Akcie: Trhy cválaly vzhůru

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 5. 6. 2007
Akcie: Trhy cválaly vzhůru
Pražská burza umazala propad z minulého týdne a index PX posílil o jedno procento. Burza rostla čtyři z pěti obchodních dní. Klesala pouze ve středu, kdy investoři v celé Evropě reagovali na propad čínského akciového trhu.

Týden na Pražské burze celkově ze ztrátou uzavřely pouze Unipetrol (profil, názory) (-1,6 %) a Philip Morris (profil, názory) (-1,78 %). Nejlepší výkonností se prezentovala Komerční banka (profil, názory), která bez dividendy byla na nižších hodnotách opět pro investory zajímavá (+3,51 %). Zpět nad hranici 600 Kč se vrátila Telefonica O2 ČR (profil, názory) (+3,59 %). Přes smíšené výsledky dokázalo Orco (profil, názory) zavřít nad hranicí 3 500 Kč.


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 815,40 1 833,20 +0,98

Klíčové události minulého týdne

  • Podle očekávání se po osmi měsících ČNB (profil, názory) rozhodla zvýšit základní dvoutýdenní repo sazbu o 25 bazických bodů na 2,75 %, diskontní sazbu na 1,75 % a lombardní sazbu na 3,75 %. Důležitým faktorem při rozhodování o úrokových sazbách je inflace. Ačkoliv ta stále zůstává pod cílem ČNB, který je 3 %, sazby byly zvýšeny o čtvrt procentního bodu. Poslední makroekonomická data ukázala některé proinflační tlaky. Patrně největší tlak na růst cen vytváří zvyšující se spotřeba obyvatelstva, která má původ v růstu mezd a nižší nezaměstnanosti. Opačný vliv na inflaci může mít slabší kurz koruny. Je pravděpodobné, že na konci tohoto roku překoná inflace tříprocentní hranici.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
30/5 Energetická společnost vykoupila na trhu již více než 1 % z celkového počtu akcií. Vybraní brokeři tak naplňují pro společnost záměr, který schválila valná hromada, že na trhu může nakoupit až 10 % akcií.

Pegas Nonwovens (profil, názory)
30/5 Výrobce netkaných textilií zveřejnil výsledky za první čtvrtletí tohoto fiskálního roku. Čistý zisk společnosti dosáhl 2,9 miliónů EUR a o 0,78 miliónů EUR zaostal za očekáváním trhu. Hodnota zisku byla negativně ovlivněna oslabením koruny vůči euru. Ve stejném období minulého roku firma hospodařila se ziskem 6,37 miliónů EUR. Upravený provozní zisk vzrostl o 4,95 % na 7,83 miliónů EUR. Tržby rostly o 6,06 % na 31,34 miliónů EUR. Trh očekával tržby 29,89 miliónů EUR.

Orco Property Group (profil, názory)
30/5 Developerská společnost v prvním čtvrtletí letošního roku vydělala 0,4 miliónů EUR při tržbách 58,6 miliónů EUR. Tržby jsou vyšší o více jak 250 % ve srovnání s loňským rokem. Nízká úroveň zisku je dána skutečností, že společnost do výsledků nezahrnula přecenění aktiv. Toto přecenění bude provedeno až v pololetních výsledcích. Na provozní úrovni bylo dosaženo zisku 1,3 miliónů EUR. Tato hodnota je taky ovlivněna absencí přecenění. Provozní náklady dosáhly 57,8 miliónů EUR.

Vítkovice - RM-S
Na valné hromadě, která se bude konat 29. 6. 2007 (rozhodné datum 22. 6. 2007), se bude jednat o úpisu nových akcií. Pokud bude program schválen, stávající akcionáři budou mít právo upsat za jednu akcii dvě nové o stejné jmenovité hodnotě 10 Kč. Získané prostředky chce společnost použít na další rozvoj.

Očekávané události

  • 8/6 Hrubý domácí produkt 1Q
  • 8/6 Nezaměstnanost
  • 8/6 Spotřebitelské ceny


USA

Poklesy na amerických trzích nevydržely dlouho a ztráty z minulého týdne jsou smazány. Ve zkráceném týdnu kvůli státnímu svátku index Dow Jones (profil, názory) posílil o 1,2 %, technologický Nasdaq (profil, názory) přidal o více než 2 %. Tento index rostl ve všech obchodních seancích. S americkým trhem nezahýbala ani výrazná korekce na čínském trhu, která ovlivnila středeční obchodování v Evropě. Americké indexy v tento den po počátečním propadu zavřely v plusu. Trh příliš nereflektoval ani horší údaj o HDP. Z báze indexu Dow Jones dopadly nejlépe Wal-Mart Stores (profil, názory) (+5,78 %), Honeywell (profil, názory) (+3,28 %) a Caterpillar (profil, názory) (+3,09 %). Výrazněji ztrácel pouze Merck (profil, názory) (-2,9 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 507,00 13 668,00 +1,20
Nasdaq
(profil, názory)
2 557,00 2 614,00 +2,20
S&P 500
(profil, názory)
1 516,00 1 536,00 +1,30

Klíčové události minulého týdne

  • HDP za první čtvrtletí vykázalo meziroční nárůst o 0,6 procenta, zatímco očekáván byl růst o 0,8 procenta. Jedná se o nejslabší hodnotu za poslední čtyři roky. Nejvýraznějšími problémy amerického hospodářství zůstávají trh s nemovitostmi, stále se zvyšující deficit obchodní bilance a snižující se velkoobchodní zásoby. Zatímco největším tahounem růstu jsou spotřebitelské výdaje, které vzrostly meziročně o 4,4 procenta. Tyto výdaje se na ekonomickém růstu podílejí ze 70 procent.
  • Míra nezaměstnanosti zůstala beze změny 4,5 procenta, a je tak na nejnižší úrovni za posledních pět let. Průměrná hodinová mzda se zvýšila o 0,3 procenta na 17,30 z dubnových 17,24. Pozitivní zprávou je zvýšení osobních výdajů o 0,5 procenta po předchozím růstu 0,4 procenta. Jádrový index osobní spotřeby, který FED bere jako měřítko inflace, se zvýšil o 0,1 procenta.

Očekávané události

  • 5/6 ISM Index
  • 6/6 Produktivita v nezemědělském sektoru první čtvrtletí

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 28/5 Coca-Cola Co. (profil, názory), největší výrobce nealkoholických nápojů na světě, se podle výkonného ředitele E. Neville Isdella poohlíží po další akvizici podobné v pátek ohlášené koupi Glaceau Vitaminwater. Firma kromě toho vede rozhovory o převzetí dodavatele balené vody Highland Spring Ltd. za nejméně 500 miliónů GBP (992 miliónů USD).
  • 29/5 Toyota Motor Corp. (profil, názory), největší japonská automobilka, otevřela továrnu v Číně, která bude na druhý největší trh s automobily na světě dodávat sedany modelové řady Corolla. Továrna, kterou firma umístila do severočínského Tianjinu, je jejím třetím výrobním závodem v zemi a zvýší její čínskou produkci o 91 %. Toyota předpokládá, že v letošním roce v Číně prodá více než 400 000 automobilů (v roce 2006 prodala 308 000 vozů). Firma chce do roku 2010 zvýšit svůj podíl na čínském trhu z loňských 6,5 na 10 %.
  • 30/5 WSTS, asociace spojující výzkumné firmy Gartner Inc. (IT) a iSuppli Corp., snížila dřívější odhad růstu celosvětových tržeb výrobců polovodičů. Podle nových odhadů vzrostou v roce 2007 celkové tržby výrobců polovodičů o 2,3 % na 253,5 miliardy USD a v následujícím roce na 279,2 miliardy USD. Dřívější odhady hovořily o 267,9 miliardy USD v letošním roce a 300,3 miliardy USD v roce příštím.
  • 30/5 Tishman Speyer Properties společně s Lehman Brothers Holdings souhlasila s nákupem Archstone-Smith Trust za 13,5 miliardy USD. Součástí dohody je i částečné splacení dluhu ASN. Realitní společnost vlastní 14 000 nájemních bytů.
  • 31/5 Čistý zisk Tiffany & Co. (profil, názory), druhého největšího obchodníka s klenoty na světě, v uplynulém čtvrtletí vzrostl v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 15 % na 49,7 miliónů USD (36 centů na akcii) a o jeden cent překonal očekávání analytiků. Tržby vzrostly o 15 % na 620,9 miliónů USD. Na hospodaření společnosti se pozitivně projevil slabší dolar a přestavba vlajkového obchodu v New Yorku, která podpořila domácí prodej.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Německý akciový trh absolvoval zkrácený obchodní týden ve velmi svižném tempu. Index DAX (profil, názory) posílil o 3,2 %. Nepatrné zaváhání přišlo ve středu, když investoři v celé Evropě reagovali na propady čínského trhu. Závěr týdne byl však velmi silný a hlavní index se podíval nad magickou hranici 8 000 bodů. Závěrečná hodnota byla však tento týden ještě se sedmičkou na začátku. Z hlavního indexu ztrácela pouze Altana (-2,77 %), ostatní tituly si v průběhu týdne připsaly zisk. O více než 7 % posílily akcie Deutsche Telekom, kde se spekuluje o možnosti prodeje americké divize. Vysoké zisky si připsal i E.ON (+7 %) a MAN (+6,2 %).

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 739,00 7 988,00 +3,20

Klíčové události minulého týdne

  • Míra nezaměstnanosti se stále drží na vysokých hodnotách. V uplynulém měsíci stagnovala na úrovni 9,2 %. Ekonomové očekávali mírný pokles o desetinu procentního bodu.
  • Maloobchodní tržby zaznamenaly za duben nevyšší nárůst od prosince. Je to důkaz, že spotřeba se i po zvýšení DPH opět dostává do růstového trendu. Tržby, upravené o inflaci a sezónní vlivy, vzrostly o 2,6 % ve srovnání s předchozím měsícem. Ekonomové očekávali růst okolo 0,8 %. Tržby meziročně poklesly o 0,6 %.

Očekávané události

  • 6/6 Podnikové objednávky
  • 6/6 Zasedání ECB

Vývoj titulů na německém trhu

  • 28/5 CEO Deutsche Telekom AG, Rene Obermann, uvedl v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung, že společnost je na cestě k dosažení svého plánovaného zisku pro letošní rok. Společnost očekává EBITDA 19 miliónů EUR.
  • 30/5 Air Berlin Plc., třetí největší diskontní letecký dopravce v Evropě, v prvním čtvrtletí prohloubil ztrátu poté, co koupil domácího konkurenta DBA. Firma utrpěla čistou ztrátu 41,3 miliónů EUR, zatímco ve stejném čtvrtletí uplynulého roku hospodařila se ztrátou 31,1 miliónů EUR. Analytici očekávali ztrátu o 300 tisíc EUR nižší.
  • 23/5 Altana, německý výrobce speciálních chemických produktů, plánuje v příštích letech uskutečnění několika akvizic. Podle jejího výkonného ředitele Matthiase Wolfgrubera by se v následujících pěti letech měly akvizice podílet na růstu zisku společnosti až ze 40 %. Tržby společnosti by v jejich důsledku měly vzrůst na dvojnásobek.
  • 31/5 Societe Generale zvyšuje svoje doporučení pro akcie Deutsche Telekom AG, největší evropské telefonní společnosti, z původního "prodávat" na "kupovat" a zařadila titul na svůj "premiový seznam".
  • 31/5 E.ON, největší evropská utilita, má v plánu koncem roku vykoupit zpět vlastní akcie za 7 miliard EUR. Firma chce do roku 2010 investovat do svého rozvoje 60 miliard EUR a zdvojnásobit svoji výrobní kapacitu v Evropě a přilehlých regionech.
  • 1/6 Společnost Volkswagen AG oznámila, že upustila od plánu koupit podíl ve společnosti Proton Holdings Bhd., což je největší malajský výrobce automobilů. Akcie Protonu na tuto zprávu zareagovaly poklesem. Vláda, vlastnící ve firmě podíl okolo 43 %, bude nadále hledat nové strategického partnera, což již dělá od roku 2004, kdy alianci ukončila japonská automobilka Mitsubishi Motors Corp.
Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.


Maďarsko

Maďarský akciový trh dosáhl velmi slušného růstu, když ve zkráceném obchodním týdnu posílil o 4,4 %. Index BUX (profil, názory) oslabil mírně pouze ve středu, když se na jeho výkonnosti, tak jako na většině evropských trhů, negativně podepsal propad čínského akciového trhu. Na růst z minulého týdne navázaly akcie Egisu (+8,5 %) a MOLu (+5,5 %).

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
25 843,00 27 002,00 +4,50

Klíčové události minulého týdne

  • Nezaměstnanost v měsíci dubnu dosáhla hodnoty 7,5 %. Jedná se o stejnou úroveň jako v měsíci předchozím.
  • Produkční ceny měřeno indexem PPI v dubnu vzrostly v meziročním srovnání o 0,1 %. V předchozím měsíci byly vyšší o 2 %.

Očekávané události

  • 7/6 Průmyslová výroba
  • 8/6 HDP konečná hodnota prvního čtvrtletí

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 29/5 Na trhu se spekuluje, že majoritní vlastník společnosti Egis, francouzský Les Laboratoires Servier, bude chtít učinit nabídku akcionářům na odkup jejich akcií. Servier vlastní 51 % akcií.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

29. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Německo stoupalo, zbytek světa padal

Přestože pražská burza v uplynulém týdnu rostla pouze jedinkrát, index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Týden ve znamení růstu

22. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Týden ve znamení růstu

Český trh opět posunul své historické maximum a index PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord

15. 5. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord

Druhý zkrácený týden po sobě zakončila pražská burza vyjádřeno indexem PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50"... celý článek

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

2. 5. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

Pražská burza opět vytvořila nový rekord. V USA je v plném proudu výsledková sezóna, dobrá čísla posunula na další historické maximum také index Dow Jones. A to i přes to, že se potvrdily... celý článek

Akcie: trh plný rekordů a optimizmu

24. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: trh plný rekordů a optimizmu

Pražská burza opět přeskočila historicky nejvyšší příčku. Nebyla jediná. Americký Dow Jones minulý týden překonal svoji rekordní úroveň dokonce třikrát. Německý DAX se přehoupl přes... celý článek

Partners Financial Services