Finanční trhy za sebou mají dobrý týden

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 8. 12. 2010
Finanční trhy za sebou mají dobrý týden
V minulém týdnu vládl finančním trhům optimismus. Ve světě rostly akcie napříč všemi sektory a zisky hlavních akciových indexů se pohybovaly mezi 2 a 5 %. Výrazněji si polepšila i pražská burza.

Minulý týden zprvu vládl trhům pesimismus, ale v polovině týdne přišly dobré statistiky z Číny, Německa i z Ameriky. Až v pátek investorům opět zkazila náladu americká nezaměstnanost. Ta dopadla hůř, než se čekalo. Dokonce mnohem hůř, jelikož překonala i ty nejpesimističtější odhady a stoupla v listopadu na 9,8 %. To ale není nic proti eurozóně. Tam činí rekordních 10,1 %. Finanční trhy ale namísto dat z trhu práce sledovaly spíše optimistický vývoj v Asii, kde se spekuluje o tom, že Čína hodlá investovat až 1,5 bilionu dolarů do strategických firem. Z většího nadhledu tedy minulý týden na finančních trzích jednoznačně zvítězil optimismus.

Světové akciové trhy

Akciím se v minulém týdnu dařilo. Rostly akcie napříč všemi sektory a zisky hlavních akciových indexů se pohybovaly mezi 2 a 5 %. V pozadí zisků stály hlavně dobré zprávy z Číny a dočasné vyprchání obav o eurozónu. Panevropský index DJ STOXX 600 končí týden hned o 3 % výš, než kde ho začal – u hladiny 271 bodů.

Pražská burza

Index PX v minulém týdnu vzrostl skoro o 4 %. Na tomto růstu mají největší zásluhu bankovní tituly Erste Bank a Komerční banka, které tvoří třetinu indexu PX. Těm stejně jako volatilní NWR a CME pomohla dobrá nálada v zahraničí. Největší růst však zaznamenaly akcie developerské společnosti ECM. Její vliv na celou pražskou burzu je sice kvůli nepatrné váze v indexu minimální, nicméně akcie si připsaly celých 12 %. O této společnosti bude řeč v poslední sekci.

SPAD

Developerská společnost ECM Real Estate Investments přišla s výbornou zprávou. Oznámila, že společné jednání věřitelů podpořilo návrh na restrukturalizaci společnosti. Investoři jásají, akcie vylétly během pár hodin o 12 % vzhůru a ze všech stran se na nás valí titulky o zachráněné společnosti.

My jsme s jakýmkoliv optimismem opatrní. Společnost je zachráněna před bezprostřední hrozbou insolvenčního řízení. Nicméně akcionáři nejsou zachráněni před poklesem ceny akcie. Dnešní růst je přehnaný. Společnost ješte vyhráno nemá. Připoměňme, že za tři čtvrtletí letošního roku firma vykázala ztrátu 69,9 milionu EUR. Neboli ECMnedokázala vytěžit maximum z ekonomického oživení a její projekty jsou stále ztrátové. A to v situaci, kdy začíná doléhat další ekonomické zpomalení. Splečnosti se navíc prodražuje financování a zadlužení činí už dvojnásobek průměru odvětví.

 

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko

Investorům se nelíbí razantní zásahy maďarské vlády, která se snaží srazit deficit státních financí. Akcie na budapešťské burze nekompromisně klesají a zemi hrozí snížení ratingu.

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

24. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

S finančními trhy v minulém týdnu nejvíce hýbalo zvýšení povinných minimálních rezerv v Číně a záchrana irských bank. Akciím na pražské burze se opět příliš nevedlo.

Světové trhy znervózňuje situace Irska

18. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy znervózňuje situace Irska

Minulý týden dění na finančních trzích ovlivňovaly jak nové statistiky, tak i obnovená diskuze ohledně zadlužení evropských států. To se dotklo i pražské burzy, kde si index PX odepsal... celý článek

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

10. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

Americká centrální banka (Fed) oznámila, že podpoří finanční trhy nákupem státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Drtivou většinu investorů to povzbudilo k nebývalé aktivitě.

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

3. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

Ani dobré výsledky světových ekonomik nepřiměly akcie k výraznějšímu růstu. Finanční trhy totiž vyčkávaly na blížící se zasedání Americké centrální banky (Fed).

Partners Financial Services