Jak obchodují na burze profesionálové

Jak obchodují na burze profesionálové
Zúčastnili jsme se semináře o daytradingu s předním světovým spekulantem Andy Jordanem, abychom vám přiblížili, jak takové obchodování vypadá v praxi. Zajímá vás, jak se mu dařilo při živém obchodování?

Celodenní seminář daytradingu byl určen mírně pokročilým, účastníky byly asi tři desítky mužů a jediná žena. Dopolední část byla věnována především teorii, odpoledne jsme sledovali tradery při obchodování. Hlavním důvodem tohoto časové rozvrhu byla nejen logika, tedy od teorie k praxi. Ale i to, že futures trhy, které obchodují všichni přednášející, jsou sice otevřeny s malou přestávkou 24 hodin denně, aktivní jsou ale až v odpoledních hodinách (resp. pracovních hodinách podle amerického východního času). Výjimkou byly futures na euro (profil, názory), které se obchodují již od otevření londýnského trhu, a tak stihl Andy Jordan během výkladu ostatních udělat obchod.

Tři tradeři, tři přístupy

Přednášející byli tři: Ludvík Turek, Josef Lukáč a Andy Jordan. Každý z nich prezentoval postupy, které používá při obchodování (někdy se též používá termín obchodní systém). Jejich přístupy se vzájemně velmi liší.
První odlišnost je v tom, co rozhoduje o vstupu do trhu - obchodní systémy dělí na mechanické a diskreční. U mechanických o vstupu na trh rozhoduje počítačový program, který na základě předem definovaného systému dá signál, kdy vstoupit a kdy vystoupit z trhu. Velkou výhodou je možnost sledovat hodně trhů současně, pouze si nastavíte upozornění a počítač vás "vzbudí", když přijde čas něco provést. Zastáncem tohoto přístupu je první přednášející Ludvík Turek.
Naopak diskreční systémy dávají prostor traderovi, nicméně i zde se vstupuje do trhu po splnění předem daných pravidel - například zvolené technické indikátory dosáhnout požadované úrovně, trh dosáhne předem definovaných supportů či rezistencí. Zastánci těchto systémů jsou ostatní dva přednášející, tedy Josef Lukáč a Andy Jordan.

Držte se jednoduchosti

Ludvík Turek představil systém obchodování podle pivot pointů (tj. bodů, po jejichž dosažení se trh pravděpodobně otočí zpět). Pivot pointy se počítají z nejvyšších, nejnižších a zavíracích úrovní předešlého dne. Vzhledem k tomu, že podle těchto úrovní obchodují profesionální obchodníci s velkým kapitálem, je vysoká pravděpodobnost, že budou fungovat. Ludvík Turek na základě tohoto postupu vytvořil mechanický systém, nicméně celý postup se samozřejmě může obchodovat i diskrečně. Pivot pointy si prostě před otevřením trhů spočtete a dle vlastního uvážení, resp. podle svých vlastních předem definovaných pravidel podle nich obchodujete.

Zajímá vás, co nám o sobě prozradil Joe Ross, legenda světového tradingu? Čtěte!
Systém obchodování, který prezentoval Josef Lukáč, známý v diskuzních fórech jako Vector, byl komplexní a zahrnoval využití řady indikátorů. Jeho typické nastavení obrazovky vyžaduje dva monitory, neboť zahrnuje více než desítku grafů. Trading levely, neboli supporty a resistence, si do grafu zakresluje na základě vlastních dlouholetých zkušeností. Celý postup jsme viděli, je velmi jednoduchý, nicméně protože jej tradeři z Czechwealth považují za své know-how, nemůžeme jej zde detailněji popsat.

Josef Lukáč také doporučil obchodování amerických trhů ve vybraných hodinách. Od 4 do 6 a od 8 do 9, 15. Ihned po otevření jsou trhy velmi volatilní, protože dochází k naplňování objednávek zadaných předem řadovými spekulanty. Později mezi 6 a 8 našeho času (12 až 2 východního času) se toho zase moc neděje, protože v USA je čas oběda. Obecně pak všichni přednášející doporučovali najít si několik hodin, kdy nám obchodování dává smysl, a ostatní vynechat. Celodenní "vejrání" do trhu většinou k dobrým výsledkům nevede, naopak často bývá příčinou ztrát.

Nejjednodušší obchodní systém používá Andy (autor článku přiznává, že jeho postup je mu nejbližší, a tak ho možná i vnímá jako nejjednodušší). V jeho prezentaci mnohokrát zaznělo "držte se jednoduchosti". Andy vstupuje do obchodů na základě formací 1-2-3 nebo Ross Hook (jejich přesnější popis můžete najít v e-booku Law of Charts, který je zdarma ke stažení na stránkách Joe Rosse). To, co je klíčem k jeho úspěchu, je dodržování předem daných pravidel, zvládnutá psychologie a sebepoznání.

Psychologie, psychologie, psychologie

Ač se obchodní postupy jednotlivých přednášejících velmi lišily, všichni kladli velký důraz na zvládnutí vlastní psychologie. Možná i proto, že právě ta je zpočátku problémem, doporučuje Ludvík Turek používat mechanické obchodní systémy - pokyny nasázíte do trhu přesně tak, jak vám je vypočte systém, nad ničím nepřemýšlíte a jde to samo. Především u začínajících spekulantů (ale nejen u nich) hraje psychologie velkou roli a při používání diskrečního systému může vést nezvládnutí sebe sama k ne zrovna uspokojivým výsledkům.

Živé obchodování

Samotnému obchodování vždy předchází důkladná příprava, ta především u Josefa Lukáče sestávala z prostudování řady grafů. A to nejen kurzů indexů, které budeme obchodovat, ale i tzv. market internals - indikátorů reflektujících celkový stav trhů (nejen toho, který se bude obchodovat, ale i ostatních).

Ludvík Turek měl "smůlu" a jeho pivotpointový systém v ten den nevygeneroval žádný vstupní či výstupní signál. Pozice, do které předchozího dne vstoupil na základě tohoto systému, se pouze uzavřela se ztrátou. Trhy nebyly nakloněny ani Josefu Lukáčovi, který pouze předvedl skalpování, vstup do žádné "delší" pozice se nekonal. Nicméně i scalping stál za to.
Primárním indikátorem je dosažení předem stanoveného trading levelu, krom toho je ještě nutné potvrzení dalším indikátorem. Na úrovni kolem 1 551 dochází u NQ (profil, názory) (mini futures na Nasdaq 100) k dosažení trading levelu, současně se hodnota druhého indikátoru blíží k hodnotám signalizujícím vstup do trhu. V ten okamžik prodáváme za trh (tj. 1 551), než se ale stihne zadat stop loss (na úrovni 1 552,5), trh se pohne naším směrem a pozici zavíráme na 1 550. Zisk jednoho bodu znamená 50 dolarů na kontraktu, odhadem za 30 vteřin. Samotná rychlost zisku a současně nestihnutí zadání stop-loss pokynu ukazuje, jak je skalpování rizikové, pokud by šel trh proti nám. Než bychom pozici stihli zavřít, mohla z něj být velká ztráta.

Futures na euro

Nejzajímavější obchod nakonec předvedl Andy s futures na euro (E-mini Euro FX obchodován na Chicago Mercantile Exchange). Byť, jak sám poznamenal, pokud by neprezentoval na semináři, sám by v takový den neobchodoval. Ve 2:30 našeho času totiž mělo být zveřejněno několik reportů indikujících další možný vývoj inflace v USA. V takový den bývá trh volatilnější a především technická analýza příliš nefunguje.

V okamžiku zveřejnění reportu se nic moc nestalo a Andy pronesl několik poznámek typu, že je typický "beach day" (žije v Dominikánské republice). Nicméně během následujících desítek minut se na desetiminutovém (každá čárka/sloupec představuje průběh deseti minut obchodování - pozn. aut.) sloupcovém grafu začala vytvářet formace 1-2-3 "low" a Andy se rozhodl vstoupit do trhu Traders Trickem (popis formace a vstupní metody by zabral dosti místa, pokud máte zájem je přesně pochopit, stáhněte si z webu Joe Rosse e-booky Law of Charts a Traders Trick Entry).
Vstupní pokyn zadal na úrovni 1,2663 (trh byl v tu dobu níže, nicméně protnutí hranice 2 663 by znamenalo potvrzení formace a signál pro vstup do trhu), stop-loss na úrovni 1,2648. Rozdíl 15 ticků by znamenal ztrátu asi 94 dolarů na kontraktu (tick je minimální pohyb ceny kontraktu, zde jde o 1 setinu amerického centu, vzhledem k velikosti kontraktu 62 500 euro je 1 tick 6,25 dolaru).

Andy většinou obchoduje tři kontrakty. První se zavírá s malým ziskem a další s tím, jak se situace vyvíjí, vždy však podle předem daných pravidel a cílů. V případě protnutí stop-loss úrovně se všechny zavírají okamžitě. Při tomto ukázkovém obchodu se obchodovaly jen dva kontrakty. Od zadání prvního pokynu se situace mírně změnila, a tak Andy snížil vstupní pokyn na 1,2661 (platí to samé co výše) a stanovil první cíl úroveň 1,2669 (nejvyšší úroveň sloupce 2 ve formaci 1-2-3 "low"). Trh se dostal na 1,2661, nakupujeme dva kontrakty po 1,2660, protože trh mírně uskočil dolů. Chvíli se pohybuje na místě, ale brzy se potvrzuje správnost odhadu a jde nahoru. Andy zavírá jeden kontrakt na 1,2667 a posouvá stop-loss na 1,2661, načež se strhne veliká diskuze, proč se nedržel svého plánu (dosažení "high" sloupce 2, tedy 1,2669).
Andy tvrdí, že jeden dva ticky nejsou až takový rozdíl, nakonec přizná, že je dnes trochu chicken (měkota)... Kontrakt, který jsme si nechali, se mezitím pohybuje dolů i nahoru, nikdy však nedosáhne stop-loss na hranici 1,2661, naopak jde postupně nahoru. Andy zvyšuje cíl na 1,2681 (jeden tick pod lokální "high" z předchozích několika hodin) a posouvá stop-loss na 1,2675. Trh se dostává i nad 1,2681, ztrácí však sílu, a tak za 1,2681 prodáváme.

Celkový zisk je 175 dolarů (7+21 ticků*6,25 dolaru) za 30 minut, margin požadovaný InteractiveBrokers na jeden E-mini Euro kontrakt je 709 dolarů. Celkově jsme tak potřebovali necelých 1 500 dolarů na složení zálohy. Teoreticky tak jde o zisk více než 10 %, v praxi je ale třeba mít k dispozici podstatně větší účet, především kvůli zvládání ztrát. Statistická čísla řady brokerů ukazují, že začátečníci, kteří začnou obchodovat futures s malým účtem kolem 5 tisíc dolarů, jej během několika měsíců kompletně "vymažou". Jako optimální se doporučuje nejméně 25 tisíc dolarů.

Chtěli byste se také živit daytradingem? Máte vlastní zkušenosti s obchodováním futures?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2006 11:48, sk

Mozna byste rad vedel, ze hedge fond pana Gladise vydelal za prvni dva roky existence investorum 51%....A take by vas mohlo zajimat, ze pan Gladis ma 13 let aktivni praxi s investovanim. Znam ho celou tu dobu.

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2006 12:31, hugo

Mimochodem - ten system Ludvika Turka me ale presto porad zajima :-) (ja jsem si to nejak zbastlil, ono taky zalezi, co pak s tema pivotama clovek dela...)

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

20. 6. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

Sešli jsme se s jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Rossem, a povídali si mimo jiné o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

6. 4. 2006 | Ludvík Turek | 1 komentář

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu... celý článek

Joe Ross přijede učit české tradery

23. 3. 2006 | Ludvík Turek | 2 komentáře

Joe Ross přijede učit české tradery

Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa přijede do České republiky. Američan Joe Ross přijal pozvání České národní asociace technické analýzy... celý článek

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

25. 1. 2006 | Roman Stuchlík

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

Jak poznat, který fond je "nejlepší"? Seřazení podle výkonnosti za poslední tři roky nedává úplný obrázek, a to ani ve skupině stejně zaměřených fondů. Ukazatele Jensen Alpha, Sharpe... celý článek

Partners Financial Services