Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR
V minulém dílu seriálu jsme se seznámili s historií české burzy a možnostmi obchodování na ní. Víme, že otevření obchodního účtu u brokerské společnosti a vlastní obchodování na trhu v České republice není složitým problémem. Co ale čeká českého občana, který by chtěl obchodovat se zahraničními akciemi na zahraničních trzích?

Proč by vlastně měl potencionální obchodník či investor uvažovat o obchodování na zahraničních trzích? Zahraniční trhy, především ty největší - USA, Německo, Japonsko a další, jsou trhy rozvinutými, likvidními, s obrovským množstvím zajímavých obchodovaných instrumentů - akcií, dluhopisů, indexových akcií (ETF akcií - na akciové indexy, bondy, komodity, sektory) a dalších finančních derivátů.

Investorovi se tak naskýtá celá řada příležitostí nesrovnatelných s malým českým trhem. Investor může obchodovat "pasivně" - nákupem a držením indexových akcií, a participovat tak na pohybu globálních trhů. A to mnohem levněji, než investováním do podílových fondů. Aktivním investováním-obchodováním pak může obchodník efektivně přesouvat své prostředky tam, kde jsou lepší vyhlídky růstu - např. ropa, ropný sektor, drahé kovy, farmaceutický sektor apod. (přímo koupí akcií či ETF akcií).

Český broker: jednodušší cesta

Potenciální český obchodník či investor má dvě možnosti, jak se aktivně zúčastnit dění na světových trzích.

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz
Akcie a trading: český kapitálový trh

V dalších dnech vám přineseme následující témata:
  • Akciové fondy - naše i zahraniční, výhody a nevýhody
  • Přehled stylů tradingu - scalping, daytrading, swing trading, poziční trading, buy and hold, investing
  • Akcie a technická analýza
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Jednodušší cestou se jeví otevření či rozšíření již aktivního obchodního účtu u české brokerské společnosti pro možnost obchodování na cizích trzích. České brokerské firmy již delší dobu umožňují našim občanům obchodovat v zahraničí. Nejčastěji se jedná o trhy v z USA a v Německu, nověji se nabízí i obchodování v Polsku či Maďarsku - mezi nejznámější společnosti patří Fio (profil, názory) či Brokerjet (profil, názory).

Existují ale i společnosti, které umožňují obchodovat našim občanům na všech významnějších světových trzích, tedy kromě dříve uvedených dále například ve Švýcarsku, Velké Británii, Francii, Španělsku apod. Toto nabízí například společnosti Patria (profil, názory) či Atlantik FT (profil, názory).

Výhodou obchodování na zahraničních trzích přes českou brokerskou společnost je jednodušší procedura otevření obchodního účtu, není nutná znalost angličtiny, servis a podpora též probíhá v českém jazyce, klient má kdykoliv možnost osobní návštěvy brokera.

Nevýhodou jsou řádově vyšší poplatky při obchodování nižších objemů, tzn. počtu 100, 200, 500 ks akcií, nemožnost obchodování tolika instrumentů z jednoho účtu jako u zahraničního brokera, omezení short selling apod.

Zahraniční broker: větší možnosti

Otevření účtu u zahraničního brokera, nejčastěji tedy amerického, představuje složitější proceduru. Některé společnosti požadují písemné vyřizování obchodní korespondence, některým postačuje webová komunikace s následným zasláním požadovaných dokumentů mailem. Nejčastěji využívanými zahraničními brokerskými společnostmi českými obchodníky jsou Interactive Brokers, Ameritrade, MBTrading, Charles Schwab.

Výhodou obchodování přes tyto společnosti jsou především nízké poplatky, široká nabídka obchodovaných produktů, velmi kvalitní obchodní platformy, množství podpůrných obchodních software, nabídka dat do grafických software, možnost obchodovat různé instrumenty - akcie, opce, futures, forex a různé světové trhy z jednoho obchodního účtu, z jedné obchodní platformy.

Obchodní platforma Interactive Brokers
a

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Máte zkušenosti s obchodováním na zahraničních trzích?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: český kapitálový trh

13. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: český kapitálový trh

Kdy a jak vznikl český kapitálový trh? Kdo jsou tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy? Co jsou loty? Co je potřeba k založení obchodního účtu a kdo jsou nejvýznamnější čeští brokeři?... celý článek

Akcie a trading: na parketu světových burz

29. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: na parketu světových burz

SPAD, RM-Systém, NASDAQ, London Stock Exchange a další... Pojmy, s kterými se v dnešní době často setkáváme, víme ale, co se za nimi přesně skrývá? Dnes se podíváme na nejvýznamnější... celý článek

Akcie a trading: investiční konkurenti

15. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading: investiční konkurenti

Přemýšlíte o nákupu akcií, ale rozhlížíte se i po dalších investičních možnostech a nástrojích k obchodování? V dnešním článku vám představíme investování do dluhopisů a finančních... celý článek

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

8. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

Kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem na akciovém trhu. Proč se ale vůbec o zhodnocení peněz na akciovém trhu zajímat? V čem mají akcie výhody oproti jiným formám investic?... celý článek

Akcie a trading: když se řekne akcie

1. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading:  když se řekne akcie

Připravili jsme pro vás několikadílný seriál o akciích a problematice obchodování s nimi. Začneme tématem lehčím, zopakujeme si, co to jsou akcie a v jakých podobách se mohou vyskytovat.... celý článek

Partners Financial Services