Akcie a trading: český kapitálový trh

Akcie a trading: český kapitálový trh
Kdy a jak vznikl český kapitálový trh? Kdo jsou tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy? Co jsou loty? Co je potřeba k založení obchodního účtu a kdo jsou nejvýznamnější čeští brokeři? Víte, že ke zvýšení výnosů z obchodování je možné využít i úvěru, který některé brokerské firmy nabízejí pro obchodování nejlikvidnějších českých akcií? Proč je pro někoho český trh malý, nudný a málo likvidní?

Český kapitálový trh vznikl po kuponové privatizaci českých podniků v 90. letech. Na podzim roku 1992 spatřila světlo světa Burza cenných papírů Praha, a.s. a na jaře 1993 se začalo obchodovat s prvními akciemi. V roce 1993 vznikl druhý český trh cenných papírů, RM-SYSTÉM. Postupem času byly méně likvidní akcie z trhu stahovány, především z Burzy cenných papírů (BCPP). Na RM-SYSTÉMU se s těmito obchodovalo i nadále, aby držitelé takovýchto akcií z kupónové privatizace měli stále určitou možnost své akcie prodat. To platilo, dokud nebyla zrušena veřejná obchodovatelnost velkého počtu těchto akcií.

V roce 1998 došlo za účelem zvýšení atraktivnosti a zajištění likvidity na BCPP k vytvoření nového, prestižního obchodního segmentu SPAD (Systému pro Podporu trhu Akcií a Dluhopisů). Několik obchodníků (tvůrců trhu) je tak povinno v každém okamžiku zveřejňovat své kotace (tj. ceny nákupu a prodeje ) pro emise, u kterých vykonávají činnost tvůrce trhu. Své kotace je tvůrce trhu oprávněn kdykoliv změnit, nemůže je však být bez závažných důvodů zrušit.

Nejvýznamnější tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy jsou:

Akcie se ve SPAD obchodují v pevně daných množstvích tzv. lotech (objem jednoho lotu se pohybuje v rozmezí 1-4 miliónů Kč). S tituly ze SPADu se realizuje převážná většina objemu obchodů s akciemi v ČR. Menší objemy s těmito i dalšími akciemi se realizují v dalších obchodních systémech pražské burzy – AOS a Kobosu.

Tituly zařazené do SPADu a a jejich standardní velikost lotu
CETV (profil, názory) 1 000
ČESKÝ TELECOM (profil, názory) 5 000
ČEZ (profil, názory) 5 000
ERSTE BANK (profil, názory) 2 000
KOMERČNÍ BANKA (profil, názory) 1 000
ORCO (profil, názory) 500
PHILIP MORRIS ČR (profil, názory) 100
UNIPETROL (profil, názory) 10 000
ZENTIVA (profil, názory) 3 000

Většina investorů a traderů obchoduje s českými akciemi elektronicky (díky obchodním webovým platformám některých našich brokerů). K založení obchodního účtu u brokera je potřeba občanský průkaz, číslo účtu v SCP, podpis komisionářské smlouvy a dalších dokumentů vyžadovaných našimi právními předpisy.

Nejvýznamnějšími brokery s možností elektronického obchodování v ČR jsou společnosti FIO, Patria Direct, Atlantik finanční trhy, BrokerJet České Spořitelny.

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz

V dalších dnech vám přineseme následující témata:
  • Zahraniční akcie a možnosti jejich obchodování v ČR
  • Akciové fondy - naše i zahraniční, výhody a nevýhody
  • Přehled stylů tradingu - scalping, daytrading, swing trading, poziční trading, buy and hold, investing
  • Akcie a technická analýza
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Ke zvýšení výnosů z obchodování je možné využít i úvěru, který některé brokerské firmy nabízejí pro obchodování nejlikvidnějších českých akcií. Úvěr je možno využít jak ve SPAD, tak v AOS BCPP. Úvěruje se až 80 % objemu potřebného k nákupu akcií, úroky se pohybují od 7,5 % p.a.

K otevírání krátkých pozic (tzv. short obchodů), tedy k vydělávání na poklesu cen akcií, je možno s některými brokery sjednat zapůjčení cenných papírů.

Klientské finanční prostředky uložené na obchodních účtech brokerských firem v ČR jsou pojištěny Garančním fondem do výše ekvivalentu 20 000 EUR.

Doma, nebo v zahraničí?

Většina českých traderů, nyní obchodujících na evropských a amerických trzích, začínala na pražské burze či RM-SYSTÉMU. Český trh se postupem času pro některé z nich stal malým, nudným, málo likvidním místem k uzavírání kontraktů. Ve srovnání s vyspělými trhy tomu opravdu tak je.

Na druhé straně standartní rozvinuté likvidní trhy neznamenají automaticky ziskové obchodování. Ba právě naopak. Snaha o větší a rychlejší zisky na amerických či evropských trzích paradoxně vede k úplně opačnému efektu.
Obchodníci bez dobře vybudovaného obchodního systému, bez dokonalé disciplíny a bez správné psychologie častěji peníze ztrácejí, než získávají. Intuice a strategie vybudované obchodováním na českém trhu s několika málo akciemi, které doslova znali zpaměti, prostě v profesionální finanční aréně zahraničních kapitálových trhů nefunguje.  

Naopak obchodníci, kteří zůstali v posledních letech věrni českému trhu a vsadili na základní jednoduché strategie typu investing či poziční trading, se stali úspěšnými. Jejich zisky se v tomto období pohybovaly v řádu několika desítek či stovek procent ročně.

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Máte vlastní zkušenost s českým kapitálovým trhem? Nebo upřednostňujete rozvinutější burzy? Jakým titulům věříte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: na parketu světových burz

29. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: na parketu světových burz

SPAD, RM-Systém, NASDAQ, London Stock Exchange a další... Pojmy, s kterými se v dnešní době často setkáváme, víme ale, co se za nimi přesně skrývá? Dnes se podíváme na nejvýznamnější... celý článek

Akcie a trading: investiční konkurenti

15. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading: investiční konkurenti

Přemýšlíte o nákupu akcií, ale rozhlížíte se i po dalších investičních možnostech a nástrojích k obchodování? V dnešním článku vám představíme investování do dluhopisů a finančních... celý článek

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

8. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

Kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem na akciovém trhu. Proč se ale vůbec o zhodnocení peněz na akciovém trhu zajímat? V čem mají akcie výhody oproti jiným formám investic?... celý článek

Akcie a trading: když se řekne akcie

1. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading:  když se řekne akcie

Připravili jsme pro vás několikadílný seriál o akciích a problematice obchodování s nimi. Začneme tématem lehčím, zopakujeme si, co to jsou akcie a v jakých podobách se mohou vyskytovat.... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Partners Financial Services