Ruské akcie rostou. A není to jen kvůli ropě a plynu

Petr Zajíc | rubrika: Analýza | 28. 3. 2011 | 1 komentář
Ruské akcie rostou. A není to jen kvůli ropě a plynu
Arabskými státy hýbou nepokoje a Rusko si mne ruce – má totiž ropu. Jaderná energetika dostala ránu a Rusko si mne ruce, má ropu a má zemní plyn. Ruské akcie tedy rostou – jenže dneska to už není jen díky právě zmíněným surovinám.

Letošní rok je zatím na finančních trzích poměrně hektický. Za tři měsíce máme za sebou převraty v Tunisku a Egyptě, ozbrojenou intervenci v Libyi. Násilí pokračuje v Sýrii, Jemenu či Bahrajnu. O Iráku a Afghánistánu se již tolik nemluví, na to jsou investoři patrně zvyklí. Ale není to jen muslimský svět, který přidělává investorům vrásky na čele. Zemětřesení v Japonsku, výrazně rostoucí inflace, slabší ekonomický růst rozvíjejících se zemí, pokračující problémy některých zemí eurozóny... To všechno byly události, které negativně ovlivňovaly akciové trhy v prvním čtvrtletí. Přesto si většina akciových indexů na rozvinutých trzích připisuje zatím pozitivní zhodnocení. Americký index S&P 500 posílil o téměř pět procent (i když pro korunového investora kvůli oslabení dolaru ztrácí téměř 3 %), panevropské indexy přidávají kolem jednoho procenta, ale španělský index IBEX 35 téměř 10 %. Naproti tomu rozvíjející se trhy spíše ztrácejí – Mexiko, Brazílie, Turecko, Indonésie, Taiwan či Indie jsou v červených číslech.

Ropa, plyn a nohy v teple...

Petr Zajíc

Petr Zajíc

Jeden trh však ostatní poměrně výrazně převyšuje. Ruský dolarový index RTS si od počátku roku připsal téměř 15 %. A je to celkem pochopitelné. Většina výše zmíněných událostí totiž ruské ekonomice či ruským firmám spíše prospívá. Nepokoje v arabském světě ženou vzhůru cenu ropy, což znamená vyšší výběr daní a také vyšší ziskovost ruských těžebních společností. Také proto jsou tituly jako Rosneft, Bashneft či Tatneft o více jak 20 % výše než na počátku roku. Odstavení jaderných elektráren v Japonsku, ale i v Německu vedlo k vyšší poptávce po plynu, jehož je Rusko zdaleka největším vývozcem. Cena zemního plynu od zemětřesení v Japonsku vzrostla o 13,3 % a akcie plynárenských gigantů Gazprom a Novatek posílily o více než 10 %.

... ale v Rusku se objevují i jiné příležitosti

Rusko však již nejsou jen petrochemické společnosti, i když vliv cen ropy ovlivňuje také další sektory. Rostoucí ceny komodit výrazně zvyšují inflační rizika, což není obvykle příliš pozitivní zpráva pro rozvíjející se trhy ani pro retailový sektor. Rusko je však jiné i v tomto ohledu. Zde totiž, na rozdíl od vyspělých ekonomik, růst cen ropy vede také k růstu maloobchodních tržeb. Je proto možné očekávat, že letos spíše strádající maloobchodní tituly jako Magnit či X5 mohou výrazně překonávat jak sektor na globální bázi, tak také ruský index.

Pioneer v Rusku

Skupina Pioneer Investments právě v těchto dnech uvádí na trh nový fond v lucemburské rodině Pioneer Funds – Russian Equity. Tento fond má velice podobnou strukturu portfolia (řídí ho stejný tým portfolio manažerů) jako velice úspěšný rakouský fond Pioneer Investments Austria PIA Russia Stock, který v loňském roce zhodnotil svým podílníkům majetek o téměř 43 %.

Takovým impulsem by mohly být výsledky za první čtvrtletí, kdy by firmy mohly potvrdit jak svou odolnost vůči rizikům inflace, tak svůj růstový potenciál. Navíc rostoucí cena ropy také posiluje rubl oproti dolaru, což je opět příznivé pro lokální tituly, neboť většina analytiků stanovuje cílové ceny právě v dolarech. Tituly se zaměřením na domácí spotřebu, tedy nejen maloobchodní řetězce jako zmiňovaný Magnit či X5, ale také například mediální společnost CTC Media, či farmaceutická společnost Pharmstandard tak mohou být zajímavou investiční příležitosti i v době, kdy cena ropy zastaví svůj růst.

Autor je portfolio manažer Pioneer Investments, článek odráží situaci k 28. březnu 2011 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Rok Zajíce asi moc klidný nebude, říká Petr Zajíc

3. 2. 2011 | František Mašek

Investice: Rok Zajíce asi moc klidný nebude, říká Petr Zajíc

Investujete a hledáte inspiraci i v astrologii? Čínský rok Zajíce (hovoří se i o Králíku, nebo Kočce) má být na rozdíl od donedávna vládnoucího Tygra klidnější. Předchozí roky jeho... celý článek

Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend

14. 12. 2010 | Petr Novotný

Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend

Rusko je z pohledu zahraničních investic jedním z nejstabilnějších regionů, a přestože je jeho ekonomika stále ovlivněna cenou ropy, má obrovskou snahu investovat do odvětví nezávislých... celý článek

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

24. 11. 2010 | Michal Šolin

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

Probíhá druhá vlna kvantitativního uvolňování v USA. Otázkou je, jak na to budou reagovat ekonomiky a trhy. Pokud se v Americe z důvodu oslabujícího dolaru sníží spotřeba, mohou si... celý článek

Partners Financial Services