Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 6. 12. 2010
Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu
Dividendy společností, jako jsou Telefónica O2 nebo Philip Morris ČR, budou tím hlavním, co bude investory lákat v roce 2011 na pražskou burzu. Potenciál pro růst vidím u Komerční banky a Erste Group, případné oživení reklamního trhu bude spásou pro CME, říká ve svém výhledu na rok 2011 Roman Koděra, burzovní makléř z Patrie Direct.

PX v závěru roku zaostává za BUX a WIG20. Nakonec to vypadá, že v zisku zůstanou za letošní rok jen polské akcie. Čím to podle vás je? Proč Polsko překonává zbytek střední a východní Evropy?

Polský trh zůstává v hledáčku investorůzejména z toho důvodu, že je největší v regionu. Dominance nad českým a maďarským trhem se tento rok zvýšila hlavně kvůli novým emisím, a to energetické společnosti Tauron a akcií samotné Varšavské burzy, které přišly na parket v druhé polovině roku. Obě IPO byla úspěšná a akcie budou samozřejmě zahrnuty do indexu Varšavské burzy. Bohužel pro Českou republiku bylo málo impulzů k tomu, aby přilákaly zahraniční investory. Objemy obchodů na pražské burze byly letos velice podprůměrné. V neposlední řadě je potřeba říct, že během roku poměrně hodně kolísal směnný kurz koruny.

Co se týče Maďarska, největším problémem je samozřejmě makroekomomická situace v této zemi, forint byl od začátku roku také dost volatilní. Rozhodně Maďarsku v tomto ohledu nepřidalo nedávné oznámení vlády o záměru znárodnění tamních soukromých penzijních fondů, které by znamenalo problém pro velké investory a způsobilo by odliv části investorů z Maďarska.

Akcie CME padaly od začátku letošního roku o zhruba 15 procent. Společnost v letošním roce houfně opouštěl management, navíc její dluh dosahuje "nebezpečně" vysokých úrovní. Má podle vás příští rok lepší vyhlídky?

U akcií mediální společnosti CME je potřeba sledovat celkový makroekonomický vývoj. Velkou roli hrají směnné kurzy, protože mateřská společnost účtuje v dolarech a její aktivity v Evropě jsou z lokálních měn přepočítávány na dolary. Celkově je vidět, že se tento rok naplnil černý scénář v podobě poklesu reklamního trhu, který měl pochopitelně dopad na zisky jednotlivých společností.

Příliš tomu nepomohl ani zájem investorů v půlce roku, kdy se akcie CETV částečně zvedly ze svého minima. V listopadu se totiž opět dostaly na prodejní listinu v návaznosti na to, že byly vyřazeny z indexu MSCI, což znamenalo obrovský přetlak nabídky. Poptávající čekali, kam až může cena akcií klesnout. Pro příští rok bude důležité, zda dojde k oživení reklamního trhu v České republice, a tím i zlepšení finančního výhledu společnosti. Nicméně v tuto chvíli je velice složité očekávat nějakou rychlou změnu, došlo ke změně managementu na Slovensku a v České republice. To s sebou nese případné zpoždění v rámci komunikace s investory.

ČEZ na sebe tento rok přilákal hodně pozornosti, bohužel však ve špatném slova smyslu. Jeho akcie oproti indexu PX, který je od začátku roku na nule, ztrácejí 13 procent. Co podle vás čeká ČEZ příští rok? Bude série špatných zpráv pokračovat?

ČEZ byl v tomto roce nejvíce sledovaným titulem, je nejsilnější na pražské burze s největším zastoupením v indexu PX. Je zapotřebí zopakovat, že ani objemy obchodů ČEZu nedosahovaly denních průměrů. Nemyslím si však, že by docházelo k nějakým panickým výprodejům v návaznosti na zprávy, které přicházely. Investoři podcenili jeden důležitý faktor, a to ten, že energetické společnosti prodávají svou produkci třeba dva roky dopředu. To znamená, že ČEZv roce 2008 a 2009, kdy vrcholila krize, nevykazoval špatné výsledky z toho důvodu, že produkce byla prodaná smluvně již v roce 2007, respektive 2008. Tím se problém oddálil. Investoři se začali dozvídat, že cena silové energie klesá, což je obecně samozřejmě pro ČEZ velice nevýhodné. Společnost musí uzavírat kontrakty na rok 2011 a 2012, což při současných nízkých cenách není zrovna ideální. Takže v tomto kontextu je pro investory důležité sledovat celkovou ziskovost společnosti a dividendový poměr, který zatím společnost chce udržet kolem 60 procent. V tuto chvíli je pro ČEZ problém přijít s nějakým novým projektem, snaží se hlavně udržet ziskovost na domácím trhu.

Další energetický titul NWR, kterému se na rozdíl od ČEZu dařilo, zatím drží zhruba 25procentní zisky. Má podle vás růstové vyhlídky i pro příští rok?

U NWR je důležité to, že těsně před létem, když přišla informace o radikálním nárůstu cen prodejů uhlí, šla cena akcií prudce nahoru. To bylo obrovské překvapení a udělalo to v tom období z akcií NWR trhák. Poté přišlo vystřízlivění, výsledky už do jisté míry nenaplňovaly očekávání, zejména za 3Q došlo k určitému odchýlení od odhadů analytiků. Dále pak informace týkající se rozšíření NWRdo Polska v rámci převzetí dolu Bogdanka. Nabízená cena za Bogdanku byla zajímavá, nicméně z polské strany se tato nabídka neshledala s pozitivní odezvou. Investoři reagovali negativně na možné navýšení ceny nebo případné vydání nových akcií. Myslím si však, že při současných cenách mají akcie NWR v roce 2011 šanci na zhodnocení.

Bude rok 2011 podle vás rokem českých dividendových akcií, které po korekci v závěru roku "vypadají" velice atraktivně?

Dividendy v roce 2011 nejspíš budou tím hlavním, co investory přivede zpět na pražskou burzu. Otázkou zůstává, do jaké míry objem investic, které přitečou zpět do České republiky, bude atraktivní z dlouhodobého pohledu. Může se totiž stát, že dojde k nárůstu cen akcií jen těsně před dividendou, a pak k okamžitým výprodejům po rozhodných dnech pro výplatu dividend.

Telefónica O2má možnost v příštím roce navýšit dividendu. Pokud by dividenda byla například 40 Kč při ceně akcie 370 Kč, bavíme se o dividendovém výnosu řádově 10 až 11 procent, což je lákavé. Před rozhodným dnem by se dividendový výnos měl pohybovat okolo 8 nebo 9 procent. Budeme-li tedy spekulovat na této úrovni, tak můžeme říct, že by Telefónica měla stát asi 410 Kč, a to při současné ceně okolo 370 Kč může pro investory představovat příležitost.

Spekuluje se i okolo Komerční banky. Ta totiž nebyla zainteresována v žádné kauze spojené s problémy Irska, Španělskaa podobně. Dostala tedy jak od ratingových agentur, tak od analytiků významná doporučení, která pomáhají růstu akcií. A případná ziskovost může být přelita do vyšší dividendy.

Co se týče akcií Philip Morris, ty se teď v závěru roku vrátily na hodnotu, které dosáhly před výplatou dividendy v letošním roce. Takže vlastně všichni ti, kteří letos investovali do akcií Philip Morris a ponechali si je přes výplatu dividend, mají celou dividendu zpět v ceně akcie. To je podle mě celkem příjemný dáreček pod stromeček.

 

Zbytek si přečtete na investicniweb.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Manažerská štafeta: Petr Ocásek zpovídá Jana Dvořáka

2. 12. 2010 | Petr Ocásek | 2 komentáře

Manažerská štafeta: Petr Ocásek zpovídá Jana Dvořáka

Jan Dvořák získal v září 2010 titul „Osobnost českého direct marketingu. V našem rozhovoru jsme se však dostali i k mnoha dalším zajímavým tématům. Pro své šéfy pracuje již 17 let.... celý článek

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

24. 11. 2010 | Michal Šolin

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

Probíhá druhá vlna kvantitativního uvolňování v USA. Otázkou je, jak na to budou reagovat ekonomiky a trhy. Pokud se v Americe z důvodu oslabujícího dolaru sníží spotřeba, mohou si... celý článek

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

18. 11. 2010 | Michal Šolin | 3 komentáře

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

Široce diverzifikované portfolio z podílových fondů samozřejmě sestavit lze, zásadní je však to, komu jsou peníze svěřovány. Jaké jsou parametry výběru fondu a na co si dát pozor? Rozhodně... celý článek

Manažerská štafeta: Martin Kasa zpovídá Petra Ocáska

9. 11. 2010 | Martin Kasa

Manažerská štafeta: Martin Kasa zpovídá Petra Ocáska

Podnikatel Martin Kasa, který úspěšně prodal internetový obchod KASA.cz a koupil asi třetinu akcií internetového porovnávače cen Srovname.cz, zpovídá Petra Ocáska (na snímku). Co ho... celý článek

Manažerská štafeta: Martin Komínek zpovídá Martina Kasu

26. 10. 2010 | Martin Komínek | 1 komentář

Manažerská štafeta: Martin Komínek zpovídá Martina Kasu

Martin Komínek, výkonný ředitel peníze.cz, a.s. si do pražské restaurace Rugantino II pozval Martina Kasu, který založil internetový obchod KASA.cz a letos ho prodal. Nedávno oznámil... celý článek

Partners Financial Services