Fondy: únor v soutěži o medaili

Petr Fejtek | 27. 2. 2006
Fondy: únor v soutěži o medaili
Zlaté mixy si se zajištěnými vyměnily místa na stupních vítězů, dluhopisové se zase prohodily s akciovými, na které zbyla jen bramborová.

Jako by si kratší únor řekl spolu s Kateřinou Neumannovou "to už musím uviset" – finiš se sice tak pěkně nepovedl, ale 830 miliónů vůbec nevypadá špatně. Měsíční příliv bude atakovat 5miliardový limit – jen houšť!

Již si zvykáme na to, že z peněžního trhu se stal totální outsider a jediná banka, kde se ještě trochu prodává, je Komerční, kde pauzíruje zajištěná alternativa. Přesto 137 miliónů IKS Peněžního trhu (profil, názory) stačilo pouze k tomu, aby snížilo ztrátu kategorie na 70 miliónů korun.

Zato dluhopisové fondy se zvedly z pozice otloukánků a do 200miliónového přílivu jim příliš nechybí. Možná se investoři nechali nalákat růstem cen v předchozím týdnu, snad možností poklesu reposazby, faktem je, že výkony šly zase o nějakou tu desetinku dolů. Na roční bázi se přes 4 % výnosů dostávají jen ISČS-ČS Korporátní dluhopisový (profil, názory) a Conseq Invest dluhopisový (profil, názory, koupit). Ten prvně jmenovaný si také připsal nejvíc, přes 70 miliónů korun.

Zajištěná štafeta

Mezi zajištěnými tradičně dominuje líheň talentů ČSOB-KBC, která zvládla od začátku roku již téměř dvě miliardy korun. Aby ne, když za týden stájoví favorité sami zvládli víc než čtvrt miliardy.
Zejména zcela nově zaměřený fond – ČSOB Asijského Růstu 1 – se s celkem více než 900 milióny korun stal vůbec nejúspěšnějším; 800 miliónů pak přidal ČSOB Světového Růstu+ 8.

Štafetový kolík přebírá od 20. února další dvojice zajištěnců. Úplnou novinkou v nabídce je fond ČSOB Krátkodobého Růstu 1 s atraktivní krátkou dobou splatnosti 3,5 roku bez omezení maxima výnosu a s plnou 100% participací na vývoji podkladového koše akcií (k výpočtu výnosu používá průměru hodnot koše akcií stanovených za každé běžné čtvrtletí).
Je doprovázen dalším klonem ČSOB Světový Click+ 22 CZK se splatností za 5 let a 7 měsíců, ale nabízejícím minimální zhodnocení ve výši 6 % a může ročně zakliknout výnos až 7 %. Zejména ČSOB Krátkodobého Růstu 1 vyrazil hned po startu plným tempem a za týden získal 80 miliónů korun.

Mixy s téměř polovinou

Obliba smíšených fondů pokračuje a bezmála 400 miliónů korun za uplynulý týden se blíží polovině všech čistých prodejů.
Pokračuje velký příliv do profilových mixů všech tří bankovních skupin, které se o něj celkem rovnoměrně dělí. Z hlediska rozložení strategie pochopitelně poněkud převažují ty konzervativnější, jejichž zástupci se také průběžně střídají na špici. Uplynulý týden například KBC MF ČSOB Konzervativní Fond (profil, názory) 62 miliónů, ISČS Konzervativní Mix FF (profil, názory) 50 miliónů, o bronz na 36 miliónech korun se již dělí IKS Global Konzervativní (profil, názory) s ISČS Vyváženým Mixem FF (profil, názory).

Z hlediska ročního výkonu je na špici J&T Opportunity CZK (profil, názory), který svými 37 % strká do kapsy i většinu akciových fondů, pěkných 25 % má ale i náš moravský samotář Prosperita OPF Globální.

Zisk = akcie

Když jsme u výkonnosti fondů, jistě nepřehlédnutelný je ISČS Sporotrend (profil, názory), který si za pouhý týden připsal téměř 4 % a na ročním ohlédnutí opět přehoupl nad 41 % a zvyšuje náskok před ING Českým akciovým (profil, názory, koupit). Tento vývoj se ovšem podivně odráží v obchodech s nimi. Odliv z ING Českého akciového dosáhl 55 miliónů, ze Sporotrendu 13 miliónů korun. Může jít o inkaso zisků, podobně jako to vidíme po každém nárůstu na burze, může však jít také o hlubší změnu alokace. Zejména větší diverzifikaci doporučuje každý odborník, ale potenciál na východě stále ještě láká.

Vidíme to i na domácím trhu: pondělí i úterý pokračovala euforie. Zejména v úterý se neuvěřitelné stává skutečností: ČEZ si sáhl na čerstvé maximum (842 Kč), ovlivněn zprávami o podaní nabídky E.ON k převzetí španělské společnosti Endesa. PX-D se po poledni podíval na 4050 bodů, PX na rekordních 1 576,4 bodu.

Ve středu se Amerika podívala na svá čtyřletá maxima, u nás tedy drobná korekce, inkaso zisků, pátek ale další radost: ČEZ 845,80 korun, Českým Telecomem začala sezóna reportů loňského hospodaření: žádné překvapení, vydělal jen 6 miliard, ale návrh výplaty dividendy ve výši 45 Kč na akcii.

Zentiva zveřejní svoje výsledky dnes, poprvé konsolidovaný se svou rumunskou dceřinou společností Sicomed za 2 měsíce ve 4Q05. Nárůst zisku je očekáván o 13 %. Doporučení Deutsche Bank na Zentivu je nově "koupit", cílová cena roste o více než 50 % na 1400 Kč (z 930 Kč). Nižší, ale zdravý zisk oznámí Komerční banka v úterý… CAIB říká, že je pravý čas koupit akcie ORCO, které také hned zpevnily o víc než 5 %.

Praha tedy reportuje: 1,5 % za týden, 6,6 % letos, ale jen 34 % meziročně (loňská porovnávací základna se blíží lokálnímu maximu) – od loňské březnové korekce jde o víc než 40 %, od červnového lokálního dna o 46,5 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services