Jděte na krátko, vydělávejte na poklesu akcií

Jděte na krátko, vydělávejte na poklesu akcií
Nezkušenému účastníkovi finančního trhu se titulek článku může zdá zcela nesmyslný. Ale je tomu skutečně tak. I při pádu ceny akcie totiž můžete dosahovat zisku a ne malého. Ačkoli jde podle některých o obchody nemorální, burzovní pravidla je dovolují a mnoho obchodníků na nich vydělává.

Obchodování na burze přináší nepřetržité obchodní příležitosti a možnosti. Mnoho investorů se drží strategie "kup a drž", spoléhá tedy jen na to, že v určitém časovém horizontu ceny akcií porostou, a zhodnotí tak jejich vložené finanční prostředky.
Ve skutečnosti ale ceny akcií nerostou jen směrem nahoru. V životě téměř každé akcie je období, kdy její cena stagnuje či dokonce klesá. Proč tedy nevyužít ve své obchodní strategii i toto období? Technika, kterou se takový obchod provádí se nazývá tzv. shorting, shortování neboli "jít na krátko".

Jak se chodí na krátko?

Spekulování na pokles se provádí opačným postupem než spekulování na vzestup. Běžný postup spočívá v tom něco koupit, a to pak následně se ziskem prodat. Při shortování je prvotním příkazem, který obchodník zadá, a vstoupí tak do obchodu prodej cenného papíru, posledním příkazem, který zadá k ukončení obchodu, pak zpětný nákup stejného množství stejného cenného papíru. Zisk z celé transakce je pak logicky roven rozdílu mezi prodejní (vyšší) cenou a zpětnou nákupní (nižší) cenou. Ale jak je možné zahájit obchod prodejem něčeho, co jako obchodník vůbec nevlastníte?

Obchodník, který má zájem o spekulaci na pokles, si nejdříve vypůjčí od svého brokera příslušné množství cenného papíru, které pak prodá. Broker sám obstará tyto akcie tak, že si je vypůjčí od jiného svého zákazníka, který je vlastní, nebo je zapůjčí žadateli ze svých vlastních zásob. Toto vzájemné "vypůjčování" funguje plně automaticky pomocí elektronických systémů, a není proto nutné se s celým procesem významněji zatěžovat..
Přesto se na to nelze 100% spolehnout. Někdy se totiž stane, že žádaná akcie není "na skladě", vytoužený obchod tedy vůbec nelze provést. Každý seriózní broker ovšem každý den uveřejňuje seznam akcií, které nejsou k dispozici pro zapůjčení. Příklad takového seznamu vidíte na obrázku:

Zdroj: Interactive Brokers

Za zapůjčení akcií pro short obchody se platí brokerovi úrok ze zapůjčení. Podrobnosti o přesné výši sdělí vždy konkrétní broker na vyžádání nebo je uvádí na svých internetových stránkách (např. pro výše uvedeného brokera a dolarový účet je to sazba LIBOR +1,5 %, tedy k dnešnímu dni celkem 4,05 %).
Zejména při spekulaci na pokles velice záleží na výběru kvalitního brokera, u dobrého brokera máte vyšší šanci, že seženete akcie pro své short obchody. Musíte u něj mít navíc založen tzv. maržový účet (margin account), jelikož pouze na tomto účtu je dovoleno provádět výpůjčky.

Prodeje na krátko jsou na amerických akciových trzích ztíženy ještě jednou regulativní podmínkou, ta technicky definuje, jak může být vstup do short obchodu (tedy příslušný prodej) proveden. V angličtině se nazývá "uptick rule" a u akcií obchodovaných na NYSE znamená situaci, kdy je poslední obchod realizován za cenu vyšší než obchod bezprostředně předcházející. U akcií obchodovaných na burze Nasdaq je tímto uptickem myšlena změna na straně poptávky (bid). Prodej na krátko lze u akcií podle současných pravidel provést pouze v případě, že před vstupem do obchodu došlo k naplnění upticku.

Nemorální, ale atraktivní

Short obchody jsou některými investory považovány za "nemorální". Vždyť se jedná se o spekulaci na pokles, tzn. využití slabé chvíle při vývoji akcie...
Přesto jsou tyto obchody často mnohem atraktivnější než obchody počítající s růstem ceny. Nezapomínejme totiž na psychologii masy. Emoce vedoucí k vyprodávání akcií, a tím následně k poklesu jejich ceny, totiž bývají blíže strachu až panice. A tyto negativní emoce jsou mnohem silnější než emoce pozitivní, vedoucí k nakupování akcií, a tudíž k vzestupu jejich cen. Pády cen akcií tak bývají rychlejší a silnější než jejich vzestupy. Obchody se spekulací na pokles proto dávají šanci k rychlejším a větším ziskům.

Samotný short obchod pád cenného papíru nemusí vůbec zapříčinit. Existují naprosto obecné důvody, proč cena padá. Může jít např. o zvyšování úrokových sazeb (je to považováno za negativní signál pro akciové trhy), celkově negativní náladu v daném průmyslovém odvětví či sektoru, zveřejnění negativních hodnocení analytiků či ratingových společností, samotné oznámení firem o stavu jejich hospodaření nebo třeba o nutnosti znovu analyzovat účetnictví za minulá období z důvodů různých nesrovnalostí.

Riziko se nesmí opomenout

Tento typ obchodování s sebou nese i zvýšené riziko, které vysoký potenciál zisků vyvažuje. Každý, kdo spekuluje na pokles, si musí uvědomit, že riziko obchodu na krátko je téměř neomezené, neboť cena cenného papíru může začít růst prakticky k jakékoliv hodnotě. To je opakem k obecnému riziku u obchodu počítajícího se vzestupem ceny, neboť cena nemůže reálně spadnou níže než na nulu. Při rozhodování o obchodech s prodejem na krátko je tedy nutné být velmi obezřetný a připravit si technické instrumenty pro omezení rizika ztráty.

Obchodní strategie na pokles mají své výhody i nevýhody a mají značný potenciál zisků, ale i vysoké riziko. Před tím, než se do obchodů na krátko pustíte, měli byste předem strategii i techniku takového obchodování důkladně nastudovat. Dobře zvládnutá technika spojená se zkušeností se tak může stát silnou zbraní v arzenálu burzovního obchodníka, kterou rozhodně stojí za to využívat.

 Autor je nezávislým profesionálním obchodníkem na finančních trzích.

Je spekulace na pokles vaše "krevní skupina"? Připadá vám takové obchodování morální? Je pro vás příliš riskantní, nebo vás možnost vysokých zisků láká?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2005 13:35, Petulda

V jakém horizontu předpokládáte pokles? Jsou to dny nebo spíše měsíce (cca 1/2 roku až rok)?

Zobrazit celé vlákno

+86
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2005 13:32, Basajev

Jestlize jsi z obce ,
ruce pryc od opce !

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

4. 3. 2005 | Richard Koza

Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

Obchodování na burze je práce náročná jako každá jiná. Vyžaduje nejen svědomitou a náročnou přípravu v podobě sledování nejrůznějších dat, ale zahrnuje také vysoké psychické vypětí.... celý článek

Investování po česku: pasivní a neefektivní

18. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Investování po česku: pasivní a neefektivní

Nejvíce peněz ukládáme na stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění. Finanční odborníci o nás říkají, že využíváme investiční produkty rozhodně pasivněji a méně efektivně,... celý článek

Nabídka ETF je stále pestřejší

16. 2. 2005 | Richard Koza

Nabídka ETF je stále pestřejší

Exchange Traded Funds získávají stále větší oblibu investorů a obchodníků po celém světě. Velmi žádanou se v poslední době stala oblast fondů nemovitostí a konečně se objevil i dlouho... celý článek

Rizika finančních trhů v otěžích

18. 1. 2005 | Richard Koza

Rizika finančních trhů v otěžích

Akciové trhy jsou neodmyslitelně spojené s rizikem. Pokusíme se poradit vám, jak s ním co nejlépe nakládat a dokonce jej využít, abyste se vyhnuli zbytečným ztrátám. Na finančních trzích... celý článek

Na burzu bez výmluv

25. 11. 2004 | Richard Koza

Na burzu bez výmluv

Přijde-li diskuze na investování na burze, má každý v rukávu spoustu důvodů "proč to nejde". Není čas, nejsou peníze, nerozumíme. Při bližší analýze však většina argumentů "padá" a... celý článek

Partners Financial Services