Akcie: pražská burza prožila úspěšný týden

Akcie: pražská burza prožila úspěšný týden
Český trh posílil jako jeden z mála na světě, pomohly mu zejména akcie ČEZu. Ve Spojených státech nevydržel optimizmus plynoucí z klesající ceny ropy a projevu šéfa FEDu dlouho. Nicméně výsledky společnosti Google překonaly očekávání analytiků.

Česká republika

Pražská burza prožila úspěšný týden. Ceny akcií postupně rostly, mírná korekce přišla až v pátečním obchodování. Český trh tak dokonce "ustál" pondělní prodejní náladu na okolních burzách a jako jeden z mála na světě posílil. Hlavním tahounem pozitivního vývoje byly akcie ČEZu, trh totiž spekuluje na vyšší růsty cen elektrické energie. Obchodování v dalších dnech bude ve znamení začátku výsledkové sezóny, jako první bude reportovat Telefonica O2.


Vývoj indexu PX, PX-D
Index Minulý týden Tento týden Změna (%)
PX (profil, názory) 1 321 1 356 +2,64
Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • PPI za červen dle očekávání stouplo o 0,2%
  • Maloobchodní tržby za květen stouply o 7,2% y/y (oček. 4,8%)

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
19/7 ING zvýšuje svou cílovou cenu pro akcie ČEZu z předchozích 880 Kč na nynějších 916 Kč na akcii, doporučení bylo ponecháno koupit.

Komerční banka (profil, názory)
20/7 Komerční banka koupí téměř 50% podíl v Modré pyramidě (profil, názory) za 120 mil. EUR a získá tak kontrolu nad stavební spořitelnou. Komerční banka vlastní 40 % Modré pyramidy a koupí tedy podíl od německé BHW Holding AG. Celá transakce ještě musí být schválena Českým antimonopolním úřadem a ČNB, mohla by být dokončena ve čtvrtém kvartálu tohoto roku.

Unipetrol (profil, názory)
17/7 Společnost Unipetrol začala vyjednávat s polskou chemickou společností Dwory o prodeji svého podílu ve firmě Kaučuk. Dwory byla vybrána k exkluzivnímu jednání, na kterém firma představí svoji nabídku a dlouhodobé záměry.

Co se stane - očekávané události

  • 24/7 Telefonica O2 bude prezentovat výsledky za 2Q
  • 27/7 Zasedání ČNB, očekává se zvýšení sazeb o 0,25 % na 2,25 %

Spojené státy americké

Z počátku uplynulého týdne hledaly americké akcie svůj směr. Nalézt jim ho v úterý pomohly výsledky společností Coca-Cola, jež převýšily očekávání. Klesající cena ropy a vystoupení šéfa FEDu pomohly ve středu americkým akciovým indexům k růstu téměř 2 %. Ten ale dlouho nevydržel kvůli investorům realizujícím své zisky a horším výsledkům Intelu. Varování Dellu, že ani on nesplní očekávání ohledně svých kvartálních čísel, v pátek nasměrovalo indexy do červených číslech.

Vývoj indexů
Index Minulý týden Uplynulý týden Změna (%)
Dow Jones (profil, názory) 10 740 10 868 +1,19
Nasdaq (profil, názory) 2 037 2 020 -0,84
S&P 500 (profil, názory) 1 236 1 240 +0,32
Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Americká průmyslová výroba v červnu nečekaně rostla, když horké počasí zvýšilo používání utilit a závody vyrobily více zařízení.
  • Červnové spotřebitelské ceny rostly pošesté v řadě, a jádrový index, očištěný o vliv potravin a energií rostl více než se očekávalo. Ceny pro spotřebitele vzrostly o 0,2 %, když měsíc předtím rostly o 0,4 %. Jádrová (_inflace) se zvýšila počtvrté za sebou, o 0,3 %, trh očekával, že porostou pouze o 0,2 %. Meziročně se jádrový index zvýšil o 2,6 %, což je největší meziroční nárůst od roku 2002.
  • Nové žádosti o výplatu státní podpory v nezaměstnanosti za minulý týden poklesly rapidně, čímž obrátily vývoj z předchozího týdne. Počet nových žádostí za týden končící 15. července poklesl o 30 000 na 304 000, jedná se o nejnižší hodnotu od půlky června. Otočení vývoje je výsledkem sezónního dovybavení v automobilovém průmyslu.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Google Inc. (profil, názory) oznámil, že více než zdvojnásobil zisk za druhý kvartál, firma získala větší tržní podíl a zlepšila svůj on-line reklamní software. Čistý zisk vzrostl na 721,1 mil. USD (2,33 USD/a), výnosy rostly o 77 % na 2,46 mld. USD. Výsledky společnosti překonaly očekávání analytiků.
  • Společnost Advanced Micro Devices Inc.(profil, názory) reportovala vyšší zisk za druhý kvartál, ještě předtím, než se firma zbavila výroby nevýnosných paměťových čipů. Výsledky firmy však zůstaly za očekáváním kvůli nižším cenám čipů do osobních počítačů. Druhý největší světový výrobce počítačů oznámil zisk ve výši 89 mil. USD (18 centů na akcii), což je více ve srovnání s 11 mil.USD o rok dříve. Tržby mírně propadly na 1,22 mld. USD, očekávaly se však 1,25 mld. USD a zisk 22 centů na akcii.
  • Společnost Ford Motor Co. (profil, názory) reportovala ztrátu za druhý kvartál ve výši 123 mil. USD. Tržby z prodeje lehkých nákladních aut klesly a společnost nabídla vyplacení zaměstnancům v USA. Čistá ztráta 7 centů na akcii, což je horší výsledek než zisk 47 centů na akcii ve srovnání s předchozím rokem. Mimo tzv. jednorázových nákladů, firma dosáhla ztráty 48 mil. USD.
  • Největší americká banka Citigroup (profil, názory) oznámila, že zisk za druhý kvartál stoupl o 4 % a výnosy dosáhly rekordní částky. Poplatky za konzultace při fúzích vzrostly a obchodování se opět vzchopilo. Čistý zisk vystoupal na 5,27 mld. USD, očekáváno bylo 5,23 mld. USD, výnosy byly 22,2 mld. USD.
  • Společnost Coca-Cola (profil, názory) oznámila, že její čistý zisk za druhý kvartál stoupl na 1,84 mld. USD (78 centů na akcii). Čisté provozní výnosy vyskočily na 6,48 mld. USD. Firma prohlásila, že zisk na akcii za druhý kvartál obsahuje také benefit 4 centy z prodeje akcií v IPO v Turecku. Analytici očekávali zisk na akcii 72 centů s výnosy 6,46 mld. USD.
  • Společnost Mittal oznámila, že si zabezpečila podporu více než poloviny akcionářů společnosti Arcelor, což je nutné k schválení fúze, aby tak mohl vzniknout největší výrobce oceli na světě. Proces stále běží, konečné výsledky by mohly být známy 26. července. Nová společnost bude mít kapacitu více než 100 mil. tun oceli, tedy 3x více než japonský konkurent Nippon.

Co se stane - očekávané události

  • 24/7 SanDisk, Texas Instruments - hospodářské výsledky
  • 25/7 Amazon.com - hospodářské výsledky

Co si myslíte o vývoji na akciových trzích?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, banky, burza, FED, Index, Indexy, Nasdaq, ropa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa spolu s raketami míří do nových výšek

17. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ropa spolu s raketami míří do nových výšek

Všechny světové akciové trhy se koncem minulého týdne propadly, důvodem bylo rostoucí vojenské napětí na Blízkém východě. Nestačilo ale, že vojenské útoky mezi Izraelem a Libanonem... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Akcie: investoři kupují levné české tituly

20. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři kupují levné české tituly

Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak... celý článek

Partners Financial Services