Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 10. 1. 2011 | 3 komentáře
Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?
Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos však nijak závratného. Pro řadu investorů ale zůstávají nejzajímavější investicí komodity.

Do čeho letos investovat? Správce majetku Lászlo Birinyi, působící v USA, má jasno: čeká další růst amerických akcií. Má trvat ještě asi dva a tři čtvrti roku a přinést zajímavé zhodnocení akciových investic, letos ovšem nijak závratné.

Loni přitom vydělali investoři nejvíce na mongolských akciích, které podle agentury Bloomberg v dolarech posílily o 173,56 %. Srílanský akciový index stoupl o více než 100 % a peruánské akcie o téměř 70 %. Propadákem byly naopak venezuelské akcie – tamější akciový index ztratil v dolarech téměř 41 % - o něco více než ztratily řecké a kyperské akcie.

Které akciové indexy loni nejvíce rostly a klesaly

ZeměIndexRůst/pokles (v procentech)
Mongolsko MSE Top 20 Index+173,68
Srí LankaSrí Lanka Colombo All Shares+102,12
Peru Peru Lima General Index+69,74
EstonskoOMX Tallinn OMXT+61,00
ThajskoStok Exchange of Thai Index +56,17
IndonésieJakarta Composite Index+54,29
ChileChile Stock Mkt Select+49,18
FilipínyPSEi - Philippine SE IDX+45,55
ArgentinaArgentina Merval Index+44,97
KolumbieIGBC General Index+42,22
PortugalskoPSI 20 Index-16,38
SrbskoBelex15 Index-17,00
ItálieFTSE MIB Index-19,07
SlovinskoSlovenian Blue Chip Index-19,29
SlovenskoSlovak Share Index-19,52
BulharskoSofix Index-20,89
ŠpanělskoIbex 35 Index-22,99
KyprGeneral Market Index CSE-38,38
ŘeckoAthex Composite Share Price Index-39,95
VenezuelaVenezuela Stock Mkt Index-40,69
Pramen: Bloomberg, jde o porovnání dat z 31. 12. 2009 k 31. 12. 2010, a to v dolarech

Podobnou exotiku vyznává málokdo, dařilo se ovšem i vyspělým trhům. Americký akciový index S&P 500 loni posílil o 12,8 %, technologický NASDAQ Composite o téměř 17 %. Celoevropský indikátor FTSE Eurotop 300 si polepšil o více než 7 %, německý DAX Xetra dokonce o 16 %, index PX pražské burzy díky mohutnému závěrečnému finiši o 9,6 %.

V minulosti někdy platilo pravidlo, že nejvíce ztrátové trhy si další rok výrazně polepšily. Podobná strategie má však své mouchy – minulé výnosy nezaručují, že tomu bude v budoucnu stejně. Má tedy smysl zaměřit se na řecké, španělské, italské či portugalské akcie, když tyto trhy výrazně ztrácely?

Čeká nás delší růst akcií, tvrdí Lászlo Birinyi

Zmiňovaný Lászlo Birinyi, který začátkem roku 2009 – než začaly akcie prudce růst- patřil k těm, kdo investorům správně doporučili jejich nákup, nyní podle Bloombergu očekává, že budou (americké) akcie pokračovat v růstu. Americký akciový index S&P 500 má prý do 4. září 2013 dosáhnout 2854 bodů, o 322 % více než při dlouhodobém minimu v březnu 2009. S&P 500 by tak proti současnosti posílil asi o 125 %. Americké akcie by tak od března 2009 do září 2013 zpevnily ještě víc, než při býčím trhu, který podle Bloombergu trval od října roku 1990 do července 1998.

Birinyi vychází z historických dat a porovnání některých ukazatelů se situací v letech 1962, 1982, 1990 a 2002. Současný růst akcií prý může trvat v průměru ještě dalších 32 měsíců.

Historie ukazuje, že akcie nejvíce rostou v prvním a posledních měsících býčího trhu. Od července 2012 do září 2013 by prý mohl index S&P 500 posílit o 52 %. Letos by ovšem neměly být obecně americké akcie žádné terno – index S&P 500 by měl koncem roku podle Birinyiho dosáhnout 1333 bodů. To je o 4,6 % více než nyní. Jeho optimismus přitom vychází, podobně jako u jiného správce majetku Leona Coopermana, z očekávaného růstu firemních zisků a dlouhodobě nízkého ocenění akcií.

Pesimistická spořitelna

Jak si povedou české akcie? Hlavní analytik Atlantiku finanční trhy Milan Vaníček odhadl nedávno letošní růst indexu PX na 5-10 %, podobně jako na vyspělých trzích. Makléř Michal Zachar z firmy Patria Finance čeká, že PX vystoupá o něco výše. Shodně doporučují investovat do akcií NWR.

Daleko pesimističtěji vyznívá nová měsíční prognóza analytiků České spořitelny, podle níž index PX do konce příštího roku ztratí 1,7 %. Za nejzajímavější pokládají akcie Telefóniky O2 se 17% růstovým potenciálem vůči roční cílové ceně, u CME a VIG je to 11 %, u Orca o málo méně. Spořitelna kráčí ve šlépějích mateřské Erste Bank, která doporučuje neměnit či mírně snížit podíl českých akcií v portfoliu tvořeném tituly ze střední a východní Evropy. Nejlépe hodnotí turecký a ruský trh.

U 15 hlavních titulů pražské burzy činil koncem roku poměr ceny k zisku na akcii (P/E) 10,13 a dividendový výnos 6,39 %. To naznačuje, že české akcie nejsou drahé a zmíněný výnos je vysoký. Mají tedy spořitelna a Erste pravdu?

Větší riziko (problémem je často nízký objem obchodů), ale i šanci na vyšší zisk nabízí RM-Systém. Je zde možné koupit některé akcie, které nejsou na burze, například Vítkovic, případně České spořitelny, ale také vybrané zahraniční tituly v korunách, tedy bez měnového rizika. Zajímavý výnos měly loni akcie Mc Donalds a Volkswagenu. Zůstanou favority i pro letošní rok?

Kolik vynesou komodity?

Oživení ekonomiky nahrává komoditám. Komoditní index Rogers International Commodity loni podle analytika firmy Colosseum Petra Čermáka posílil o 19 %. Nejvíc stouply ceny paládia (96,50 %) a bavlny (91,60 %). Optimistické prognózy naplnilo stříbro. Jeho cena se v dolarech zvýšila o téměř 84 %, zlato vyneslo investorům „jen“ asi 30 %. Cena ropy (WTI) stoupla o 15,2 %, platiny o 20,9 %, mědi o 32,9 %. Cena pšenice vzrostla o 46,7 %, kukuřice o 51,8 %, řepky v Evropě o 68,4 %.  Z významných komodit oslabil jen zemní plyn (-20,9 %), kakao (-7,7 %) a rýže (-4,2 %).


Po prudkém poklesu cen část odborníků favorizuje právě zemní plyn. Čermák pokládá za zajímavé investice do drahých kovů a díky nízkým zásobám řadu obilovin a olejnin, během tohoto roku k nim může přibýt i sektor energií, hlavně ropa. Není prý přitom třeba výslovně varovat před nákupem nějaké komodity.

S těmi se obchoduje v dolarech. Česká koruna má k dolaru i euru dlouhodobě posilovat, byť je třeba očekávat řadu výkyvů oběma směry. Drobný český investor nemá bohužel příliš instrumentů, pomocí nichž se může levně zajistit proti pohybům kurzu měn. Růst komodit by ale mohl případné kurzové ztráty více než vyvážit.

Dluhopisy nejsou při očekávaném zvyšování úroků kvůli inflaci považovány za dobrou investici. Výjimkou mohou být dluhopisy či dluhopisové fondy, zaměřené na rozvíjející se trhy, které zvedají úrokové sazby právě kvůli inflaci. V úvahu je však třeba vzít pohybu kurzu koruny k místním měnám. To ovšem riziko podobné investice výrazně zvyšuje a je otázkou, zda si raději místo dluhopisů nekoupit akcie firem z těchto zemí. (Jak může vaše úspory ovlivnit inflace si vypočtěte na //www.penize.cz/kalkulacky/hodnota-uspor).

Stále více firem láká drobné investory k obchodům s měnami. Jen vůči euru loni zhodnotil o 16,65 %, švýcarský frank k euru o 12,35 %, uvedl server FXstreet.cz. Většina českých investorů však stále dává přednost akciím, dluhopisům či komoditám. Rozporuplné názory panují na sektor nemovitostí. Atraktivní příležitosti stále mohou být investice do půdy.

Vývoj na finančních i dalších trzích nadále charakterizuje řada výkyvů. Kdo neinvestuje pravidelně a hodlá vstoupit na některý z uvedených trhů, měl by proto minimálně znát svůj investiční profil (ochotu riskovat, kterou zjistí na základě investičních testů), a mít jasnou představu o tom, kolik peněz a na jak dlouho si může dovolit investovat.

Jaké investice považujete letos za atraktivní vy a jakým se hodláte naopak vyhnout? Napište nám o tom!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké investice preferovat v příštím roce

28. 12. 2010 | Jan Traxler | 15 komentářů

Jaké investice preferovat v příštím roce

Dva roky zpátky jsem říkal: „Dávejte si pod stromeček akcie.“ Globální akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity... celý článek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Jak ubránit úspory před inflací

27. 10. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Jak ubránit úspory před inflací

Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam... celý článek

Rozvíjející se trhy: Akcie, které rostou rychle, a rychle i padají

26. 4. 2010 | František Mašek

Rozvíjející se trhy: Akcie, které rostou rychle, a rychle i padají

Akciové i další trhy méně rozvinutých zemí zaznamenaly předloni a začátkem loňského roku mnohem větší propad než trhy vyspělých států. Následně ale i daleko větší oživení. Rozvíjející... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Partners Financial Services