Akcie: Nejdřív rekord, potom pád

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 17. 7. 2007
Akcie: Nejdřív rekord, potom pád
Během pěti obchodních seancí minulého týdne ztratil index pražské burzy PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">názory</a>) 1,8 procenta. V úvodu týdne sice vytvořil historický rekord 1903,8 bodu, ale po zbytek týdne index převážně klesal.

Největší ztrátu si na pražské burze připsala Erste Bank (-4 %), když kopírovala vývoj ve Vídni. O 4 % oslabil i Philip Morris, z přestřelených úrovní 1 150 Kc v úvodu týdne oslaboval i ČEZ (-2,1 %). Dobrou výkonností se naopak prezentoval Unipetrol, který se opět obchodoval na hranici 300 Kč (+2,45 %). Trh se dobře vypořádal se situací, kdy byl prodán 43% podíl Pegasu a titul se v závěru týdne vzdaloval od prodejní ceny 780 Kč (+1,7 %).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 897,60 1 863,40 -1,80 %

Klíčové události minulého týdne

  • Míra registrované nezaměstnanosti v červnu klesla na 6,3 % z květnových 6,4 %. Jedná se o nejnižší hodnotu od roku 2004, kdy jsou data k dispozici dle Mezinárodní organizace práce.
  • Spotřebitelské ceny se za červen tohoto roku zvýšily o 0,3 procenta, meziročně tak vzrostly o 0,1 procentního bodu na 2,5 procenta. Největší podíl na červnovém zvyšování spotřebitelských cen měl půlroční růst cen tabákových výrobků, a to především zvýšení spotřební daně. Nárůst inflace byl v souladu s očekáváním a díky silnému hospodářskému růstu a zvyšujícím se inflačním tlakům se zvyšuje pravděpodobnost růstu úrokových sazeb na konci tohoto měsíce.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
13/7 CME získala zbývajících 20 % akcií ve slovenské TV Markíza za 1,9 miliardy slovenských korun.

ČEZ (profil, názory)
11/7 UBS vyřadila energetickou firmu ze svého středo a východoevropského "top three pisk". Titul byl nahrazeny Zentivou.
12/7 Credit Suisse začíná pokrývat titul s úvodním doporučením "outperform". Cílová cena byla stanovena na 1 300 Kč.

Komerční banka (profil, názory)
11/7 CAIB snižuje cílovou cenu pro bankovní dům na 4 806 Kč z předchozích 5 206 Kč. Doporučení bylo ponecháno na investičním stupni "kupovat".
11/7 UBS zvyšuje cílovou cenu na 4 600 Kč.

Pegas Nonwovens (profil, názory)
10/7 CAIB začalo pokrývat akcie Pegasu s úvodním doporučením "kupovat" a cílovou cenou 1 005 Kč.
11/7 Hlavní akcionář Pamplona prodal svůj celý podíl v textilní firmě. 43,4 % akcií bylo prodáno v rámci bookbuildingu za cenu 780 Kč. Původním záměrem bylo prodat pouze 33 % akcií firmy, Pamplona však na trh umístila celý balík. Ve volném oběhu je tak momentálně 98 % akcií společnosti, 2 % drží management Pegasu.
13/7 Wood&Co. zvýšila doporučení z "držet" na "kupovat" a cílová cena byla zvýšena na 1 065 Kč.

Unipetrol (profil, názory)
10/7 Unipetrol definitivně uzavřel smlouvu o společném podniku s Kaučukem, vlastní dceřinou společností, kterou prodává polské Dwory, za účelem výstavby a provozování butadienové jednotky v Kralupech nad Vltavou. Nově vzniklá společnost bude úzce spolupracovat s Chemopetrolem a Unipetrol Rafinerie.

Zentiva (profil, názory)
11/7 UBS zařadila farmaceutickou firmu na seznam středoevropský a východoevropský "top three piks". Ze seznamu byl naopak vyřazen ČEZ.

Očekávané události

  • 17/7 Produkční ceny
  • 19/7 Maloobchodní tržby


USA

Hlavní americké indexy svorně rostly. Index Dow Jones (profil, názory) zavíral na novém historickém rekordu 13 907,25 bodů. Celkově za týden přidal přes 2 %. Ke konečnému zisku nejvíce přidala čtvrteční seance, která patřila k nejsilnějším za posledních 5 let. Nákupní apetit investorů byl podporován dobrým výhledem maloobchodních řetězců a lepším očekávaným hospodařením Intelu. Leaderovi technologického sektoru bylo zvednuto doporučení od několika předních investičních bank a přidal necelých 6 %. Ještě lépe se dařilo Caterpillaru, který přidal 8,5 %. S dvouciferným ziskem zakončily týden akcie Alcoa (+14 %), když společnost stáhla nabídku na konkurenta Alcan.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 612,00 13 907,00 +2,16 %
Nasdaq
(profil, názory)
2 667,00 2 707,00 +1,50 %
S&P 500
(profil, názory)
1 530,00 1 552,00 +1,40 %

Klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby v červnu klesly o 0,9 %. Květnový růst byl revidován na hodnotu 1,5 %. Propad překvapil ekonomy, kteří očekávali hodnoty kolem nuly. S vyloučením automobilového sektoru tržby v červnu klesly o 0,4 % po revidovaném květnovém růstu o 1,6 %.

Očekávané události

  • 17/7 PPI Index
  • 18/7 CPI Index

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 9/7 Výrobce tiskáren Lexmark International Group, Inc. (profil, názory) varuje před nižšími než očekávanými výsledky ve 2. a 3. čtvrtletí. Pro druhé čtvrtletí by tržby měly poklesnout o 2 %. Zisk bez zahrnutí restrukturalizačních příspěvků má dosáhnout 62 - 67 c/a oproti prognózovaným 82 - 92 c/a. Analytici očekávali zisk 86 c/a. Důvodem jsou nižší tržby z náplní do tiskáren a nižší průměrné tržby z hardwaru. Stejné faktory se mají přenést i do třetího čtvrtletí.
  • 10/7 Společnost Alcoa Inc. (profil, názory) odstartovala výsledkovou sezónu amerických firem. Firma reportovala pokles čistého zisku za druhé čtvrtletí o 4 %, když měla mimo provoz dva závody, což se podepsalo na poklesu zisku, ačkoli firma oznámila celkový růst tržeb. Čistý zisk činil 715 miliónů USD (81 centů na akcii) za kvartál, o rok dříve zisk činil 85 centů na akcii. Očekával se zisk 80 centů na akcii. Firma vykázala náklady ve výši 4 centy na akcii za výpadek provozu dvou výroben. Výnosy firmy vzrostly o 3,8 % na 7,8 miliardy USD meziročně díky vyšším objemům produkce a lepšímu produktovému mixu.
  • 10/7 Společnost Home Depot (profil, názory) snížila cíl zisku pro tento fiskální rok, důvodem je slábnoucí stav realitního trhu. Fiskální zisk měl původně poklesnout o 15 % po nezahrnutí prodeje divize HD Supply. Nyní se očekává pokles zisku mezi 15 a 18 %. Celkové tržby klesnou o 1 % až 2 % a srovnatelné tržby uberou o jednociferné číslo. Provozní marže propadnou o 1,2 % až 1,5 %.
  • 10/7 Akcie společnosti General Motors Corp. (profil, názory) a Ford Motor Co.(profil, názory) byly zvýšeny brokerem JPMorgan Securities Inc. díky pozitivním očekáváním růstu zisku. General Motors byl přidán na "focus list" s doporučením "overweight" a cílovou cenou 50 USD, předchozí rating byl "neutral". Ford byl zvýšen na "overweight" ze stupně "underweight".
  • 12/7 Společnost Rio Tinto Group (profil, názory) podala nabídku převzetí společnosti Alcan Inc. (profil, názory) v hodnotě 38,1 miliardy USD, překonala tak nabídku od společnosti Alcoa. Rio zaplatí 101 USD za každou akcii Alcanu v hotovosti, což je o 33 % více než konkurenční nabídka 76 USD za akcii od společnosti Alcoa. Podle analytiků má v tuto chvíli Alcoa těžkou pozici, protože není finančně tak silná jako Rio Tinto.
  • 12/7 Wal-Mart Stores Inc. (profil, názory), největší maloobchodní prodejce na světě, zaznamenal v uplynulém měsíci v obchodech otevřených aspoň jeden rok 2,4% růst tržeb bez zahrnutí paliv. Analytici v průměru očekávali růst o 0,8 %. Celkové tržby se v červnu zvýšily o 9,4 % na 35,81 miliardy USD. Pro tento měsíc firma počítá s 1 až 2% růstem tržeb. Zisk společnosti by ve druhém čtvrtletí měl dosáhnout 75 až 79 centů na akcii, což je v souladu s odhady analytiků, kteří v průměru očekávají zisk okolo 77 centů na akcii.


Německo

Index DAX (profil, názory) svoji výkonností zaostával za konkurenty za oceánem, ale i tak si připsal 0,5 % k dobru. Svoji výkonnost si vylepšil hlavně v závěru týdne, když na velmi silnou čtvrteční seanci navázal další růst v pátek a index tak zavíral na nejvyšších hodnotách v rámci týdne. Rozložení klesajících a rostoucích titulů v rámci DAXu bylo prakticky rovnoměrné. Po lepším výhledu na rok 2007 se nejvíce dařilo Hypo Real Estate a akcie posílily o 6,4 %. O více jak 4 % posílily akcie Infineonu, taženy růstem polovodičového sektoru v USA. Na opačném výkonnostním pólu zakončily týden akcie Volkswagenu (- 3,2 %) a Fresenius Medical Care (-3,2 %).

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 949,00 8 007,00 +0,7

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová produkce v květnu vzrostla dle očekávání o 1,9 % . V minulém měsíci hodnota ukazatele klesla o 2,3 %.

Očekávané události

  • 16/7 CPI index
  • 17/7 ZEW Index

Vývoj titulů na německém trhu

  • 9/7 Výrobce prášku Persil, společnost Henkel, očekává v tomto fiskálním roce růst tržeb na horní hranici svého dřívějšího odhadu. Firma na začátku roku uvedla, že v roce 2007 vzrostou její tržby o 3 až 4 %.
  • 10/7 Největší výrobce business warehouse na světě, SAP AG (profil, názory), splní dle očekávání svého vedení letošní cíl tržeb v Evropě. Firmě hraje do karet ekonomický růst na starém kontinentu, který povzbudil klientskou poptávku.
  • 10/7 Telekomunikační společnost Deutsche Telekom AG plánuje představit levnější balíčky mobilních a internetových služeb, v rámci snah zastavit úbytek klientů na úkor rivalů jako je Royal KPN NV.
  • 11/7 Druhý největší výrobce sportovního zboží na světě, firma Adidas, podle svého výkonného ředitele Herberta Hainera očekává, že příští rok díky evropskému fotbalovému šampionátu dosáhne rekordních tržeb. Tržby z fotbalových produktů by měly být vyšší než 1,2 miliardy EUR, které byly dosaženy v roce 2006 při světovém šampionátu. Vedení firmy se neobává převzetí ze strany finančních investorů, ani ze strany největšího konkurenta, firmy Nike.
  • 11/7 Druhý největší pronajímatel komerčních nemovitostí, Hypo Real Estate Holding AG, zvýšil výhled zisku za rok 2007, když výsledky za druhé čtvrtletí vzrostly o 28 %. Zisk před zdaněním má dosáhnout více než 710 miliónů EUR. Hypo Real Estate dříve odhadovalo, že letošní zisk dosáhne 680 miliónů EUR.
  • 13/7 Deutsche Telekom AG, největší evropská telefonní společnost, pravděpodobně nebude schopen nalézt strategického partnera pro svoji divizi T-Systems poté, co všichni hlavní zájemci stáhli své nabídky. Zbývající zájemci jsou jen finanční investoři, které Deutsche Telekom původně vyloučil.
  • 13/7 Společnost Salzgitter AG očekává rekordní rok 2007, když objednávky neustále rostou, oznámil to CEO firmy Wolfgang Leese. Společnost pravděpodobně dosáhne výnosů přes 10 miliard EUR, výhled zisku firma zveřejní během následujících měsíců. Poptávka po oceli je stále silná, tažená spotřebou hlavně v Asii a Jižní Americe. Salzgitter vyhledává i vhodné akvizice v sektoru a pro svoji strojírenskou divizi.


Maďarsko

Maďarský index BUX (profil, názory) pokračuje v růstu k psychologické hranici 30 tisíc bodů. V tomto týdnu získal 1,8 %. Obchodování se opět točilo převážně kolem akcií MOLu. Vedení pokračuje ve výkupu svých akcií a brání se převzetí ze strany OMV. Titul posílil o 5 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
29 173,00 29 687,00 +1,80 %

Klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny se v květnu meziměsíčně zvýšily o 0,4 %, což je nižší růst než 0,8 % v předchozím měsíci. Analytici očekávali růst ještě na nižších úrovních. V meziročním srovnání jsou ceny vyšší o 8,6 %.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 10/7 Vedení společnosti MOL se domnívá, že případná konsolidace s OMV by vedla k omezení konkurence v mnoha zemích. Dle vedení je potřeba najít způsob partnerství, které povede k růstu obou společností.
  • 11/7 UBS vyřadila MOL ze svého seznamu středo- a východoevropského "top three piks".

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Maďarský index stále posiluje

3. 7. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Maďarský index stále posiluje

Za poklidné atmosféry si pražská burza a její index PX dokráčel na konci pololetí k novému rekordu. Týdenní posun na páteční závěrečnou hodnotu 1 859,10 bodů znamenal zpevnění o... celý článek

Akcie: Páteční zvrat na maďarské burze

26. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Páteční zvrat na maďarské burze

Pražská burza si prožila vcelku poklidný obchodní týden. Mezi růstové tituly patří CME, jež bylo středem zájmu kupců a připsalo si tak ze všech titulů nejvyšší zisk.

Akcie: Světové trhy ve znamení růstu

19. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Světové trhy ve znamení růstu

Pražská burza se opět vyšvihla na nový rekord. Závěrečná nejvyšší hodnota padla ve čtvrtek. Celkově index za týden přidal 1,6 %.

Akcie: Po slibném růstu přišel pád

12. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Po slibném růstu přišel pád

Pražská burza ve 23. týdnu oslabila z rekordních hodnot z minulého pátku. Index PX klesl o 1,65 %. Pouze ve čtvrtek skončil v kladných číslech. Největší propad zaznamenal v pátek.

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

5. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

Pražská burza umazala propad z minulého týdne a index PX posílil o jedno procento. Burza rostla čtyři z pěti obchodních dní. Klesala pouze ve středu, kdy investoři v celé Evropě reagovali... celý článek

Partners Financial Services