Akcie: rostou díky Santa Claus efektu

Akcie: rostou díky Santa Claus efektu
Pražská burza zažila klidný týden, index PX-D se ale nachází na úrovni, která indikuje zlom v dalším vývoji. Americké indexy vzrostly na více než čtyřletá maxima, růst šesti seancí v řadě však zvyšuje očekávání technické korekce. DJ Eurostoxx 50 vykázal přírůstek 1,1 % a dostal se na tříleté maximum. Tento růst lze přičíst tzv. Santa Claus efektu.


Česká republika

Pražská burza během tohoto týdne zaznamenala spíše poklidný vývoj, který odrážel útlum po výrazně růstových měsících. Nepřevládala tak výraznější tendence k jednoznačnějšímu vývoji a tituly oscilovaly mezi denními zisky a ztrátami. Index PX-D se v současnosti nachází na úrovni, která indikuje zlom v dalším vývoji.


Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 392 1 403 +0,8 1 376 1 404
PX-D 3 491 3 529 +1,1 3 448 3 529

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB podle očekávání ponechává úrokové sazby beze změny.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
22/11: ČEZ nabídne při povinném odkupu 3 160 Kč za akcii SČE.
23/11: Nová polská vláda hodlá zastavit privatizaci energetiky.
24/11: Temelín letos vyrobí zřejmě méně elektřiny než loni.
25/11: Antimonopolní úřad povoluje firmě ČEZ převzetí Severočeských dolů.

Český Telecom (profil, názory)
21/11: Telefonica zvažuje změnu obchodního jména Českého Telecomu, rozhodnutí by mělo padnout do příštího roku.

Erste bank (profil, názory)
24/11: KBC/Patria zvyšuje doporučení pro Erste Bank z "Prodat" na "Držet", když akcie ztratily za poslední tři měsíce 19 % v porovnání s indexem MSCI EE. Cílová cena byla zvýšena o 8,5 % na 42,1 EUR.

Komerční banka (profil, názory)
25/11: ÚOHS zastavuje řízení proti Komerční bance, nepotvrdilo se podezření z kartelu.

Orco
23/11: Za 1-3Q roku 2005 vykázalo Orco zisk vy výši €18 mil., provozní zisk dosáhl €25,1 mil., tržby €36,1 mil. Údaje nelze jednoznačně porovnat s loňskými hodnotami, přesto Orco zaznamenalo meziroční pokles tržeb a zisku o 50 %. Tento pokles společnost odůvodňuje nižším podílem zahájených developerských projektů před akvizicí IPB Real. Pro tento rok Orco očekává tržby na úrovni €63 mil. pro další rok €90 mil. a pro 2007 €200 mil. Orco dále odhaduje čistou hodnotu aktiv k úrovni €42 (zhruba 1 200kč) ke konci letošního roku. Aktuálně se titul obchoduje na úrovni 1 690Kč.
21/11: Orco zvítězilo v tendru na prodej centrály ČSOB.

Unipetrol (profil, názory)
25/11 BH Securities zvyšuje cílovou cenu UNI ze 174 Kč na 212 Kč, ale současně s ohledem na aktuální vyšší úroveň tržní ceny akcie snížili doporučení na redukovat z akumulovat.

Co se stane - očekávané události

  • 28/11 Spotřebitelská a podnikatelská důvěra za listopad

Spojené státy americké

Americké akcie pokračovaly i další tento týden v růstu, a indexy se tak dostaly na více jak čtyřletá maxima. Větší obchodní aktivita však skončila ve středu, kvůli čtvrtečnímu svátku díkuvzdání. Růst šesti seancí v řadě však zvyšuje očekávání technické korekce.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 765 10 934 +1,6 10 761 10 955
Nasdaq
(profil, názory)
2 227 2 263 +1,6 2 219 2 269
S&P 500
(profil, názory)
1 248 1 268 +1,6 1 246 1 271

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index předstihových ukazatelů za říjen vzrostl o 0,9 % (oček. 0,8 %).
  • Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden dosáhl 335 tis. (oček. 312 tis.).
  • Spotřebitelská důvěra podle University of Michigan za listopad dosáhla hodnoty 81,6 (oček. 81).

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Společnost Apple (profil, názory) uzavřela dlouhodobý kontrakt se zálohou $1,25 mld. se společnostmi Intel, Hynix, Micron, Samsung a Toshiba, aby zabezpečila dodávky flash-pamětí až do roku 2010. Intel a Micron za tímto účelem založí novou společnost. Každá ze společností bude inkasovat $250 mil. Konkurenční SanDisk (profil, názory) však na zmíněnou zprávu reagoval drtivým propadem (-17 %).
  • Microsoft (profil, názory) začal s prodejem své nové hrací konsole X-Box 360. Microsoft vynaložil na vývoj a výrobu $12 mld. a snaží se proniknout na trh, který nyní ovládá Sony (profil, názory) s PlayStation3.
  • Analytici Merrill Lynch zvyšují investiční stupeň akcií Micron (profil, názory) z "neutral" na "buy" za současného zvýšení cílové ceny na $20 (12M investiční horizont).
  • Největší světový producent kečupů H.J. Heinz (profil, názory) reportovala za 2Q růst zisku o 2,4 % na $203.8 mil. (60c/a) při růstu tržeb o 6,3 % na $2,34 mld. Společnost však ztrácí tržní podíl na úkor největší světové potravinářské firmy Nestle.
  • Společnost Pfizer (profil, názory) vyhrála soudní spor s indickou farmaceutickou společností Ranbaxy. Spor se týkal neoprávněného prodeje kopií léku proti vysokému krevnímu tlaku Accupril.
  • Výrazně přidával ocelářský sektor, druhá největší světová ocelářská skupina Arcelor SA podala nepřátelskou nabídku převzetí pro kanadskou společnost Dofasco Inc. v hodnotě C$4,3 mld.

Co se stane - očekávané události

  • 28/11: Prodeje existujících domů za říjen (oček. 7,2 mil.).
  • 29/11: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za říjen (oček.1,5 %), spotřebitelská důvěra za listopad (oček. 90).
  • 30/11: HDP za 3Q (oček. 4,1 %), HDP cenový index za 3Q (oček.3,1 %), Chicagský index nákupních manažerů za listopad (oček. 60), béžová kniha FEDu.
  • 1/12: Osobní příjmy za říjen (oček. 0,5 %), osobní výdaje za říjen (oček. 0,1 %), počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden, ISM Manufacturing za listopad (oček. 57,5).
  • 2/12: Nezaměstnanost za listopad (oček. 0,5 %), počet nově vytvořených míst v nezemědělském sektoru za listopad (oček. 215 tis.)

Eurozóna

Evropské trhy se v uplynulém týdnu potýkaly s nedostatkem významných zpráv a s velmi nízkou likviditou. I přes to se jim dařilo, když evropský index DJ Eurostoxx 50 (profil, názory) vykázal přírůstek 1,1 %, čímž se dostal na svoje tříleté maximum. Tento růst lze přičíst hlavně již tradičnímu silnému konci roku pro akciové trhy, tzv. Santa Claus efektu - poslední dva měsíce v roce patří mezi nejrůstovější období z celého roku.

Nejrůstovějším odvětvím byl opět energetický sektor, který těží z rekordně vysokých cen elektrické energie, plynu a ropy, i když u ropy díky teplému podzimu vidíme postupný pokles až na úroveň 55 USD za barel.

Během týdne došlo k významnému posunu kurzu eura proti americkému dolaru pod hranici 1,16. Po úterním zveřejnění detailů z posledního zasedání FEDu, které naznačují, že rychlé zvyšování úrokových sazeb je u konce, tak došlo ke skoku zpět nad 1,18. V závěru týdne ale euro znovu oslabovalo, k tomuto trendu přispělo prohlášení prezidenta ECB J.C.Tricheta, že neplánuje sérii zvyšování úrokových sazeb.
Tento trend oslabujícího eura proti dolaru vyhovuje evropským firmám vyvážející významnou část své produkce do dolarových oblastí, týká se to především automobilek jako BMW nebo Daimler-Benz a také výrobců luxusního zboží.

Z výsledků společností zaujaly výsledky britského maloobchodního řetězce Tesco (profil, názory), který v 3Q zvýšil celkové tržby o 13,9 % y/y zejména díky výborným výsledkům ve Velké Británii, nárůstu prodejů, zvýšení podílu na trhu nepotravinového zboží, růstu mezinárodních činností a novým zákazníkům divize maloobchodních služeb. Tržby v Británii vzrostly o 11,6% a srovnatelné tržby byly vyšší o 7,9%.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2005 17:32

To je zase o jednoho chytrolína navíc.Nikdo nikoho nenutí investovat do českých akcií.Tvoje strategie je vcelku rozumná,ale nemůžeš chtít aby se všichni chovali podle ní.To by ti ten tvůj index P/E rychle vyletěl.Podívat se na minulý vývoj a tvrdit , že to je snadné tak to pojede dál může vést do pekel.Možná je zavším drastická zkušenost konce 90 let,což dokážu pochopit.
Ale grafy zhruba od roku 2002 jsou jasné.České akcie vyrostly o stovky procent.A není to z plezíru bláznů co neví co s prachama.Tvrzení "vrcholky v grafech ceskych akcii tvoří od zaři do listopadu jednu padající linii"je totální hloupost.Pořádně se podívej na vývoj a nedělej paniku s medvědama.Ti budou ještě dlouho běhat někde v lese.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2005 17:25

Redaktor má asi pravdu.
ještě jeden argument proti:
-0,3 -> 0,6 změna 300% - absolutní změna 0,9
-0,6 -> 0,6 změna 200% - absolutní změna 1,2
-60 -> 0,6 změna 101% - absolutní změna 60,6

Tedy o co víc jsem vyrost ze záporu, o to menší je změna - i když asi poslední růst je nejlepší, ne ;-)

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Akcie: sazby rostou a porostou

24. 10. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: sazby rostou a porostou

Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik... celý článek

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

10. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky.... celý článek

Partners Financial Services