Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte

Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte
Vládní ekonomové USA sledují přes rychle rostoucí ceny nemovitostí, ropy či zlata téměř výhradně ceny spotřebního zboží, a zůstávají klidní. Nebezpečí znehodnocení úspor se přitom v Americe stává stále reálnější. V minulosti to vedlo k radikalizaci společnosti v řadě zemí, např. i k nástupu Hitlera k moci, připomíná Robert Kiyosaki. A vyzývá k investování.

Před několika dny publikoval na serveru Yahoo.com zajímavou úvahu Robert T. Kiyosaki. Jedná se o také u nás známého autora, kterého po celém světě proslavil bestseller Chudý táta, bohatý táta. Pro své sympatie k drobnému podnikání ve formě multi level marketingu bývá spojován právě se společnostmi typu Amway, mezi jejímiž distributory je četba jeho knih snad až povinná, nicméně jeho úvahy na téma finanční inteligence v současném světě mají obecnou platnost.

Své zamyšlení nazval "Why Savers Are Losers", což by se volně dalo přeložil jako "Proč šetřílkové končí na mizině". Zaměřuje se na situaci, ve které se nyní nachází většina Američanů ze střední třídy. Přestože mají k dispozici obchody přeplněné levným a vcelku kvalitním zbožím, není podle Kiyosakiho jejich situace z finančního hlediska tak úplně bezpečná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Mnoho lidí se dnes podle Kiyosakiho domnívá, že výborně šetří své peníze, protože vyhledávají levné zboží převážně východoasijské provenience v hypermarketech, jako je Wal-Mart, Tesco a podobné. Zároveň si však každý uvědomuje, že s cenami není něco v pořádku. Ve Spojených státech se zvyšují ceny nemovitostí takovým tempem, že se stal běžným pojem spekulativní realitní bublina, cena ropy se zvedla z 10 dolarů za barel v roce 1997 na více než 60 dolarů v letošním roce, což se odrazilo na cenách benzínu a jiných paliv. Také cena zlata skočila od roku 1996 z 275 dolarů za trojskou unci na současných 475 dolarů.

Kiyosaki upozorňuje, že přes tyto skutečnosti sledují vládní ekonomové při hodnocení inflace téměř výlučně ceny spotřebního zboží a zůstávají ve svých komentářích v klidní. S mírnou nadsázkou sděluje, že jeden z ekonomy nejvíce sledovaných ukazatelů, tzv. Consumer Price Index (CPI), tedy index spotřebitelských cen, slouží hlavně k tomu, aby americká vláda mohla sledovat, zda jsou běžní spotřebitelé spokojení s tím, jak levné zboží při nakupování najdou.

Tento ukazatel právě v minulém měsíci výrazně vzrostl, meziměsíčně o necelá dvě procenta, což je výrazný skok. Tím se inflace dostala do středu pozornosti u větší části veřejnosti než obvykle. Stalo se tak kvůli růstu cen pohonných hmot po hurikánu Katrina. A právě zvyšující se cena komodit bude zřejmě i nadále na pořadu dne.

Nebezpečí znehodnocení úspor v řadě zemí v minulosti bylo jednou z příčin radikalizace společnosti. Příkladem může být situace Německa po první světové válce, kdy byla ekonomika v Německu "oživována" přílivem nových a nových bankovek z vládních tiskáren peněz. Situace nakonec vyústila v hyperinflaci a nástup Hitlera k moci. Právě tuto paralelu uvádí Kiyosaki jako příklad toho, kam může situace zajít, pokud vláda nedodržuje přísnou rozpočtovou kázeň a nesnaží se udržet své výdaje pod kontrolou.

Kiyosaki za výše uvedenými příklady výrazného růstu cen investičních statků vidí skryté znehodnocování měny a tedy aktuální nebezpečí vysoké inflace, před kterou varuje i uvedením takto drastické historické paralely. Připomíná rovněž názor významného investora Warena Buffeta, který již před několika lety v jednom ze slavných dopisů akcionářům své mimořádně úspěšné investiční společnosti Berkshire Hathaway varoval, že za dovoz levného zboží platí USA výprodejem majetku do zahraničí.

Problém je totiž v tom, že dolary, které Američané za levné zahraniční zboží utrácejí, směřují do rukou zahraničních investorů. Ti za ně skupují investiční kapitál na celém světě.

Šetřílci jsou tedy spokojení se svými nákupy, ale postupem času možná zjistí, že si za své dolary už nemohou dovolit nakupovat domy, cennosti nebo akcie. A stěžují si na vysoké ceny benzínu a taky na to, že jejich pracovní místa mizí v zahraničí.
Jedná se o paradox, o kterém je dobré vědět. Je totiž obecně platný, vyzývá k investování kohokoliv, nikoli pouze obyvatele Spojených států.

Závěr Kiyosakiho úvahy se dá shrnout následujícími slovy: skuteční investoři nakupují levně kapitálové statky, které jim v budoucnu přinesou žádaný zisk. Zatímco šetřílci hledají v obchodech nejlevnější zboží denní potřeby a snaží se ušetřit papírové peníze, které jsou pro investory ve skutečnosti skoro bezcenné. A to je podle Kiyosakiho jedna z příčin, proč se bohatí stávají ještě bohatšími.

(Pozn.: Ve zmíněném článku Kiyosaki mj. doporučuje četbu knihy Richarda Duncana: The Dollar Crisis.)

Co si o tom myslíte vy? Šetříte, nebo investujete?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 112 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2006 13:09, Hanka

Dobrýden,jsem ráda že nejsem sama, komu pan Kiyosaki zamotal hlavu ale potřebovala bych poradit. Jsem 35letá mladšího vzhledu, navenek drobná křehká, chladnější a trochu nepřístupně působící, uvnitř nepoddajná a svéhlavá.Vzhledem k tomu, že člověk působí na své klienty už prvním dojmem,zäjímalo by mne v jakém oboru podnikání si mne dovedete představit.Podotýkám, že nejsem dravá a dynamická osobnost ale dokážu se nadchnout a kromě vidiy peněz musím vidět SKUTEČNÝ smysl své činnosti. Prosím poraďte.Hanka

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 9. 2006 15:39

Dobry den chci se s ostatnimi podelit take o muj nazor na knihy R.K.Je mi 28 let a s knihami R.K.jsem se setkal asi pred rokem v U.K.kde jiz asi 2.5 roku ziji.Verim vetsine veci co pise v jeho knihach.Jen ale sdilim s ostatnimi nazor ze se na to jde lepe v USA a podobnych rozvinutych ekonomikach nezatizenych byrokracii v podobe jako je u nas.Na druhou stranu pokud si clovek veri tak myslim ze jde dosahnout snad cehokoli.V jedne z knih jsem cetl ze to nejmensi co by clovek mel v zivote dosahnout je mit malou firmu daleko dulezitejsi je pomahat druhym v jakekoli podobe(motivace,zvyseni sebevedomi)Mam to stesti ze znam cloveka ktery prednasi na seminarich o obchodu,akiich,nemovitostech pro tisice lidi a to osobne.Verte ze rozhovor s lidmi jako je on muze zmenit vas zivot behem nekolika dni.Je to opravdu jen o tom byt 100%odhodlany neco dokazat.pred 15mesici jsem pracoval v kuchyni u mcDonalds temer s nulovou anglictinou nyni mam malou stavebni firmu tady v anglii a beru to porad jako zacatek,je skoda ze spousta lidi se jakoby zasekne a nehnou se dal cely svuj zivot.Dekuji za precteni a preji spousta inspirace pro vas zivot.Rytir

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (112 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdná desetiletka Poštovní spořitelny

21. 10. 2005 | Dana Chytilová

Hvězdná desetiletka Poštovní spořitelny

Poštovní spořitelna by ráda změnila osnovy ve školách. Povinně by na všech stupních zařadila předmět "Poštovní spořitelna: budeme největší". Děti by se zde neustálým opakování naučily... celý článek

Partners Financial Services