Fondy: opět víc než miliarda

Petr Fejtek | 30. 5. 2005
Fondy: opět víc než miliarda
Po několika rozpačitějších týdnech se zřejmě klienti poněkud uklidnili a situace prodejů se dostala do starých kolejí. Více než polovinu peněz však opět získaly fondy peněžního trhu.

Skvělých výsledků dosahuje IKS Peněžního trhu (profil, názory), který i tentokrát získal 234 miliónů korun. V závěsu za ním překonal KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) laťku 200 miliónů a stále ještě "odpočívající" ISČS Sporoinvest (profil, názory) se musel spokojit s pouhými 81 milióny korun.
Část týdne se totiž ještě prodávala dvojice zajištěných fondů ESPA-ČS 4 a 5, kterých klienti České spořitelny vykoupili v rekordním čase za 700 miliónů Kč. Původně se měly prodávat do 31. května, potvrdil se tak náš odhad, že se jich prodává nejméně za 100 miliónů týdně.
Česká spořitelna nabídne další dvojici "zajišťáků" až od poloviny července, ale nyní rozšiřuje možnosti drobných investorů její Brokerjet. Ve svém  tzv. Investičním plánu mohou klienti investovat drobné a pravidelné částky na kapitálové trhy (za 2 eura + 0,5 % z objemu obchodu) do vybraných certifikátů a fondů Erste Sparinvest, od podzimu i do fondů ISČS.

Přes čtvrt miliardy do bondů

Solidních prodejů dosahují již stabilně dluhopisové fondy. ISČS Sporobond (profil, názory) zůstal těsně pod 100 milióny. Přes 40 miliónů prodaly jak IKS Dluhopisový (profil, názory), tak ČSOB Renta Czechrenta (profil, názory).

ČSOB se pochlubila, že o její Klíčový plán projevilo doposud zájem již více než 90 tisíc zájemců a díky jemu se za poslední rok zlepšilo rozložení jejich investic o 5 %. Dosavadní již téměř tříleté zkušenosti s Klíčovým plánem prý ukazují, že české domácnosti by své peníze mohly zhodnocovat až třikrát lépe než dosud.
V porovnání jednotlivých příjmových skupin nejlépe umisťují své prostředky lidé s příjmem 10 až 20 tisíc Kč. Naopak nejhůře hospodaří s penězi lidé s příjmem nad 50 tisíc Kč. Z fondů jsou nejčastější investice do fondů peněžního trhu, hned za nimi jsou pak zajištěné fondy. Těch ostatně ČSOB v uplynulém týdnu prodala opět za bezmála 100 miliónů korun, když o polovinu se postaral ČSOB Světový click+ 18.

Akcie na resuscitaci

Nálada není akciím příliš nakloněna a to se pochopitelně projevuje v oblibě akciových fondů. Přestože si na výnosech většina nějaké procentíčko připsala, prodeje nestály za řeč a čest zachraňují ING Český akciový (profil, názory, koupit) s 35 milióny a přejmenovaný ISČS Global Stock – dříve Globaltrend – FF (profil, názory) s 18 milióny korun. Na měsíčním ohlédnutí vidíme již 1% až 8% výnosy, bohužel na šestiměsíčních výkonech jsou čísla jen o málo vyšší – kromě IKS Balancovaného (profil, názory), který svítí dvouciferně.

Naše burza po škaredé středě skončila nakonec tam, kde začala (udržela tedy víc než 10% výnos od začátku roku), situace se však zřejmě uklidňuje a některá doporučení by mohla opět našemu trhu pomoci. ING např. zvýšila doporučení pro Erste Bank na "koupit" z předchozího "držet" a zvyšuje také cílovou cenu pro tuto banku na 42,9 eur, tedy kolem 1 300 korun. Co je to ale proti doporučení "overweight" od JP Morgan s cílovou cenou 55 euro?

Investiční banka Morgan Stanley zase sice snižuje doporučení pro Český Telecom na "equalweight" z předchozího "overweight", ale cílovou cenu zvyšuje na 493 Kč z předchozích 401 korun (obchoduje se nyní kolem 450 Kč). A tak jen Wood & Co snižuje doporučení pro akcie Unipetrolu dokonce na "prodávát" a cílovou cenu stanovuje na 125 Kč.

K dalším dobrým zprávám patří, že vláda schválila návrh zákona o sjednocení dozoru nad finančním trhem, podle kterého dozor nad spořitelními a úvěrními družstvy (kampeličkami) převezme od 1. 1. 2006 ČNB a sjednocení dozoru nad kapitálovým trhem, pojišťovnictvím a penzijním připojištěním připadne Komisi pro cenné papíry, jejíž název bude změněn na "Komise pro finanční trh".
A nakonec můžeme pogratulovat skupině Pioneer Investments, které nyní mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila své hodnocení z původního "AM2" na "AM2+", což představuje nejvyšší hodnocení udělené globálnímu správci aktiv a dosud byl udělen jen Global Société Générale AM a Global BNP Paribas AM.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jen necelá půlmiliarda

23. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

Šetření na dovolenou možná a zděšení z tuzemských akcií určitě. To jsou určující momenty uplynulého týdne. A tak opět naše fondy peněžního trhu zachraňovaly celou bilanci.

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

16. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

Opět musíme použít dvojí počty, protože kdybychom zůstali u formálních čísel statistik, zbyly by nám jen oči pro pláč nad 150 milióny. Retailoví klienti však do fondů přinesli zřejmě... celý článek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

9. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

Ani uplynulý týden nepřinesl žádné překvapení. Situaci mezi klienty zachraňují fondy peněžního trhu, i když – alespoň ta naše koruna potěšila.

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

2. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

Celkové prodejní výsledky posledního dubnového týdne nevybočují ze zajetých kolejí. Téměř tři čtvrtě miliardy korun sice nenadchne, ale ani nezklame. 360 miliónů získal peněžní trh,... celý článek

Fondy: setrvalý stav

25. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: setrvalý stav

Opět podivná týdenní statistika s výslednou pouhou čtvrtmiliardou. Ovšem nezapočítáme-li jeden velký institucionální odkup, přišlo nejméně 625 miliónů korun, navíc jistě "pěkný balík"... celý článek

Partners Financial Services