Akcie: Po slibném růstu přišel pád

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 12. 6. 2007
Akcie: Po slibném růstu přišel pád
Pražská burza ve 23. týdnu oslabila z rekordních hodnot z minulého pátku. Index PX klesl o 1,65 %. Pouze ve čtvrtek skončil v kladných číslech. Největší propad zaznamenal v pátek.

Na pražské burze šel proti trendu trhu Unipetrol (profil, názory), o jehož akcie byl na trhu zájem a jehož kurz posílil za týden o 1,25 %. V kladném teritoriu skončila i Komerční banka (profil, názory) (+0,44 %). Největší ztrátu zaznamenal Pegas (profil, názory) (-3,69 %), který zavíral pod 800 Kč. Přes 3 % ztratil i ČEZ (profil, názory) a Telefonica O2 CR (profil, názory).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 850,50 1 820,30 -1,65

Klíčové události minulého týdne

  • Hrubý domácí produkt v ČR pokračuje i nadále ve velmi slušném růstu, když za první čtvrtletí tohoto roku posílil meziročně o 6,1 %. Oproti poslednímu čtvrtletí minulého roku se jedná o 1,5% nárůst. Největším tahounem růstu se podle očekávání staly výdaje domácností. Naopak nejmenší přínos byl u zahraničního obchodu, který byl ovlivněn především vývojem směnných relací.
  • Index spotřebitelských cen se za květen zvýšil o 0,4 procenta. Největší tlak na růst cen byl vytvořen stále rostoucími cenami pohonných hmot a tabákových výrobků. Tabákové výrobky zdražují hlavně kvůli vyšší spotřební dani. Meziročně však inflace poklesla na 2,4 %z předchozích 2,5 %. Inflace se tak stále nachází pod inflačním cílem ČNB 3 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
8/6 Rakouská Erste Bank zvýšila cílovou cenu pro energetickou společnost na 1 045 Kč z původních 989 Kč.

ECM (profil, názory)
6/6 Developerská společnost definitivně potvrdila prodej budovy CITY Deco na pražském Pankráci. Budova, která by měla být dokončena v polovině roku 2009, koupila společnost CA Immo International za 47,3 miliónů EUR.

Orco Property Group (profil, názory)
4/6 Developerská společnost zahájila proces navýšení kapitálu. Firma bude vydávat přibližně 1,3 miliónů nových akcií s případnou opcí na 15 %. Úpis bude probíhat formou book-buildingu a cena úpisu by měla být známa 14. 6. Firma původně plánovala navýšit kapitál o 100 miliónů EUR, součastná tržní cena a zamyšlený objem úpisu indikuje objem přibližně 160 miliónů EUR.

Zentiva (profil, názory)
6/6 Valná hromada farmaceutické společnosti odsouhlasila navrhovanou dividendu ve výši 11,50 Kč/akcii. Rozhodné datum bylo stanoveno na 4. 7. 2007. Valná hromada tak jako v minulosti schválila i zpětný odkup nejvýše 10 % akcií za maximální cenu 2 000 Kč a platností na příštích 18 měsíců. Program zpětného odkupu souvisí s uplatňováním opčního plánu zaměstnanců.

Očekávané události

  • 14/6 Produkční ceny


USA

Stereotyp pouze růstových týdnů na amerických trzích je přerušen. Za poslední tři týdny indexy dvakrát ztrácely a je to opět trochu jako na houpačce. V tomto týdnu Dow Jones (profil, názory) ztratil 1,8 %, technologický Nasdaq (profil, názory) si odepsal 1,6 %. Nejvyšších hodnot indexy dosahovaly hned v úvodu týdne, ze kterých postupně ustupovaly. Z tlaku se akcie vymanily v pátek, kdy došlo k částečné korekci propadu. Z báze indexu DJ v kladném teritoriu skončilo pouze několik titulů. Největší zisk si připsal General Motors (1,64 %) a Wal-Mart Stores (1,25 %). Klesajícím titulům vévodila Alcoa (4,29 %) a farmaceutický Pfizer (4,23 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 668,00 13 424,00 -1,8
Nasdaq
(profil, názory)
2 614,00 2 574,00 -1,60
S&P 500
(profil, názory)
1 536,00 1 508,00 -1,90

Klíčové události minulého týdne

  • Index ISM ve službách dosáhl hodnoty 59,7 bodů. Výrazně tak překonal očekávání analytiků, kteří očekávali mírný pokles oproti hodnotě 56 bodů z minulého měsíce.
  • Americká produktivita práce podle zprávy ministerstva práce v uplynulém čtvrtletí vzrostla v meziročním srovnání o 1 % a o 0,7 % tak zaostala za vládními odhady z minulého měsíce, splnila však očekávání ekonomů.

Očekávané události

  • 14/6 Index PPI
  • 15/6 Index CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 4/6 Společnost Wal-Mart Stores Inc. (profil, názory) byla zvýšena na "overweight" z předchozího stupně "equal-weight", doporučení provedl broker Morgan Stanley poté, co se analytici vrátili z valné hromady, na které firma oznámila snižování kapitálových nákladů a vrácení hotovosti akcionářům. O druhý upgrade z "neutral" na "overweight" se postarala investiční banka JP Morgan
  • 5/6 Procter & Gamble Co. (profil, názory) potvrdil dřívější odhad zisku a tržeb pro čtvrté čtvrtletí tohoto fiskálního roku. Tržby by měly vzrůst o 6 až 7 %, zatímco zisk se bude pohybovat mezi 64 a 66 centy na akcii. Analytici očekávají zisk na horní hranici tohoto rozpětí.
  • 5/6 Broker Credit Suisse zvýšil cílovou cenu pro Apple Inc. (profil, názory) na 140 USD z předcohízch 120 USD. Důvodem k tomuto kroku jsou očekávání od jejich nového produktu iPhone, který by se měl stát prodejním trhákem. V roce 2007 by se mělo prodat okolo 5 miliónů modelů a v roce 2008 15 miliónů modelů. iPhone by měl být na trh uveden 29. června.
  • 6/6 Druhý největší řetězec rychlého občerstvení v US, Burger King Holdings Inc., plánuje v následujících 5 letech otevřít 250 nových restaurací v Asii. V současnosti má společnost napříč Asií a Pacifikem otevřeno 700 restaurací.
  • 6/6 Světová softwarová jednička, Microsoft Corp. (profil, názory), očekává že její japonské tržby z programu Windows do mobilních telefonů vzrostou v následujících pěti letech více než dvakrát. Za růstem budou stát nové modely mobilní telefonů. Microsoft zásobuje všechny japonské bezdrátové operátory OS Windows Mobile, s výjimkou KDDI Corp. Na japonském trhu má pozici dvojky. První místo patří největšímu světovému výrobci softwaru do mobilních telefonů, Symbian Ltd., jehož software je používaný ve větší škále mobilních telefonů od leadera trhu NTT DoCoMo.
  • 7/6 Čistý zisk ADC Telecommunications Inc. (profil, názory), výrobce součástek pro telefonní sítě, ve druhém čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl v porovnání se stejným obdobím předchozího roku na čtyřnásobek a dosáhl 35 centů na akcii. Analytici očekávali, že firma ohlásí zisk 23 centů na akcii.
  • 7/6 Společnost Advanced Micro Devices Inc. (profil, názory) oznámila, že pravděpodobně bude nadále ztrácet tržní podíl v oblasti výkonných serverů na úkor většího rivala Intel. Opteron, procesory firmy používané v serverech, vzaly Intelu tržní podíl za uplynulé 3 roky okolo 20 %. Intel však získal 7% podíl zpět během prvního kvartálu tohoto roku na celkových 85 %, když představil nové procesory. AMD však chystá představení nových procesorů v třetím čtvrtletí, ponesou název Barcelona.
  • 8/6 Společnost McDonald's Corp. (profil, názory) oznámila, že srovnatelné tržby v dubnu vzrostly o 8,7 %, v USA vzrostly o 7,4 %, zatímco v Evropě 8,9 %. V Asii a Africe o 10,2 %.


Německo

Výstup na osmitisícovku se opět nepodařil a investoři zůstali pod vrcholem. Pondělní průběžná hodnota indexu DAX (profil, názory) sice osmičkou začínala, ale do závěru se neudržela. Po neúspěšném ataku začal strmý pád a index ztratil více než 5 %. Všech pět seancí v týdnu končil index DAX v záporu. O co víc získal proti světovým indexům v předchozím období, o to víc teď ztratil. Všechny komponenty DAXu zakončily týden ze ztrátou. Nejvíce tlakům odolávala Altana a SAP, kde pokračují spekulace o možném navyšování podílu ze strany konkurenčního Oraclu. Výprodeje nejvíce odnesly akcie touroperatora TUI (-9,47 %) a letecké společnosti Lufthansa (-9,33 %). Přes 7 % ztratilo BMW a energetický gigant E.ON.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 988,00 7 590,00 -5,20

Klíčové události minulého týdne

  • Tovární objednávky v Německu za duben klesly poprvé za 3 měsíce, což bylo způsobeno nižší poptávkou po polotovarech. Objednávky, upravené o sezónní výkyvy a inflaci, klesly o 1,2 % z březnového růstu 1,1 % po revizi. Ekonomové očekávali pokles o 1 %.
  • Evropská centrální banka dle očekávání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rovná 4 %. ECB se tímto krokem snaží předejít riziku zvyšující se inflace.

Očekávané události

  • 14/6 Index CPI

Vývoj titulů na německém trhu

  • 4/6 Bayerische Motoren Werke AG zvýšil v květnu oproti stejnému měsíci předchozího roku počet prodaných automobilů na americkém trhu o 8,7 % na 30 819. Nejúspěšnějšími modely byly vozy 3-Series a sportovní X5. Za posledních 12 měsíců automobilka prodala na zámořském trhu o 4,2 % více aut, vyjádřeno v absolutních číslech celkem 134 944 vozů.
  • 5/6 Švédská telekomunikační společnost Ericsson (profil, názory) oznámila, že se dohodla na koupi německé softwarové firmy LHS, poskytující systémy pro tvorbu faktur a péči o zákazníka. Nabídka činí 310 miliónů EUR / 22,5 EUR za akcii. Ericsson si již zajistil 75,1% podíl společnosti.
  • 5/6 Evropské regulační orgány podle očekávání schválily sloučení turistické divize největší evropské cestovní kanceláře TUI a First Choice Holidays Plc. Dřívější obavy Evropské komise z dopadu spojení na irský trh, kde by společnosti měli více než 50% podíl, rozptýlila dohoda o prodeji značky Budget Travel.
  • 6/6 Farmaceutická společnost Merck KGaA nahradí akcie výrobce chemikálií Altana AG v indexu DAX. Včera o tom rozhodla Deutsche Boerse. Merck se bude obchodovat v indexu od 18. června. Naproti tomu Altana vstoupí do indexu MDAX. Kromě toho největší evropský vydavatel novin Axel Springer a realitní společnost Alstria Office AG nahradí v indexu SDAX společnosti Thiel Logistik AG a CeWe Color Holding.
  • 7/6 Deutsche Telekom AG, největší evropská telefonní společnost, nabídl podle některých informací 1,3 až 1,4 miliardy EUR za Orange, holandskou pobočku France Telekom. Akvizicí by DTE o 2 milióny zvýšil počet zákazníků využívajících bezdrátové služby.
  • 8/6 Hochtief, největší německá stavební společnost, včera dokončila převzetí budapešťského letiště Ferihegy. Firma jej koupila za 2,6 miliard USD od Grupo Ferrovial SA a hodlá do jeho rekonstrukce v příštích pěti letech investovat 261 miliónů EUR.
  • 8/6 Goldman Sachs zařadil akcie E.ONu, největší světové utility, na svůj "conviction buy list". Broker reaguje na koncem května zveřejněný plán dalšího rozvoje firmy.


Maďarsko

Maďarská burza stejně jako většina ostatních trhů korigovala a index BUX (profil, názory) ztratil podstatnou část zisků z minulého týdne. Index BUX ztratil necelých tisíc bodů, což je pokles o 3,6 %. OTP Bank ztratila přes 7 %. Po sníženém doporučení byl pod tlakem Gedeon Richter, který ztratil 5 %. O více jak 5 % přišel i konkurent Egis. Prodejním tlakům kvůli spekulacím o navýšení podílu ze strany ruských investorů odolával tlakům MOL, přesto ztratil necelá 2 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
27 002,00 26 050,00 -3,60

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová výroba v dubnu vzrostla o 8 %. Proti minulému měsíci se jedná o nárůst o 1,2 %. Analytici očekávali růst vyšší ještě o 0,4 %.
  • Konečná hodnota růstu HDP za první kvartál roku 2007 dosáhla hodnoty 2,7 %.

Očekávané události

  • 12/6 Index CPI

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 7/6 Společnost Gedeon Richter Nyrt. byla snížena na "sell" z předchozího stupně "hold". Cílová cena nově činí 35 000 HUF z původních 40 000 HUF. Investiční doporučení provedl broker Citigroup.
  • 7/6 Společnost Mol Nyrt. hledá další akviziční cíle v zemi. V úvahu připadají i investiční příležitosti na Ukrajině, Rusku, Rakousku a severní Itálii, jižním Německu, Turecku, Řecku a Sicílii. Firma také hodnotí možné příležitosti v Kanadě. Společnost potvrdila, že v krátkodobém horizontu nehodlá spolupracovat se společnostmi OMV či PKN Orlen.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

5. 6. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Trhy cválaly vzhůru

Pražská burza umazala propad z minulého týdne a index PX posílil o jedno procento. Burza rostla čtyři z pěti obchodních dní. Klesala pouze ve středu, kdy investoři v celé Evropě reagovali... celý článek

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

29. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

Přestože pražská burza v uplynulém týdnu rostla pouze jedinkrát, index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Týden ve znamení růstu

22. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Týden ve znamení růstu

Český trh opět posunul své historické maximum a index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord

15. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord

Druhý zkrácený týden po sobě zakončila pražská burza vyjádřeno indexem PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

2. 5. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

Pražská burza opět vytvořila nový rekord. V USA je v plném proudu výsledková sezóna, dobrá čísla posunula na další historické maximum také index Dow Jones. A to i přes to, že se potvrdily... celý článek

Partners Financial Services