Akciové trhy v loňském roce – fakta a čísla

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 14. 1. 2011
Akciové trhy v loňském roce – fakta a čísla
Akciové trhy mají za sebou druhý růstový rok v řadě. Tentokrát byl nárůst pozvolnější než v roce 2009, přesto se vývoj značně lišil od Srí Lanky se skokem o 74 % až po Řecko s pádem o 46 %. Pojďme si zrekapitulovat výsledky.

Za rok 2010 ceny akciíve světě v průměru (měřeno indexem MSCI World) stouply o 8 %, po přepočtu do koruno 11 %. Naproti tomu akcie českých firem měřené tímto indexem - má trochu jiné složení než index PX pražské burzy - poklesly o 6 % (v tabulce modrou barvou). Akcie rozvíjejících se trhů zakončily rok o 12 % výše, po přepočtu do korun činí nárůst indexu MSCI Emerging Markets ještě o šest procentních bodů více, tedy 18%.

Graf 1: Vítězové – relativní vývoj indexů MSCI Srí Lanka, Argentina a Estonsko

Vítězové – relativní vývoj indexů MSCI Sri Lanka, Argentina a Estonia

Zdroj: MSCI


Vítězové a poražení za rok 2010

Vítězem za rok 2010 se stal akciový trh na Srí Lance, jenž si připsal k dobru po přepočtu do korun 74 %. Hned v závěsu následuje Argentina a třetí příčku obsadil trh v Estonsku. Mezi trojicí vítězů je ale podstatný rozdíl. Zatímco akcie na Srí Lance rostou do nebe, v Argentině pouze dohnaly ztráty po „finanční krizi“ a v Estonsku ještě neumazaly ani polovinu ztrát.

Mezi deseti nejhoršími trhy za rok 2010 najdeme všech pět „prasátek“ aneb největší rozpočtové hříšníky EU ohrožující existenci společné měny euro (v tabulce červenou barvou). Na jaře investorům zatápělo Řecko, na podzim se o pomoc hlásilo Irsko. Ve vzduchu ale visí problémy s dalšími třemi zeměmi, jejichž dluhová past je daleko hlubší. Měsíční vývoj na akciových, komoditních a měnových trzích za prosinec najdete zde.

Graf 2: PIIGS – relativní vývoj indexů MSCI Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko

PIIGS – relativní vývoj indexů MSCI Portugal, Ireland, Italy, Greece a Spain

Zdroj: MSCI


Favorit pro rok 2011: Brazílie, Rusko a frontier markets

Z velkých emerging marketstrhů (v tabulce zelenou barvou) bych aktuálně preferoval Brazílii a Rusko. Zaprvé jsou fundamentálně levnější než Čína a Indie, ruský akciový trh patří dokonce k nejlevnějším na světě s P/E (poměrem ceny akcie firmy k jejímu zisku mna akcii) 9. Za druhé jde v obou případech o přední světové exportéry komodit a zatímco ceny komodit letí půl roku nahoru, akcie brazilských a ruských těžebních firem stouply jen nepatrně. Ruský akciový trh navíc výkonnostně zaostává za trojicí brášků ze zemí BRIC (viz graf 3).

Graf 3: BRIC – relativní vývoj indexů MSCI Brazílie, Rusko, Indie a Čína

BRIC – relativní vývoj indexů MSCI Brazil, Russia, India a China

Zdroj: MSCI


Velký potenciál skýtají takzvané frontier markets aneb méně rozvinuté rozvíjející se trhy
. Mezi frontier markets je řazena většina arabských zemí (Katar, Omán, Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Libanon), dále některé asijské a latinskoamerické trhy (Jamajka, Vietnam, Srí Lanka, Bangladéš), většina postsovětských a postjugoslávských trhů (Srbsko, Bosna a Hercegovina, Estonsko, Litva, Ukrajina, Kazachstán) a prakticky celá Afrika (Keňa, Nigérie, Ghana, Botswana).

Graf 4: Svět – relativní vývoj indexů MSCI World, Emerging a Frontier Markets

Svět – relativní vývoj indexů MSCI World, Emerging a Frontier

Zdroj: MSCI


Frontier markets jsou fundamentálně levnější než emerging markets (nižší P/E), a ačkoliv v roce 2010 vzrostl index MSCI Frontier Markets o necelé tři procentní body více než index MSCI Emerging Markets, ve dvouleté periodě velmi zaostává, a to dokonce i za celosvětovým indexem MSCI World. Frontier markets tedy podobně jako ruský akciový trh mají co dohánět (viz graf 4).

Akcie stojí před korekcí

Vývoj akciových indexů MSCI za rok 2010

Vývoj akciových indexů MSCI za rok 2010 si můžete zobrazit kliknutím na obrázek

Ceny akcií rostou již dva roky. I zarytí pesimisté vyčkávající na dvojité dno začínají chápat, že prováhali obrat a akcie jsou skutečně v býčím trendu. Najednou všichni predikují akciím růst. To je signál, že hrozí výraznější korekce – ideální čas realizovat zisky. Viz článek Akcie před korekcí – čas realizovat zisky.

I tak můžete mít nadále většinu portfolia v akciích, ale pouze pokud pečlivě vybíráte jednotlivé akcie, u kterých očekáváte růst bez ohledu na celkovou náladu na trzích, nebo pokud držíte akcie na věky kvůli dividendám (pravidelná renta) nebo pokud investujete pravidelně s dlouhým horizontem. Obávám se však, že rok 2011 bude pro většinu investorů ztrátový.

(Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management)

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koupíte si celý český akciový trh?

12. 1. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Koupíte si celý český akciový trh?

Kdo se bojí investovat do jednotlivých českých akcií, může vložit peníze do podílového fondu Volksbank, který kopíruje index PX pražské burzy a rozkládá tak riziko možné ztráty. Vývoj... celý článek

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

10. 1. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos... celý článek

Jaké investice preferovat v příštím roce

28. 12. 2010 | Jan Traxler | 15 komentářů

Jaké investice preferovat v příštím roce

Dva roky zpátky jsem říkal: „Dávejte si pod stromeček akcie.“ Globální akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity... celý článek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Partners Financial Services