Akcie: burzy léčila farmaceutika

Akcie: burzy léčila farmaceutika
Dow Jones Industrial Average zaznamenal v prvních třech týdnech 2005 nejhorší start do nového roku od roku 1982, postupně ovšem svoji ztrátu umazává, nyní je pouze o 0,3 % slabší. Minulý týden se tahounem staly farmaceutické firmy, ztrácely naopak především technologické společnosti.

Spojené státy

Na začátek nového týdne nevykázaly hodnoty burzovních indexů větších změn. Pouze pokles ceny ropy o 2,6 % pomohl k růstu akcií amerických leteckých společností. Akcie aerolinií Delta Airlines (profil, názory) posílily o 2 %, Jet Blue Airways končily o 2,1 % výše a hodnota indexu Amex Airline stoupla rovněž o 2,1 %. Vzestup zisků společností z indexu S&P 500 (profil, názory) by měl v tomto roce zpomalit na 9,7 % oproti 20,1 % z roku 2004.

Druhý den v týdnu burzy mírně povyrostly. Tahounem se staly akcie farmaceutické společnosti Pfizer (profil, názory), které posílily o 2,6 %, protože investiční banka LehmanBrothers profil, názory uvedla, že výrobce léků možná sníží počet zaměstnanců. Akcie společnosti Intel (profil, názory) stouply o 2 % po doporučení brokerské společnosti SG Cowen, ve kterém se uvádí, že investoři zaregistrovali pokles zásob společností vyrábějící čipy. Oznámení společnosti Microsoft (profil, názory), že bude kupovat firmu Sybary zabývající se antivirovými programy, vedlo k poklesu akcií společností v tomto oboru.

Ve středu zamířily ceny akcií dolů především kvůli slabšímu výhledu společnosti Cisco Systems, což vedlo především k výprodejům akcií technologických společností. Cisco Systems přišly o 3,5 %. Investory zarmoutila i Computer Sciences (profil, názory), jejíž tržby za poslední čtvrtletí skončily pod odhady analytiků, její akcií klesly o 5 %. Proti proudu se vydaly akcie společnosti Hewlett-Packard (profil, názory), jež vyskočily o 6,9 %, v reakci na odstoupení výkonné ředitelky. Carla Fiorina společnost vedla od července 1999, za tu dobu se akcie firmy nevyhnuly pádu o více než 50 %.

Ve čtvrtek se situace na Wall Street otočila a burzy rostly. Index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) stoupl o 0,8 %. Dow Jones Industrial Average zaznamenal v prvních třech týdnech 2005 nejhorší start do nového roku od roku 1982, postupně ale svoji ztrátu umazával a nyní je pouze o 0,3 % slabší. Podporu burzy nachází především v makroekonomických datech, které ukazují, že růst ekonomiky může pokračovat.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše, protože se předpokládalo, že optimismus z předešlého dne vydrží.

Evropa

Pondělní seance přinesla evropským burzám více než 0,5% vzestup. Akcie telekomunikační společnosti Vodafone posílily o 0,5 % i přes zprávu uvádějící, že počet jejích japonských zákazníků během ledna poklesl o 50 000. Nízkonákladová letecká přepravní společnost Easy Jet uvedla, že počet jejích pasažérů během ledna vyrostl o 23,8 % ve srovnání s stejným obdobím minulého roku, ale že její vytíženost dosáhla 76,4 %, tedy o 0,8 % méně. Její akcie tak oslabily o 1,8 %.

Během úterý se hodnota indexů příliš nezměnila. Velmi dobré výsledky za poslední čtvrtletí uvedla švýcarská finanční skupina UBS (profil, názory) a zároveň uveřejnila pozitivní výhled pro letošní rok. Akcie francouzské automobilky Renault vyrostly o 2 % , protože výrobce očekává vyšší celoroční zisk.

Ve středu evropské burzy lehce ztratily. Příznivý den měly akcie farmaceutických společností. GlaxoSmithKline (profil, názory) stoupla o 2 % a AstraZeneca (profil, názory) posílila o 0,5 % i přesto, že den začaly se ztrátou 1,2 % (poprvé se totiž obchodovaly akcie bez nároku na dividendu).

Čtvrteční obchodování zakončily burzovní indexy v průměru bez větších změn. Akcie France Telecom ztratily 2 % kvůli zklamaní investorů z nižší než očekávané dividendy, poklesu nezabránil ani mírně lepší výhled růstu zisku. Švédská firma Ericsson zveřejnila výsledky za poslední kvartál, které ovšem rozčarovaly investory, a její akcie tak spadly o 7 %.

V pátek v poledne hodnoty evropských indexů byly výše zásluhou pozitivního čtvrtečního vývoje v zámoří.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2005 5:28, ΨΛΞΠΘ   ΩΦΔΓΣ


Pro ceské akcie neplatí zádná teorie ,
ale pro prehnaný zájem rostou mnohem více , nez mají právo.
CEZ pri prúmerném rocním ROE 6 a dividende 1/2 ze zisku
má právo zvysovati zisk a kurz prúmerne +3% rocne ,
ale podnik CEZ zvysuje zisk prúmerne +12% rocne
a kurz prúmerne +60% rocne , z toho roku 2004 +150%.
K.B. pri prúmerném rocním ROE 20 a dividende 1/2 ze zisku
má právo zvysovati zisk a kurz prúmerne +10% rocne ,
ale K.Banka zvysuje zisk prúmerne 0% rocne
a kurz prúmerne +40% rocne , z toho roku 2004 +50%
Jestli to nekdo vypocítal jinak , pak at to opraví !

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2005 14:43, Honzajs

A navíc má BH hodně peněz mimo USD. Asi ví co dělá. :)
V letech 1982-2000 byl býčí trh, teď je na radě podobně dlouhý medvědí trh. Obrat trhu jako celku lze čekat až při jednociferných hodnotách P/E.

To ale nevylučuje možnost najít pohodnocené value akcie či akcie s velkým růstovým potenciálem (nový produkt...), ale moc jich nebude.
A bude to fuška.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

7. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 2,5 %. Optimismus na burzy přinesly jak volby v Iráku, tak nově oznámené akvizice. Evropa se nenechala zahanbit,... celý článek

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

24. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta... celý článek

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

17. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet... celý článek

Akcie: týden zaoceánských propadů

10. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden zaoceánských propadů

Všechny tři hlavní americké indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností, protože i cena ropy doznala dalšího poklesu. Burzy ovlivnila také... celý článek

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

3. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

Zemětřesení v Asii snížilo hodnotu akcií evropských cestovních kanceláří, leteckých společností a pojišťoven. V USA se v posledním týdnu roku 2004 obchodovalo jen málo, cena ropy klesla... celý článek

Partners Financial Services