Akcie: Maďarský index stále posiluje

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 3. 7. 2007
Akcie: Maďarský index stále posiluje
Za poklidné atmosféry si pražská burza a její index PX dokráčel na konci pololetí k novému rekordu. Týdenní posun na páteční závěrečnou hodnotu 1 859,10 bodů znamenal zpevnění o 0,6 %.

Z podprůměrných objemu vybočoval ČEZ (profil, názory), kde je titul neustále poptáván ze strany samotné společnosti. Kurz atakoval v závěru týdne opět hodnotu 1 100 Kč (+3,4 %). Ještě lépe si vedl Pegas (profil, názory) (3,5 %), který investory potěšil výhledem na brzkou dividendu. Dařilo se i akciím Philip Morris (profil, názory) (+2,7 %), které po více jak měsíci opět zavírali nad hranicí 11 000 Kč. Realizace zisku po úpisu nových akcií na nižších hodnotách byl znatelný na akciích Orco (-3,7 %). Pod tlak se po sníženém doporučení dostávala i Erste Bank (profil, názory) (-1,45 %).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 847,60 1 859,10 -0,10 %

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní úroková sazba v podobě dvoutýdenní repo sazby zůstala na úrovni 2,75 %. Hlasování se zúčastnilo 5 členů bankovní rady. Pro stagnaci hlasovali 4 členové, jeden byl pro zvýšení sazeb.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
29/6 Energetická společnost bude žalovat společnost Czech Coal (Mostecká uhelná). ČEZ uzavřel v roce dohodu o smlouvě budoucí o dodávkách uhlí, která by měla pokrývat potřebu až do roku 2055. Společnost Czech Coal však chce dlouhodobou smlouvu o odběru uhlí nahradit společným podnikem. ČEZ však trvá na původní dohodě a bude od soudu požadovat její potvrzení. Dodávky uhlí jsou důležité pro obnovení elektrárny v Počeradech.

Erste Bank (profil, názory)
28/6 Deutsche Bank snižuje cílovou cenu pro akcie rakouské banky na 67,5 EUR z původních 70 EUR. Doporučení bylo ponecháno na investičním stupni "kupovat".

Pegas Nonwovens (profil, názory)
26/6 Společnost oznámila, že bude v průběhu třetího kvartálu vyplacena dividenda. Pravděpodobná celková výše bude činit 7 miliónů EUR (cca 22 Kč/a). Společnost se k tomuto kroku rozhodla na základě vyšší provozní ziskovosti a restrukturalizaci dluhu. Díky novému syndikovanému úvěru společnost ušetří na nákladech zhruba 1,5 miliónů EUR ročně. Vedení původně plánovalo, že k výplatě dividendy by přistoupilo až v roce 2008. V příštích letech se počítá s růstem dividend.

Orco Property Group (profil, názory)
25/6 Developorská společnost uplatnila 209 000 akciových opcí a na základě tohoto rozhodnutí byl vydaný stejný počet nových akcií. Základní kapitál společnosti je nově rozdělen do 10 412 507 akcií.

Unipetrol (profil, názory)
28/6 Na valné hromadě generální ředitel Vleugels pozitivně komentoval podnikatelské prostředí v průběhu druhého kvartálu. Rafinerské marže se dle jeho vyjádření pohybovaly rovněž na příznivých úrovních. Plánované letošní odstávky budou delší, komplexnější, avšak lépe připravené. Dopad na hospodaření bude jistě vyšší než loňských 800 miliónů. Vedení nadále hledá příležitosti k organickému růstu a akvizicím poté, co neuspělo s nabídkou na navýšení podílu v České rafinérské.

Zentiva (profil, názory)
26/6 Raiffeisen Centrobank zvyšuje svoji cílovou cenu pro farmaceutickou společnost na 1 654 Kč z předchozích 1 540 Kč. Doporučení bylo ponecháno na investičním stupni "kupovat".

Co se stane - očekávané události

  • 5. 7. - 6. 7. Pražská burza neobchoduje

USA

Americké burzy zažily poměrně klidný poslední předprázdninový týden. Index Dow Jones (profil, názory) kromě středečního obchodování, kdy posílil o 90 bodů a byl nejvýše z celého týdne, zaznamenával pouze nepatrné změny. FED při rozhodování o sazbách ničím nepřekvapil a sazby zůstaly nezměněny, rétorika zůstala ve stejném duchu a tak chyběl před konce pololetí výraznější impuls. Výraznější posun zaznamenala automobilka General Motors (profil, názory) (+6,6 %) poté, co prodala divizi Allison Transmission za 5,6 miliard USD. Pevněji nad 9 USD se usadil i konkurent Ford. Z indexu DJ se nejméně dařilo společnosti Caterpillar (-3,14 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 360,00 13 409,00 +0,40 %
Nasdaq
(profil, názory)
2 589,00 2 603,00 +0,5 %
S&P 500
(profil, názory)
1 503,00 1 503,00 +0,05 %

Komentář k vývoji indexu

  • Americké burzy zažily poměrně klidný poslední předprázdninový týden. Index Dow Jones kromě středečního obchodování, kdy posílil o 90 bodů a byl nejvýše z celého týdne, zaznamenával pouze nepatrné změny. FED při rozhodování o sazbách ničím nepřekvapil a sazby zůstaly nezměněny, rétorika zůstala ve stejném duchu a tak chyběl před konce pololetí výraznější impuls. Výraznější posun zaznamenala automobilka General Motors (+6,6 %) poté, co prodala divizi Allison Transmission za 5,6 miliard USD. Pevněji nad 9 USD se usadil i konkurent Ford. Z indexu DJ se nejméně dařilo společnosti Caterpillar (-3,14 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Prodej nových domů v USA v květnu meziročně poklesl o 1,6 % na 915 000 a zaostal tak za odhady analytiků, kteří očekávali hodnotu 924 000. Průměrná cena nového domu se meziročně snížila o 0,9 % na 236 100 USD.
  • Ekonomický růst v USA za první čtvrtletní dosáhl meziročně +0,7 %, což je nepomalejší růst za 4 roky. Analytici očekávali růst okolo +0,8 %.
  • FED ponechal dnes hlavní úrokovou sazbu beze změny na 5,25 % a zdůraznil, že inflace je stále převládávajícím rizikem ekonomiky. Ačkoli jádrová inflace se v uplynulých měsících zlepšila, stále nejsou inflační tlaky udržitelné. Ekonomický růst bude nadále mírný i přes problémy realitního trhu.

Co se stane - očekávané události

  • 2/7 Index ISM
  • 6/7 Nezaměstnanost

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 26/6 Společnost Honeywell (profil, názory) oznámila, že kupuje firmu Enraf Holding, výrobce měřících systémů, od skupiny Delft Instruments za 260 miliónů USD. Enraf, který v roce 2006 generoval tržby okolo 130 miliónů USD, bude součástí divize Honeywell Process Solutions.
  • 26/6 Lennar Corp. (profil, názory), největší americký stavitel domů, utrpěl ve druhém čtvrtletí tohoto fiskálního roku ztrátu 244,2 miliónů USD (1,55 USD na akcii) zatímco analytici očekávali zisk 7 centů na akcii. Ve stejném období předchozího roku firma hospodařila se ziskem 324,7 miliónů USD. Tržby meziročně poklesly o 37 % na 2,88 miliard USD. Firma v příštích dvou čtvrtletích očekává slabý výkon a pro bližší z nich počítá opět se ztrátou.
  • 27/6 Společnost Nike Inc. (profil, názory) oznámila, že objednávky po jejím oblečením a obuvi vzrostly o +12 %, což je nejvíce za uplynulých 10 let. Zisk za čtvrté čtvrtletí vzrostl o +32 % na 437,9 miliónů USD (86 centů na akcii), podpořen tržbami z Číny a Evropy a také Asii. Objednávky vzrostly nejvíce od roku 1997, což by mělo podle analytiků impulsem k růstu akcií. Výnosy firmy za kvartál končící 31. května dosáhly 4,38 miliard USD, vzrostly tedy o +9,4 %. Analytici očekávali zisk 86 centů na akcii při tržbách 4,37 miliard USD.
  • 27/6 Společnost Oracle Corp. (profil, názory) oznámila, že zisk za čtvrté čtvrtletí vzrostl o +23 %, podpořen hlavně nedávnými akvizicemi. Zisk po odečtení nákladů na akvizice a jiných nákladů činil 37 centů na akcii, což je více než odhady trhu 35 centů na akcii.
  • 28/6 Best Buy Co. (profil, názory), největší americký prodejce spotřební elektroniky, oznámil před svojí řádnou valnou hromadou, že plánuje odkup akcií za 5,5 miliard USD. Kromě toho firma zvýší čtvrtletní dividendu o 30 % na 13 centů na akcii. Best Buy dále plánuje otevřít 400 nových obchodů. V loňském roce firma vykoupila akcie za 1,5 miliónů USD a zvýšila dividendu o 25 %.
  • 28/6 Lehman Brothers zvýšil doporučení pro výrobce čipů Intel Corp. (profil, názory) na "overweight" z "equalweight," když očekává, že tržby za druhé čtvrtletí dosáhnou horního konce odhadů společnosti. Za tím má stát pravděpodobné zásobení výrobců počítačů jako jsou Dell nebo Hewlett-Packard, které se tak chtějí připravit na zlepšení stavu na trhu s PC. Kromě toho broker také uvedl stabilní zlepšování marží a pravidelné uvádění nových produktů na trh.
  • 29/6 3Com Corp. (profil, názory), výrobce síťových komponent pro počítače, ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku prohloubil ztrátu na 66,2 miliónů USD (17 centů na akcii), zatímco ve stejném období loňského roku firma utrpěla ztrátu 15,2 miliónů USD. Za větší ztrátou stojí náklady na koupi čínské divize.


Německo

Index DAX (profil, názory) se opět dostal nad 8 000 bodů a týden zavíral silnější o 0,7 %. Úvod týdne byl slabší, když index až do středy ztrácel, dvě silné seance v závěru týdne však dostal index do kladného týdenního zisku. Dařilo se Adidasu (+4,5 %), když největší konkurent Nike ohlásil dobré hospodářské výsledky. Ještě lepší zhodnocení z indexu DAX si připsal tour operátor TUI (+6,6 %), který oznámil, že růst rezervací na jejich zájezdy pokračuje dle předpokladů. O více jak 4 % posílily i akcie E.ON a Volkswagen. Nedařilo se naopak akciím Allianz a Deutsche Bank.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 949,00 8 007,00 +0,7

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Míra nezaměstnanosti v Německu dosáhla v červnu na 12ti leté minimum když růst největší evropské ekonomiky povzbuzuje podniky k novým investicím a najímáním dalších pracovních sil. Míra nezaměstnanosti, upravená o sezónní výkyvy, klesla na 9,1 % z květnových 9,2 %. Ekonomové neočekávali, že by se míra nezaměstnanosti oproti předchozímu měsíci změnila.
  • Maloobchodní tržby v květnu nečekaně klesly v meziměsíčním porovnání o 1,8 %. Dubnová hodnota byla revidována z růstu o 2,6 % na 1,4 %. V meziročním vyjádření jsou nižší o 3,7 %, což je rovněž výrazně méně než se očekávalo.

Co se stane - očekávané události

  • 5/7 Zasedání ECB
  • 6/7 Průmyslové objednávky

Vývoj titulů na německém trhu

  • 26/6 Automobilka Porsche oznámila, že očekává zisk před zdaněním výrazně vyšší ve srovnání s předchozím rokem díky pokračujícím silným tržbám a ziskům ve skupině Volkswagen. Ve srovnání s původními výsledky tak CEO firmy očekává, že roční zisk bude výrazně vyšší a překoná tak hodnotu 2,1 miliard EUR v předchozím roce. Podíl firmy v automobilce Volkswagen přispěje k výsledkům Porsche 520 miliónů EUR.
  • 27/6 Společnost ProSiebenSat.1 Media AG získá SBS Broadcasting Group za zhruba 3,3 miliardy EUR, firma tak sníží náskok evropské jedničky RTL Group. Transakce bude dokončena na začátku příštího měsíce, společnosti však neposkytly informace, zda transakce proběhne v hotovosti či akciích a zda zahrnuje i převzetí dluhu.
  • 27/6 KfW Group, německým státem vlastněná rozvojová banka, nemá podle své ředitelky Ingrid Matthaeus-Maierové, v plánu prodat své podíly v Deutsche Post a Deutsche Telekomu. Banka vlastní 16,9 % akcií Deutsche Telekomu a 30,6% podíl v Deutsche Post.
  • 28/6 Člen představenstva Commerzbank AG, Wolfgang Hartmann, prohlásil, že Deutsche Postbank by byla ideálním rozšířením jeho banky. "Pokud by byla možnost koupit Postbank, ihned bychom to udělali. Bohužel, Deutsche Post není připravena ji prodat", řekl Hartmann v rozhovoru pro média. Commerzbank je druhou největší bankou v Německu, Deutsche Postbank má na tamním trhu největší počet klientů. Hartman rovněž prohlásil, že je velmi spokojený s hospodařením v průběhu druhého čtvrtletí.
  • 29/6 Výkonný ředitel Bayeru Werner Wenning prohlásil, že pokračující růst zakázek pro chemické společnosti naznačuje, že globální ekonomický růst bude pokračovat. Wenning očekává silnou poptávku ze zemí jako jsou Brazílie, Rusko, Indie a Čína (BRIC).
  • 29/6 Linde Group, největší světový výrobce průmyslových plynů, zvýšil nabídku za zbylý podíl v malajském Oxygen Bhd. o 13 % na 17 ringgit za akcii. Předchozí nabídku někteří akcionáři odmítli jako příliš nízkou.


Maďarsko

Maďarský index BUX (profil, názory) podstatným způsobem rozšířil své zisky z minulého týdne a posílil o dalších 4,6 %. Nevětším přínosem byl opět MOL, který přidal více jak 6 % díky zájmu OMV a pokračujícímu odkupu vlastních akcií. Po novém doporučení rostla i OTP a zavírala silnější o 5,5 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
27 664,00 28 930,00 +4,6 %

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Centrální banka nečekaně snížila na svém zasedání hlavní úrokovou sazbu o 0,25 % na 7,75 %. Analytici většinou předpokládali, že sazby zůstanou beze změny. Jedná se o první pohyb od října loňského roku.
  • Míra nezaměstnanosti v květnu poklesla na 7,3 % ve srovnání s hodnotou 7,5 % z minulého měsíce.

Co se stane - očekávané události

  • 6/7 Průmyslová produkce

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 25/6 Rakouská OMV navýšila podíl v petrochemické společnosti MOL na téměř dvojnásobek a aktuálně vlastní 18,6 % společnosti. OMV má zájem o přátelskou formu spolupráce s MOLem. Dle vedení rakouské firmy se v regionu vhodně doplňují a konsolidace v sektoru je dobrou příležitostí pro zkombinování síly. Již na konci minulého týdne MOL oznámil, že bude vykupovat své vlastní akcie, což by mohlo být považováno jako obrano proti případnému nepřátelskému převzetí.
  • 28/6 HSBC Holdings Plc zvyšuje svoji cílovou cenu pro akcie OTP Bank Nyrt, největší maďarské banky, o 16 % na 12 308 HUF.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Páteční zvrat na maďarské burze

26. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Páteční zvrat na maďarské burze

Pražská burza si prožila vcelku poklidný obchodní týden. Mezi růstové tituly patří CME, jež bylo středem zájmu kupců a připsalo si tak ze všech titulů nejvyšší zisk.

Akcie: Světové trhy ve znamení růstu

19. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Světové trhy ve znamení růstu

Pražská burza se opět vyšvihla na nový rekord. Závěrečná nejvyšší hodnota padla ve čtvrtek. Celkově index za týden přidal 1,6 %.

Akcie: Po slibném růstu přišel pád

12. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Po slibném růstu přišel pád

Pražská burza ve 23. týdnu oslabila z rekordních hodnot z minulého pátku. Index PX klesl o 1,65 %. Pouze ve čtvrtek skončil v kladných číslech. Největší propad zaznamenal v pátek.

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

5. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

Pražská burza umazala propad z minulého týdne a index PX posílil o jedno procento. Burza rostla čtyři z pěti obchodních dní. Klesala pouze ve středu, kdy investoři v celé Evropě reagovali... celý článek

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

29. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

Přestože pražská burza v uplynulém týdnu rostla pouze jedinkrát, index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Partners Financial Services