Akcie: FED opět zvýšil sazby

Akcie: FED opět zvýšil sazby
Minunlý týden byl pro český trh již 4. růstovým v řadě. Americké trhy musely vstřebat již třinácté zvýšení úrokových sazeb, a to na aktuální hodnotu 4,25 %. Index podnikatelského klimatu IFO dosáhl v Německu nejlepší hodnoty za posledních 5,5 roků, a to 99,6 bodu. Co dalšího nám uplynulý týden nadělil?

 

Česká republika

Uplynulý týden byl již 4. růstovým v řadě, když přes páteční korekci zakončila pražská burza týden v kladném teritoriu a to především zásluhou akcií ČEZ. Elektrárenská emise po pravidelném přísunu pozitivních zpráv  posílila z úrovni pod 700 Kč až nad 735 Kč, kde se však kvůli realizací zisku neudržela. Komerční banka (profil, názory) se po dlouhé době dostala nad hranici 3 500 Kč, týden ale nakonec zakončila stagnaci.


 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 425 1 441 +1,1 1 429 1 454
PX-D 3 578 3 638 +1,7 3 587 3 669

Zdroj dat: Fio repo

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Premiér Paroubek očekává, že ČR letos splní Maastrichtské kritérium deficitu veřejných financí.
  • PPI za listopad poklesl o –0,3 % (oček. –0,1 %).
  • Běžný účet v říjnu skončil s deficitem 9,24 mld. Kč (oček. -9,18 mld. Kč).
  • Maloobchodní tržby v říjnu vzrostly o 2,8 % .

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
13/12: ČEZ připravuje kotaci na varšavské burze v první polovině příštího roku.
13/12: ČEZ je mezi šesti účastníky privatizace makedonské energetiky.
14/12: Polská vláda bude pokračovat v privatizačním plánu Kozienic i přes politické neshody.
15/12: Temelín odstaví na tři týdny druhý blok kvůli výměně rotoru u turbíny.
15/12: Petr Vobořil kvůli lustračnímu zákonu opustil představenstvo.

Erste bank (profil, názory)
14/12: Raiffeisenbank snížila investiční doporučení pro akcie Erste Bank na "držet" z předchozího "kupovat". Cílová cena byla zvýšena na 48 EUR z 47 EUR.

Unipetrol (profil, názory)
15/12: Unipetrol (PKN) se bude soudit s Agrofertem o podíly v Aliachemu a Agrobohemii.

Co se stane - očekávané události

  • 22/12: Zasedání ČNB, změna v nastavení úrokové sazby ve výši 2 % se nečeká.
  • Během týdne se očekává rozhodnutí v privatizaci rumunské BRC Banky, kde mezi favority patří rakouská Erste Bank. Erste Bank by v případě úspěchu zvažovala dodatečný úpis akcií, který by jí pomohl akvizici financovat.

Spojené státy americké

Americké trhy musely v uplynulém týdnu vstřebat již třinácté zvýšení sazeb na aktuální hodnotu 4,25 %. Doprovodný komentář si investoři vyložili ve smyslu, že FED ještě přistoupí k "nějakému" zvýšení sazeb, celkově je však konec cyklu na dohled. Americké trhy se v průběhu týdne pohybovaly s nepatrnými změnami, závěr týdne však vyzněl optimisticky.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 778 10 879 +0,9 10 735 10 940
Nasdaq
(profil, názory)
2 256 2 252 -0,2 2 247 2 272
S&P 500
(profil, názory)
1 259 1 268 +0,7 1 256 1 276

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • FOMC zvýšil na svém zasedání úrokové sazby podle očekávání na 4,25 %. Doprovodný komentář si investoři vyložili tak, že cyklus zpřísňování měnové politiky se pravděpodobně chýlí ke konci.
  • Maloobchodní tržby za listopad stouply o 0,3 % (oček. 0,4 %), bez aut poklesly o -0,3 % (oček. -0,1 %).
  • Obchodní bilance za říjen skončila s rekordním deficitem $68,9 mld. (oček. -$62,9 mld.).
  • Index dovozních cen za listopad poklesl o 1,7 % (oček. -0,5 %).
  • Spotřebitelské ceny (CPI) v listopadu zaznamenaly pokles o 0,6 % m/m (oček. -0,4 %), bez zápočtu potravin a energií naopak stouply o 0,2 % (v souladu s oček.).
  • Empire Manufacturing Index za prosinec dosáhl hodnoty 28,7 b. (oček. 18,2 b.).
  • Průmyslová produkce v listopadu stoupla o 0,7 % (oček. +0,5 %), výrobní kapacity dosáhly využití 80,2 % (oček. 79,8 %). 

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Společnost Pfizer Inc. (profil, názory) oznámila, že představenstvo firmy odsouhlasilo zvýšení čtvrtletní dividendy o 26 procent pro první čtvrtletí příštího roku, a to i přesto, že se společnost musí připravit na 9% pokles zisků.
  • ConocoPhillips (ZACOP) potvrzuje koupi společnosti Burlington za $92/a, což znamená celkový objem $35,6 mld. Předchozí zprávy přitom hovořily o transakci "pouze" za celkovou cenu okolo $30 mld.
  • Akcie General Motors (profil, názory) byly pod tlakem, když agentura Standard & Poor's uvedla, že ani plánované snížení nákladů v příštím roce o $7 mld. nemusí společnost uchránit pokud se neoživí prodeje v USA. Agentura proto snížila společnosti úvěrový rating o dva stupně.
  • Společnost Apple (profil, názory) dostává snížené doporučení od Bear Stearns na "peer perform" z "outperform". Doporučení v obdobném duchu vydala také Bank of America (profil, názory) a snížila investiční stupeň z "buy" na "neutral".
  • Společnost Honeywell (profil, názory) zvýšila ziskový výhled pro rok 2006 o 30 %. EPS by měl dle nových projekcí dosáhnout 2,35-2,50 USD oproti předchozím 1,93-1,95 USD. Tržby by měly vzrůst až o 30 mld. USD. Hineywell očekává, že příští rok bude zlomem v nepříznivém vývoji v sektoru v posledních 4 letech.
  • Výrobce podnikového softwaru Oracle (profil, názory) dosáhl bez zápočtu jednorázových položek - zejména související s převzetím Peoplesoftu (profil, názory) - 972 mil. USD, tj. 19 c/a (v souladu s očekáváním) při tržbách 3,29 mld.USD. Výhled pro následující kvatál nicméně mírně zaostal za očekáváním, společnost předpokládá zisk 19 c/a (oček. 20 c) spolu s tržbami ve výši 3,4-3,5 mld. USD (oček. 3,5 mld. USD). 

Co se stane - očekávané události

  • 20/12: PPI za listopad (oček. –0,3 %).
  • 21/12: HDP za 3Q – konečný údaj (oček.4,3 %), HDP deflátor za 3Q (oček. 3 %)
  • 22/12: Osobní příjmy za listopad (oček. 0,3 %), osobní výdaje za listopad (oček. 0,4 %), počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden, index předstihových ukazatelů za listopad (oček. 0,4 %).
  • 23/12 Objednávky  zboží dlouhodobé spotřeby za listopad (oček. 0,8 %), spotřebitelská důvěra University of Michigan za prosinec – konečný údaj (oček. 89).

Německo

Německý index se v průběhu týdne pohyboval v "uzamčeném" pásmu +/-20 bodů od hranice 5 300 bodů, což bylo v souladu s vývojem v zámoří kde indexy stagnovaly. Optimismus přinesla až páteční seance, když nejlepší hodnota indexu podnikatelského klimatu IFO za posledních 5,5 roků vyzvala obchodníky k nákupům a německá burza tak nakonec zakončila týden ziskově. 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
DAX
(profil, názory)
5 282 5 354 +1,4 5 275 5 357
Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Hodnota indexu důvěry ZEW v prosinci dosáhla neočekávaně vysoké hodnoty 61,6 bodů (předpovědi byly nastaveny na 41 bodů).
  • Index spotřebitelských cen za listopad podle očekávání klesl o 0,5 %.
  • Index podnikatelského klimatu IFO dosáhl nejlepší hodnoty za posledních 5,5 roků a to 99,6 (oček. 98,2).

Vývoj titulů na německém trhu

  • Analytici očekávají, že ceny akcií pojišťovacích společností (ALV, MUV) budou dále pokračovat v růstu a i v příštím roce se jim podaří překonat výkonnost trhu. Důvodem jsou zvýšené sumy pojistného, které byly upraveny směrem vzhůru po hurikánech Rita a Katrina.
  • Výrobce elektronických součástek Epcos prodal svou US divizi za 86,5 mil. EUR. Platby bude EPC inkasovat v první polovině roku 2006. Prodej se podařil za výrazně vyšší cenu, než se očekávalo.
  • Deutsche Bank zvyšuje cílovou cenu pro akcie Siemens (profil, názory) o výrazných 31 % na 85 EUR.
  • Akcie společnosti Puma posilovaly poté, co se na trhu objevila zpráva, že největší akcionáři, miliardáři Guenter a Daniela Herzovi, možná převezmou výrobce sportovního zboží. Oba zmínění investoři však později tuto zprávu popřeli a v současné době neplánují dokoupení zbytku společnosti. 
  • Deutsche Post (profil, názory) zvyšuje předpověď zisku pro rok 2005, když byl dokončen nákup společnosti Exel v hodnotě $6,6 mld. DPW nyní očekává provozní zisk ve výši 3,7 mld. EUR (bez společnosti Exel) oproti předchozí predikci minimálně 3,6 mld. EUR.
  • Akcie Deutsche Bank byly pod tlakem po pozastavení možnosti výběru investic podílníků ze spravovaného realitního fondu. Důvodem je přehodnocení hodnoty aktiv fondu. Deutsche Bank očekává, že podílníci budou moci disponovat s prostředky až v únoru.
  • Deutsche Telekom (profil, názory) byl analytiky BearStearns downgradován z "peerperform" na "underperform".
  • Akcionáři přepravní společnosti CP Ships schválili akvizici společnosti za 2 mld. EUR. Přebírající společnosti je německá TUI.
  • Dozorčí rada automobilky DaimlerChrysler AG (profil, názory) má rozhodnout o propuštění dalších tisíce zaměstnanců v příštím letech nad již schválené redukce.
  • Druhý největší světový producent oceli, francouzská firma Arcelor, plánuje podání nové nabídky na převzetí kanadské firmy Dofasco poté do předchozí nabídka ve výši C$4,3 mld. byla překonána konkurentem ThyssenKrupp (profil, názory).
  • Deutsche Boerse odkoupila v roce 2005 zpět vlastní akcie v hodnotě 713,6 mil. EUR, ve zpětném odkupu bude společnost pokračovat i v roce 2006.

Co se stane - očekávané události

  • 19-23/12: PPI za listopad (oček. –0,3%).
  • 22-23/12: CPI za prosinec.

Komentář převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Akcie: sazby rostou a porostou

24. 10. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: sazby rostou a porostou

Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik... celý článek

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

10. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky.... celý článek

Partners Financial Services