli přijde další světová krize, tak o tom nepochybuju. Přesně jak tu někdo píše, není se čemu divit. Když se koukne člověk na to, jak fungují veškeré vztahy (obchodní i osobní), jak vzrůstá všelijaká zášť a jak se ze světa stává jedno velké tržiště, kde jednotlivci padají na kolena díky gigantům, tak se není co divit. Támhle krize ... támhle krize ... támhle taky ... a to se nakonec odrazí i u nás.
Každý stále řeší něčí krize, ale začít s nepokroucenou morálkou by měla začít většina lidí na světě u sebe. Já jsem třeba tedy dokonalý .... ale myslím ostatní ! :-)
A kam investovat? Osobně nebudu nikdy investovat do někam, kde to mohou ovlivňovat cizí lidé a kde záleží na cizích schopnostech. Nejspíš bych o všechno přišel. Známe to ze zkušenosti asi všichni.
Nejlepší investice jsou investice do svých dětí. Rozhodně se o Vás postarají nejspíš lépe než stát. Takže jestli někam investovat, tak doporučuji do sebe a své rodiny! Má nejlepší investice od r. 1995 do současnosti byla jistě nedávno do výdělků a komunikace (video-emaily.cz) . Člověk se stará sám o sebe, svou rodinu, možná svou firmu nebo i kamarády. V každém případě je to ale investice do sebe a to je rozhodně lepší než investovat bůhví kam a pak často litovat.
Znal jsem jednu (bohužel) a ta měla dost drsné motto: Mně jde o mě! ..... Ostatní to sice neříkaj, ale mám pocit, že tak funguje celý svět.... no a takovým svěřovat své peníze ?? Děkuji nechci a nebudu.
Investujte do sebe, to se vyplatí! A investujte hodně, protože krize dřív nebo později dojde i sem. Lidé budou ještě rádi, že si moho nakopat brambory na svém vlastním políčku :-)

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2011 11:33, ppetr1

Ale žádná krize v ulicích nebude. - vlastne v Recku,Spanelsku a Portugalsku se vubec ale vubec nic nedeje :-)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, které stojí za pozornost

13. 5. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Fondy, které stojí za pozornost

Dá se během půl či jednoho roku rozeznat dobrý fond od špatného? Nejmenovaný finančník tvrdí, že ano, své know-how ale tají… Řada investorů posuzuje kvalitu fondu podle jeho dlouhodobých... celý článek

Jak se bránit před inflací

4. 5. 2011 | František Mašek | 12 komentářů

Jak se bránit před inflací

Vysoká inflace nebyla zatím pro Česko – až na relativně krátká období – větší problém. Stejně tomu může být podle odborníků letos a příští rok. Ani oni však nevylučují možné inflační... celý článek

Neinvestujte jako ovce

28. 4. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Neinvestujte jako ovce

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích. Magická formulka, již najdeme (ne nutně velkým písmem) v propagačních materiálech každého podílového fondu. Každá investiční společnost a každý... celý článek

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

13. 4. 2011 | Jan Traxler | 10 komentářů

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

Rostou, rostou? V tom případě zavčas posbírejte zisky, protože možná nebude dlouho trvat a ceny budou padat dolů. Tady jsou dva pádné důvody.

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

31. 3. 2011 | Petr Novotný | 6 komentářů

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil.... celý článek

Partners Financial Services