Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá
Americké akciové indexy zažily největší denní propad od srpna loňského roku, také evropské burzy klesaly. Hlavní příčinou byla opět rostoucí cena ropy, která překonala dokonce 51 dolarů za barel, evropským firmám navíc škodí slabý dolar.
Spojené státy

V pondělí se na amerických burzách neobchodovalo (státní svátek), začalo se tedy až v úterý. A to výrazně pesimisticky. Již od samého počátku převažovala špatná prodejní nálada a bez náznaku změny trval tento trend až do konce dne. Hlavní akciové indexy tak zažily největší denní propad od srpna loňského roku. Dow Jones (profil, názory) oproti pátečnímu zavíracímu kurzu klesl o 174 bodů (-1,61 %), S&P 500 (profil, názory) o 17,43 bodu (1,45 %) a Nasdaq (profil, názory) o 28,30 bodu (-1,37 %). Hlavním důvodem tohoto poklesu byla opět rostoucí cena ropy, která překonala dokonce 51 dolarů za barel.
Nedařilo se farmaceutickým firmám v čele se společností Merc (profil, názory), kde i přes investiční doporučení "kupovat" došlo k poklesu kurzu o více jak 4 %. Snížení se neubránila ani společnost Home Depot (profil, názory), přestože její nárůst zisku předčil očekávání, ovšem pokles ziskových marží poslal její akcie o 4,1 % níže.

Při středečním obchodování došlo k částečné korekci výrazného propadu z předcházejícího dne a indexy Dow Jones a S&P 500 posílily o 0,6 %. Technologické akcie vyjádřené indexem Nasdaq zůstaly téměř beze změny. Optimismus byl zčásti podpořen zveřejněním indexu spotřebitelských cen za leden. Došlo totiž k jeho meziměsíčnímu růstu jen o 0,1 %, přičemž trh očekával hodnotu 0,2 %. Dařilo se bankovnímu sektoru v čele s Bank of America (profil, názory), která posílila o 1,2 %. Po zvýšení doporučení od UBS (profil, názory) pro společnost Procter & Gamble (profil, názory) došlo k růstu cen akcií také této firmy, o 2,4 %. O výrazných 13 % poklesl výrobce optických sítí, společnost Ciena Corp. (profil, názory), zvýšil se totiž odhad ztráty za druhé čtvrtletí z 5 na 7 centů na akcii.

Počátek čtvrtečního obchodování nevypadal příliš optimisticky a akcie hledaly směr, kterým se vydat. Po zavření trhů v Evropě americké trhy vzrostly. Cena ropy, která se ustálila nad hranicí 51 dolarů za barel, pomohla energetickým firmám v čele se společností Exxon (profil, názory), která posílila o 2,9 %. Lepší než očekávané výsledky za první čtvrtletí výrobce těžebního zařízení, společnosti Joy Global, pomohly k růstu jejích akcií o více jak 18 %. Dařilo se i další průmyslové společnosti, firmě Caterpillar (profil, názory), která posílila o 3 %. Na základě snížení investičního doporučení od RBC Capital Marktes poklesly akcie internetových firem. Společnost Google (profil, názory) oslabila o 2,6 % a Yahoo (profil, názory) o 2 %. Dow Jones si připsal 75 bodů (0,7 %), S&P 500 9,4 bodu (0,8 %) a Nasdaq 20,45 bodu (1 %).

Futures kontrakty na americké akciové indexy se během pátečního dopoledne ve srovnání s předchozím dnem obchodovaly téměř beze změn.

Evropa

Také v Evropě bylo pondělní obchodování ovlivněno státním svátkem ve Spojených státech – objemy obchodů byly znatelně nižší. Dařilo se farmaceutickému odvětví, optimismus byl přenesen z pátečního obchodování v zámoří a díky rostoucí ceně ropy opět posilovaly ropné společnosti. Německý DAX (profil, názory) oslabil o 6,13 bodu (-0,14%) a britský FTSE (profil, názory) posílil o 3,6 bodu (0,07%).

Během úterního obchodování došlo k výrazným poklesům. Hlavním jmenovatelem byla rostoucí cena ropy a oslabující americký dolar. Právě slabý dolar dělá starosti evropským exportérům, hlavně výrobcům automobilů jako Volkswagen nebo BMW. Růst ceny ropy zase negativně ovlivnil letecké společnosti Lufthansa a British Airways. Vyjádřeno indexem Eurostoxx50 (profil, názory) v úterý oslabily evropské akcie o 0,6 %.

Ve středu panovala podobná nálada jako v předchozím dni a opět převažoval prodejní tlak. Druhý největší výrobce automobilů v Evropě, společnost Peugeot, se propadl o 4,8 %, což byl největší jednodenní propad za poslední dva roky. Důvodem bylo oznámení, že růst cen výrobních materiálů díky vysoké ceně ropy snižuje předpokládaný zisk společnosti. Ze stejného důvodu se nedařilo ani chemickému odvětví, společnost Syngenta se propadla o 9 % a Michelin ztratil 2,3 %. DAX oslabil o 0,3 %, CAC o 0,6 % a FTSE o 0,9 %.

Čtvrteční obchodování probíhalo ve srovnání s předcházejícím dnem bez výraznějších změn. Společnost RWE oznámila předpoklad nižšího zisku, její akcie tak klesly o 3,4 %. Dařilo se pojišťovnám. Zisk společnosti Axa Assistance překonal očekávání a Goldman Sachs (profil, názory) zvýšil investiční odporučení pro Aegon a Allinaz. Díky vysoké ceně ropy se tradičně dařilo ropným společnostem. Německý DAX oslabil o 0,2 %, britský FTSE o 0,3 % a francouzský CAC zůstal téměř beze změny.

Během pátečního dopoledne vládla na evropských trzích optimistická nálada, která byla přenesena z předchozího dne ze Spojených států a hlavní evropské indexy si připisovaly téměř procento.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

21. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

Většinu minulého týdne vládla na trzích pozitivní nálada, v USA i Evropě rostly ceny zejména technologických a energetických společností. Oslabení přišlo ve Spojených státech ve čtvrtek,... celý článek

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

7. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 2,5 %. Optimismus na burzy přinesly jak volby v Iráku, tak nově oznámené akvizice. Evropa se nenechala zahanbit,... celý článek

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

24. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta... celý článek

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

17. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet... celý článek

Akcie: týden zaoceánských propadů

10. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden zaoceánských propadů

Všechny tři hlavní americké indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností, protože i cena ropy doznala dalšího poklesu. Burzy ovlivnila také... celý článek

Partners Financial Services