Akcie: kam to v roce 2005 dotáhla Evropa?

Akcie: kam to v roce 2005 dotáhla Evropa?
Evropské trhy loni prožily velmi úspěšný rok, index Euro Stoxx 50 přidal 21 %, a dosáhl tak svého 6letého maxima. Jaká odvětví a které firmy byly nejúspěšnější? Jakou roli na trzích sehrál vývoj kurzu eura proti dolaru? Kam se vydal středoevropský region? A co můžeme na akciových trzích čekat v roce 2006?

Index Euro Stoxx 50 (profil, názory) zažil nejsilnější růst v posledních šesti letech, díky kterému se dostal na svoji maximální hodnotu od srpna 2001.
Dařilo se především akciím exportujících firem a společností spojených buď přímo s těžbou či zpracováním komodit a energií, jejichž ceny zažily za poslední rok nebývalý růst. Index EuroStoxx energetických společností přidal 31 %, rakouská společnost OMV dokonce zdvojnásobila hodnotu svých akcií, třetí největší světový producent ropných produktů francouzská společnost Total zhodnotila své akcie o 33 %.
Úplně nejúspěšnějším odvětvím bylo těžebnictví, jehož index vzrostl o 48 %, což bylo nejvíce ze všech průmyslových odvětví, zde výrazně napomohly růstu rekordní úrovně cen všech kovů. V tomto sektoru došlo k výraznému zhodnocení akcií třetí největší světové těžební společnosti Rio Tinto o více než 70 %.  Poptávka po produktech ropných společností, stejně tak po surovinách se dá čekat i v následujících letech, a její tažení nevyčerpatelnou sílou čínské ekonomiky.

Euro oslabovalo

Kromě cen vstupů důležitou roli v hospodaření evropských společností sehrál kurz eura proti dolaru, když došlo od počátku roku k oslabování eura z počátečních 1,35 až na úrovně pod hranici 1,20. Tento pohyb silně pomohl společnostem exportujícím do USA. Příkladem takové společnosti je pátá největší světová automobilka Daimler-Chrysler, jejíž exporty do USA dosahují téměř jedné poloviny celé produkce, což přispělo k růstu cen akcií o 21 %. Také světová jednička v produkci mobilních telefonů Nokia (profil, názory) zastavila pokles ztráty tržního podílu hlavně díky růstu prodejů v USA a její akcie skončily v roce 2005 se ziskem 36 %.

Zatímco poslední vyjádření představitelů FEDu signalizují spíše konec rychlému zvyšování úrokových sazeb v zemi nejsilnější ekonomiky světa,  Evropská centrální banka, která poprvé v posledních pěti letech sáhla ke zvýšení sazeb letos v prosinci o 0,25 %, bude nucena obezřetně sledovat další vývoj cen v eurozóně. Růst nákladů na financování evropských společností tak může vést ke zpomalení jejich růstu, a posléze i celých ekonomik. Pokud nepřijdou žádné neočekávané události jako např. přírodní katastrofy či teroristické útoky, tak by se v příštím roce kurz EUR/USD neměl vychýlit z pásma 1,15-1,25. V prvních měsících roku 2006 se očekává spíše korekce posílení dolaru a návrat k úrovni 1,25.

Střední a Východní Evropa

Bouřlivý rok si prožily burzy zařazené do indexu Morgan Stanley Emerging Markets, který dosáhl růstu 48 %. Akciové trhy v České republice, Maďarsku, Polsku a Turecku rostly již pátý rok v řadě díky rychlejšímu růstu ekonomik v těchto zemích, který má příznivý dopad také na zisky jednotlivých společností. Obrat akciových trhů v této části Evropy se nedá očekávat ani v roce 2006, ale u investorů se uvidíme větší příklon k trhům dalších kandidátských zemích do EU Chorvatska, Rumunska e Bulharska.

Co očekávat letos?

Výhled na rok 2006 očima analytiků není na evropské trhy zcela jednoznačný. Jedni vidí sice zrychlení tempa růstu ekonomiky v eurozóně na 1,9 % ročně, které však stejně zůstane pozadu proti americké ekonomice s očekávaným růstem kolem 3,5 % ročně, ale existuje méně optimistický pohled na jednotlivé korporace, které se nemusí lehce vypořádat se zvýšením úrokových sazeb. Proto také podle studie Merrill Lynch plánuje 35 % portfolio manažerů globálních akciových fondů plánuje v prvním čtvrtletí roku 2006 nákup amerických akcií právě na úkor evropských akcií.

Komentář poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2006 15:34, Leden

Jedna dulezita vec chybi v knihach o akciich : nelze kupovat akcie podniku , ktery ceka pristich 12 mesicu ( nebo pristi rok ) pokles zisku. A protoze toto nikdo nemuze prevziti z knihy , musi si to kazdy sam vymyslet a zkontrolovat v praxi a muze to trvat 2 roky i dele , nez na to clovek prijde. Nakup akcii podniku , ktery snizuje zisk by se mel odlozit az na unor toho roku , kdy podnik zase ocekava rust rocniho zisku. Jeden doktor University Karlovy , nechci jmenovat , Kliment , si koupil v puli roku 2005 akcie Ford , je s nimi dnes v minus a muze byt v minus cely rok 2006 , protoze Ford ocekava 2006 pokles zisku. No a miliardar Kerkorian koupil akcie General Motors v kvetnu 2005 , kdyz GM ceka 2005 velky pokles zisku a akcie GM maji dnes jen 2/3 hodnoty z kvetna. Kerkorian mel taky pockat s nakupem akcii GM na unor 2006 , kdyz 2006 ceka GM zase rust zisku. Nebo samozrejme , meli si pani koupit 2005 akcie Volkswagen a Hyundai , ktere krasne rostly , protoze 2005 rostl zisk tech podniku.

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

27. 12. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

ČNB podle očekávání ponechala repo sazbu beze změny na 2 %. Aktivita na pražské burze se oproti předchozím týdnům zvýšila a ničím nepřipomínala blížící se svátky. Rallye na závěr roku... celý článek

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Akcie: sazby rostou a porostou

24. 10. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: sazby rostou a porostou

Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik... celý článek

Partners Financial Services