Další kroky komise v kauze Harvardů

Další kroky komise v kauze Harvardů
Komise pro cenné papíry včera učinila důležitá rozhodnutí týkající se Harvardského průmyslového holdingu, kromě jiného zrušila zákaz převodu akcií. V příloze článku najdete i přehlednou historii "Harvardů".

Komise pro cenné papíry zrušila zákaz převodů akcií Harvardského průmyslového holdingu – v likvidaci (HPH) a zahájila správní řízení ve věci pozastavení obchodování s akciemi HPH na regulovaném trhu, tj. RM-Systému (na burze akcie kótovány nejsou). "Vydali jsme předběžné opatření, kterým jsme obchodování s akciemi HPH na regulovaném trhu pozastavili až do doby vydání pravomocného rozhodnutí," říká úřadující předseda KCP Milan Šimáček. Důvodem jsou přetrvávající nejasnosti týkající se stavu majetku a hospodaření společnosti.

Ptali jste se Borise Vostrého!

V únoru jste se mohli ptát na cokoli bývalého člena vedení HPH Borise Vostrého nyní žijícího na  Belize. Otázky i odpovědi byly velmi zajímavé, čtěte Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý.  

V důsledku změn obsažených v zákoně o podnikání na kapitálových trzích komise zastavila řízení, které vedla se společností HPH od února letošního roku, ve věci zákazu obchodů s akciemi HPH. Tím současně zrušila zákaz převádění akcií HPH ve Středisku cenných papírů (SCP). Nový zákon upravující danou problematiku, na rozdíl od zákona předešlého, komisi neumožňuje zakázat obchody s cennými papíry v SCP.

Reálnou hodnotu akcií nelze určit

Kroky KCP a historie kauzy
  • Pětkrát vydané rozhodnutí KCP ve věci zákazu veškerých převodů registrovaných akcií společnosti HPH na dobu 6 měsíců, poprvé vydáno v únoru roku 2001 a naposledy v srpnu roku 2003,
  • v únoru letošního roku zahájeno správní řízení ve věci zákazu obchodů a plnění závazků z obchodů a vydáno předběžné opatření,
  • listopad 2001 - trestní oznámení na členy představenstva společnosti HPH pro podezření ze spáchání trestné činnosti (trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí) v souvislosti s výkupem akcií společnosti HPH přes zákaz,
  • zahájeno správní řízení s kyperskými společnostmi (7 společností) - akcionáři HPH ve věci možného porušení oznamovací povinnosti - neoznámily, že jako osoby jednající ve shodě disponují podílem na hlasovacích právech spojených v rozsahu převyšujícím 5 %,
  • vydání rozhodnutí ve věci porušení oznamovací povinnosti ze strany tří kyperských společností a uložení sankce, s ostatními společnostmi řízení zastaveno.
Přečtěte si kompletní historii případu Harvardského průmyslového holdingu!  

"V důsledku nedostatku informací o stavu majetku a hospodaření společnosti HPH nelze v současné době stanovit reálnou hodnotu jejích akcií," upozorňuje současné majitele akcií HPH Šimáček. Podle informací od likvidátora společnosti HPH by měla být během následujícího měsíce sestavena účetní závěrka, která by mohla přispět k lepšímu odhadu reálné hodnoty akcií společnosti. "Do té doby je nutné považovat jakoukoli cenu za akcie HPH za velmi spekulativní," dodává Šimáček.

Některé důvody pro pozastavení obchodování s akciemi firmy stále přetrvávají. Mezi ně patří velmi špatný stav účetnictví, který ztěžuje určení výše majetku společnosti. Soudy ve dvou ze tří případů napadených valných hromad, které rozhodovaly o vystoupení HPH z likvidace, pravomocně rozhodly a likvidace trvá. Pochybnosti o pokračování likvidace společnosti HPH jsou tudíž menší. Osobou oprávněnou jednat jménem firmy je tak soudem již dříve jmenovaný likvidátor. "Pro akcionáře to znamená zejména vyjasnění situace ohledně likvidátora, podle soudního rozhodnutí je společnost v likvidaci," říká Milan Šimáček.
Předsedou představenstva společnosti HPH je v současné době předseda sdružení OSMA, Karel Staněk, a předsedou dozorčí rady je Petr Kaňovský. Do funkcí byli zvoleni náhradní valnou hromadou 29. dubna 2004.

Zdroj: Monika Paclíková, tisková mluvčí KCP

Co si o zrušení zákazu převodů akcií Harvardského průmyslového holdingu a trvajícím pozastavení obchodování na RM-Systému myslíte vy? Týkají se vás "Harvardi"?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kompletní historie případu Harvardského průmyslového holdingu

18. 6. 2004 | Monika Paclíková

Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

5. 2. 2004 | redakce Peníze.CZ

Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

Před několika dny jsme vám poskytli možnost zeptat se na cokoli bývalého člena vedení Harvardského průmyslového holdingu Borise Vostrého. Dnes si můžete přečíst, jak odpověděl na vaše... celý článek

Ptejte se Borise Vostrého!

28. 1. 2004 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ptejte se Borise Vostrého!

Bývalý blízký spolupracovník Viktora Koženého, někdejší člen vedení a likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý, nyní žijící na Belize, nám slíbil emailový rozhovor.... celý článek

Peníze z Harvardů: chtít či nechtít?

21. 5. 2003 | Petr Vykoukal

Peníze z Harvardů: chtít či nechtít?

Představenstvo Harvardského průmyslového holdingu po mnohaletých snahách nabídnout svým akcionářům nějaké peníze odkupem akcií možná konečně našlo cestu, jak jim dát peníze a nenarazit... celý článek

Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou

14. 5. 2002 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou

Dvě stě padesát tisíc drobných akcionářů přes dva roky marně čeká na peníze. Situace je navíc již tak komplikovaná, že řešení se zdá v nedohlednu.

Partners Financial Services