Fondy: Úspěšné tažení zajištěných fondů pokračuje

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 2. 7. 2007 | 1 komentář

Peněžní trh v posledních týdnech táhne zejména náš největší ISČS Sporoinvest (profil, názory), kterému již do 47 miliard korun schází jen nejvýš jeden dva dny. Tentokrát přidal skoro 90 miliónů korun a tímto tempem by se ještě letos mohl pokusit o kulaťoučkou padesátku. Důvěryhodnost a likvidita peněžáků jsou mocné čarodějky, které překonávají i inkasovanou reálnou ztrátu.
Dluhopisy,
z nichž ty kratší jsou obsaženy i ve fondech peněžního trhu, totiž procházejí dalším drsným očistcem, takže fondy musely oželet nejen několik desetin, ale i přes půl procenta. Nejeden už svítí červeně dokonce i na dvouletém horizontu, takže trpělivost dochází dalším podílníkům.
Sazby zřejmě zamíří vzhůru dřív než se ještě nedávno zdálo, čímž jejich ceny dále klesnou. Průměrný výnos v aukci našich patnáctiletých státních dluhopisů SD 4,70/22 dosáhl 4,82 %, ale nahoru jdou zejména krátké sazby a trh prý počítá s tím, že za rok bude již jednoletý PRIBOR nad 4 %.

Mixy tak i onak

Dluhopisové slzavé údolí ještě nekončí, což velmi nepříznivě dopadá i na konzervativní smíšené fondy. I tam investoři najdou výnos horko těžko na úrovni inflace, takže výdělek nula celá nula nic bude ještě zlatý. Anebo se dokonce mohou utěšovat, že ČPI Zlatý (OFCPIZL) je za rok skoro 4 % v mínusu.
Přesto většina smíšených fondů, zejména těch zaměřených či alespoň převážených na náš region uspokojí i hodně chtivého investora. Některý dokonce přímo nadchne i při pohledu na tříletý horizont, takže třeba sláva takových více než 24 % IKS Balancovaného (profil, názory) dynamického se jistě šíří. Nebo je to spíš těch 33 % na roce, které sluší i ČSOB Středoevropskému (profil, názory)? Ostatně ani skoro 19 % pozůstalého z kuponové privatizace ČSOB Bohatství (profil, názory) není k zahození. Fénix smíšený (profil, názory) by určitě bez problémů povstal i z popela, když opět dokázal přilákat 90 miliónů korun a je už největší ze všech našich FF. Na roční výkon 20 % ISČS Global Stock (profil, názory) ovšem nemá.

Zajištěné kosí trh

340 milionů shrábly zajištěné fondy opět v široké rojnici. Na čele perfektně spolupracoval jako obvykle tým KBC-ČSOB, který sám získal téměř čtvrt miliardy korun. Jedinému ČSOB Krátkodobého růstu 6 se přitom podařilo překonat hranici 50 miliónů, pomocnou ruku podal i další z Private fondů, jen o málo méně přivedl do cíle ještě IKS Ametyst, ostatním se tolik nezadařilo.
Úspěšné tažení zajištěných fondů českou kotlinou pokračuje a změnu ani konkurenci nevidět. Od začátku letošního roku z celkových čistých prodejů za 15 miliard získaly plných 11 miliard korun. Přitom poslední „pořádná“ korekce na akciových trzích se odehrála již před rokem, takže by její strašidelné reminiscence měly snad pomalu odeznít.

Akcie na rekordech

Akciové trhy připomínají známý „klid před bouří“. Navíc do hry vstupují úrokové sazby dluhopisů, které jsou na vyspělých trzích tvrdým soupeřem výnosům akcií. A to nejen v Americe, ale třeba i v Číně. I tam se výnos bankovních vkladů (12měsíční kolem 3 % ročně, ale zdaněné 20% sazbou) dostal pod inflaci a reálně do ztráty. Proto miliony Číňanů investují do akcií a jejich počet explozivně roste – jen 11. června otevřeli čtvrt milionu nových kont a za poslední týden jich bylo víc než milion. Navíc se čínský premiér Wen Ťia-pao nechal slyšet, že Čína rozšíří kanály pro odliv kapitálu (potřebuje zabránit přehřátí ekonomiky).
To u nás bilion korun klidně na vkladech prodělává a naše spořínky to zdá se ani netrápí. Faktem ovšem zůstává, že Číňané ještě nemají s pořádnou korekcí zkušenost, když za poslední dva roky index šanghajské burzy vzrostl téměř na čtyřnásobek a opět atakuje rekordní hodnoty.
I naši investoři se ale možná začínají na akciové fondy také pomalu dívat příznivější optikou a za týden do nich přinesli 60 miliónů korun. Do kladných čistých prodejů se 32 milióny obrátil zejména ING Český akciový (profil, názory, koupit), polovinou přispěl i ISČS Sporotrend (profil, názory), ani další nespaly úplně.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Dluhopisy kazí normy

Zato americké akcie se začátkem týdne opět dostaly pod prodejní tlak, když trvalý růst výnosů vládních bondů zvyšuje pravděpodobnost, že FED zvýší úrokové sazby, což by mělo negativní dopad na korporátní zisky. To by zbrzdilo nejen ekonomický růst, ale i aktivitu na poli fúzí a akvizic. Ve středu tedy z důvodu negativního sentimentu v USA i evropské akciové trhy otevřely prudkým poklesem.
K večeru ale američtí investoři bouchli do stolu po lepších inflačních datech. Ukázalo se, že zpomalení růstu amerického hospodářství snížilo tempo růstu spotřebitelských cen. To bylo jak pro akciové, tak i dluhopisové trhy příznivou zprávou. Je pravděpodobné, že na příštím zasedání FEDu zůstanou úrokové sazby beze změny na hodnotě 5,25 %. Navíc po přečtení Béžové knihy plné zelených čísel indexy vylétly o víc než procento, S&P dokonce o 1,5 %. Evropské čtvrteční ráno tak přeteklo optimismem, i PX opět laškoval s historickými maximy 1857 bodů, ale přehnané nadšení rychle pominulo – alespoň u nás. Evropa vyrazila, Praze prý ujel vlak, přestože závěrem dotáhla alespoň nové uzavírací maximum.
Pátek jak přes kopírák – PX poskočil poprvé nad 1860 bodů, ale pak nevydržel a zas se jen šoural při zdi. Trochu to zavinil Goldman Sachs, který snížil doporučení ČEZ na „Neutral“ z „Buy“ a drží cílovou cenu jen 1030 korun. Naopak Cyrrus vidí pro akcie ČEZ i nadále značný růstový prostor a cílovou cenu 1205 Kč, proto doporučuje „koupit“ a při započtení dividendy za rok 2007 očekává dvanáctiměsíční výnos akcií ČEZ 15 %. Možná tedy Goldman Sachs chtěl jen trochu zahraniční účty vystrašit, abychom mohli levněji nakupovat.
Zatímco DAX vylétl na historické maximum 8020 bodů a Varšava také přidala skoro 2 %, Praha tratila. Ale za celý týden přidala 1,6 %, takže vlastně odpracovala zdravotní oddech z předchozího týdne. Navíc se v pátek i Amerika opět přiblížila maximům, takže cesta vzhůru je otevřená!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

18. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

Čistý přiliv 580 miliónů patří k těm nepatrně vyšším, ale opět z plných 80 procent zamířil do zajištěných fondů a fondů peněžního trhu. Předpokládáme, že do nich investoři zároveň převedli... celý článek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

11. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

Minulý týden s celkem průměrnou půlmiliardou korun se vymykal těm ostatním snad jen nezvyklým skóre: smíšené zvítězily nad zajištěnými fondy.

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

4. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

Čisté prodeje dosáhly 888 miliónů korun. Pochopitelně z nich mají přes půl miliardy korun zajištěné fondy, ale přece jen jakoby svítalo i v dynamičtějších strategiích, které se dlouhodobě... celý článek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

28. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

Z 820 miliónů korun bychom mohli mít radost, jenže opět tři čtvrtě z nich usnulo v zajištěných fondech, navíc přes 300 miliónů spolkl jeden elitní. Ale není se příliš co divit, protože... celý článek

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

21. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

Půlmiliarda sice neurazí, jenže z ní dvě třetiny opět zamířily do zajištěných fondů. O zbylou třetinu se podělily fondy peněžního trhu se smíšenými fondy, když nahradily sedmdesátimiliónové... celý článek

Partners Financial Services