Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 20. 12. 2010
Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?
Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci. Tak hodnotí vyhlídky investorů v roce 2011 účastníci ankety, které oslovil server Peníze.cz.

Akciové i další trhy letos investory příjemně překvapily. Řada z nich vykazuje od ledna dvouciferný výnos. Dařilo se i mnoha komoditám. Snad se přitom letošní obavy skeptiků z opakování recese nevyplní v příštím roce.

Hlavní analytik firmy Atlantik Finanční trhy Milan Vaníček hodnotí končící rok pozitivně, trh se zatím vyvíjejí podle očekávaného scénáře. Překvapila ho ale zvýšená korelacemezi velkou mírou investic, která znesnadňuje diverzifikaci. Makléře Michala Zachara z firmy Patria Direct překvapila hlavně výkonnost globálních trhů od září do prosince, kdy dosáhly nových ročních maxim.

Oba hodnotí optimisticky i vyhlídky na příští rok. Vaníček čeká, že index PXpražské burzy, stejně jako americký S&P 500a německý DAX, posílí o 5-10 %. Zachar si dokáže závěrem příštího roku představit index PX na předkrizových hodnotách kolem 1400 bodů ( proti současnosti o 14 % výše), S&P 500 na 1350 bodech (+8 %), DAX prý směřuje k 8000 bodům, což je růst asi o 12 %.

Vaníček pokládá za atraktivní investice v zemích BRIC(Brazílie, Rusko, Indie a Čína) a komodity. Investoři se nejspíš budou vyhýbat zemím, globálně zasaženým dluhy - Irsku, Řecku, Portugalsku a Španělsku. Zároveň ale mohou být díky zajímavému (nízkému) ocenění při správném načasování investice tyto trhy přitažlivé.

Zachar dál věří zlatua stříbru a komoditnímu sektoru, který může podpořit další možné oslabování dolaru. Zajímavé mohou být technologické tituly, konkrétně akcie amerického Apple či německého Infineonu. Opatrný je kvůli obavám z dalších dluhů okrajových zemí eurozóny u evropských bank.

Vsadíte na NWR?

Pokud jde o české tituly Vaníček stále preferuje akcie NWR, a to kvůli zaměření na komoditní sektor i jejich defenzivnímu charakteru – dividendový výnosmůže přesáhnout 4 %. Za současných cen je zajímavý ČEZ. Díky mnoha špatným zprávám a možná po právu je pod prodejním tlakem, což ale nemusí trvat věčně. Rostoucí ekonomiky zemí, kde působí, mohou příznivě ovlivnit hospodaření firmy CETV.

Také Zachar doporučuje vsadit na NWR, určité zhodnocení může přinést investorům Komerční banka, zaměřená převážně na ČR. Je tak méně riziková než konkurenční Erste Bank. Ze svého hledáčku vypustil akcie AAA Auto, ECM, Orcoa Fortuny.

Při očekávaném postupném oživování ekonomiky a dalším růstu trhů budou investoři podle Zachara preferovat rizikovější aktiva jako akcie před dluhopisy. Skepticky se k dluhopisovým investicím staví i Vaníček. „Když už bych do nich investoval, zaměřil bych se na korporátní sektor,“ sdělil serveru Peníze.cz.

Také analytik Petr Čermák z firmy Colosseum považuje za zajímavější jiné investice než dluhopisy. Obecně je při jejich nákupu vhodné držet dluhopisy zemí s nízkým dluhem a pokud možno bez rozpočtového deficitu. Krátkodobě zajímavé mohou být spekulace na další pokles některých dluhopisů s dlouhodobou splatností.

Z alternativních investic jasně vyhrávají komodity, hlavně zlato, stříbro a ropa. Vaníček hodnotí velmi pozitivně především ropu. Zachar by preferoval zlato a stříbro. Ropa letos neúspěšně atakuje hladinu 90 dolarů za barel, příští rok vidí strop jejích cen u 100 dolarů za barel. Z dalších komodit doporučuje sledovat průmyslové kovy - měď, hliník a zinek.

Pozor na inflaci!

Pro investice do komodit hovoří i obavy z růstu inflace. Její míra již podle Čermáka prudce stoupá v rozvíjejících se zemích, není ale příliš reálné, aby se příští rok dostala na výrazně zvýšené hodnoty ve vyspělých státech.

Také Čermák fandí komoditám, zejména "tradičním", jako jsou zlato, stříbro a také paladiu. Nahrává jim vysoká investiční poptávka a extrémně uvolněná monetární politika (vede k oslabování dolaru, které často přispívá k růstu cen komodit). Během příštího roku bude opět atraktivní zemědělský sektor, je ale třeba být mnohem více selektivní než letos. Globální zásoby řady obilovin a olejnin jsou nicméně na několikaletých minimech a nečekaný výpadek produkce by se samozřejmě odrazil v jejich ceně. Pozornost je třeba věnovat i cenám energií, hlavně ropy.

Zajímavé příležitosti nabízejí podle Vaníčka reality, je si však mezi nimi stále třeba vybírat. Jako doplnění rozsáhlého portfolia je kvůli diverzifikaci pokládá při současných cenách za atraktivní i Zachar. Podle Čermákova názoru by se měl investor vyhnout nejen nemovitostem v Číně, ale i v některých dalších asijských zemích, kde jejich ceny v posledních dvou letech prudce rostly. V ČR je situace příznivější, zejména z dlouhodobého pohledu, byť stále nelze vyloučit další mírný pokles cen.

Jak zmínil Čermák, inflace sice zatím není ve vyspělých zemích vážným problémem, každý investor by se měl přesto zamyslet nad skladbou svého portfolia a uvědomit si, že hrozba růstu inflace neprospívá finančním investicím, jako jsou termínované vklady, stavební spoření, dluhopisovéa peněžní fondya naopak nahrává reálným investicím, a to především komoditám. (Jak může inflace ohrozit vaše úspory si můžete spočítat na //www.penize.cz/kalkulacky/hodnota-uspor ).

Předvídat budoucí vývoj ekonomiky a trhů je nyní velmi ošidné. Jak se díváte na tyto odhady. Souhlasíte s nimi, nebo máte jiný názor?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vše je legální a ty máš holej zadek, aneb moderní finanční inženýring (II)

8. 11. 2010 | Ondřej Záruba | 10 komentářů

Vše je legální a ty máš holej zadek, aneb moderní finanční inženýring (II)

Spořit či investovat přes různé pojistné programy nebývá ideální. Daleko zajímavější mohou být kapitálové trhy. I zde se ovšem vyplatí přemýšlet a příliš se nespoléhat na druhé.

Jak ubránit úspory před inflací

27. 10. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Jak ubránit úspory před inflací

Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam... celý článek

Inflace zahubí vaše úspory

7. 10. 2010 | Ondřej Záruba | 19 komentářů

Inflace zahubí vaše úspory

Nad Českou republikou letí mrak, který je tak hrozivý, že zahubí obrovskou část úspor domácností. A až udeří, tak si mnozí budou přát, aby se vrátila raději místo něj hospodářská recese. celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Partners Financial Services