Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend

Petr Novotný | rubrika: Rozhovor | 14. 12. 2010
Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend
Rusko je z pohledu zahraničních investic jedním z nejstabilnějších regionů, a přestože je jeho ekonomika stále ovlivněna cenou ropy, má obrovskou snahu investovat do odvětví nezávislých na surovinách. Právě v rámci nich bych hledal zajímavé investiční příležitosti, říká Tibor Bokor, senior analytik z ruské investiční banky OTKRITIE Investment Bank.

Jaká je současná nálada v Rusku?

V Rusku už je po krizi a pokud budou světové ceny ropy nad 65 dolary za barel (nyní 85), Ruskobude prosperovat. Samozřejmě, rozdělení bohatství je velice nerovnoměrné a rozvoj ekonomiky mimo nerostné suroviny je těžkopádný. Proto by měli investoři "do Ruska" sledovat světové ceny komodit. Ekonomický růst bude pozvolný a delší.

Od začátku roku přidal akciový index MICEX okolo 20 procent. Na jakých úrovních skončí letošní pouť?

Na začátku roku jsme očekávaly minimálně 30procentní růst. První polovina roku přinesla obrovské zklamaní, nicméně momentálně jsou ruské akcie opět v kurzu, od začátku roku jsou více než 20 procent v plusu, což je nejlepší výsledek v rámci zemí BTIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína).

V jakém světle vidíte ruskou ekonomiku v roce 2011? Jaká budou hlavní témata?

Pro rok 2011 jsme optimističtější, očekáváme nízkou inflaci a mírně vyšší růst HDP (5 procent). Rublby měl být stabilní, případně by mohl jen lehce oslabit.

Investice v Rusku znamenají také nutnost pozorně sledovat politický vývoj, především trojici Medvěděv, Putin a Lužkov. Co je nového?

Politika je v Rusku specifická, hlavně zahraniční, nicméně z pohledu zahraničních investic je Rusko jedním z nejstabilnějších regionů, pokud jde o vnitrostátní politiku.

Jakou pozornost by měl investor věnovat měnovému riziku? Měl by ruské akcie kupovat v rublech, nebo raději v dolarech?

Rublu bych se nebál, je to hodně stabilní měna, víceméně kontrolovaná centrální bankou. A tradičně je možné akciev domácí měně koupit až o 30 procent levněji než stejné akcie v tzv. ADR formě. Proto určitě raději domácí akcie v rublech.

Zlato letos bylo jednou z nejlepších investic. V Rusku se zlato těží a zpracovává. Je v Rusku nějaká oblíbená "zlatá akcie"?

Rusko má třetí největší zásoby zlata na světě. Největšími společnostmi jsou Polymetal a Plyus Gold, ale nám se líbí menší společnosti, například Petropavlovsk.

Investoři v minulosti viděli v ruských akciích především potenciál zajímavého tržního zhodnocení. Nabídnou dnes ruské veřejně obchodované společnosti také dividendu?

Sektory jako telekomunikace a ropa, které mají za sebou období největšího růstu, začínají vyplácet zajímavé dividendy – 5 i více procent. Nejzajímavější dividendové tituly jsou Tatněft, Surgutněftegaz a MTS.

Rusko a jeho ekonomický růst a pád jsou silně spojeny s cenou strategických surovin, především ropy a zemního plynu. Jakou roli budou hrát komodity pro další růst ekonomiky, potažmo akcií v dalším roce?

 

Zbytek článku si přečtete na serveru  investicniweb.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Manažerská štafeta: Petr Ocásek zpovídá Jana Dvořáka

2. 12. 2010 | Petr Ocásek | 2 komentáře

Manažerská štafeta: Petr Ocásek zpovídá Jana Dvořáka

Jan Dvořák získal v září 2010 titul „Osobnost českého direct marketingu. V našem rozhovoru jsme se však dostali i k mnoha dalším zajímavým tématům. Pro své šéfy pracuje již 17 let.... celý článek

Brian Tracy: Peníze motivují, ale jen do určité míry

1. 12. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Brian Tracy: Peníze motivují, ale jen do určité míry

V rozvíjejících zemích často na úspěšné lidi útočí. Ve vyspělých státech naopak lidé k úspěšným podnikatelům vzhlížejí. A berou si je za příklad, říká v rozhovoru pro server Peníze.cz... celý článek

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

22. 11. 2010 | Arsen Lazarevič | 15 komentářů

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled... celý článek

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

15. 10. 2010 | Jan Traxler | 5 komentářů

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

Akcie emerging markets jsou v kurzu. Zatímco americké a evropské akcie jsou v průměru na desetiletém horizontu v mínusu, emerging markets akcie vzrostly za stejné období o 10 % p.a.... celý článek

Partners Financial Services