Fondy: bez ohňostroje

Fondy: bez ohňostroje
Tuzemské fondy UNIS příliš neslaví, příliv jen o něco málo překonal 40 milionů korun. Zahraniční fondy ovšem inkasovaly téměř čtvrt miliardy korun.

Stále dochází k velkým přechodům mezi kategoriemi – z dluhopisových fondů opět odešlo přes 225 milionů korun. To je voda na mlýn zejména zajištěných produktů a fondů peněžního trhu. Zazářil opět ISČS Sporoinvest (profil, názory), který sám přilákal přes čtvrt miliardy a mílovými skoky se blíží k celkovému objemu majetku 34 miliardy korun.
Dalších 76 milionů si připsal KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) plus 20 milionů ostatních členů rodiny ve slovenských korunách, dolarech a eurech, do ING Českého fondu peněžního trhu (profil, názory, koupit) v uplynulém týdnu investoři vložili 16 milionů korun. Z ostatních peněžáků peníze odplouvají – z IKS peněžního trhu (profil, názory) 39 milionů, ze ŽB Sporokonta (profil, názory) 12 milionů korun.

Dluhopisy bez naděje

Další ránu mezi oči inkasoval v minulém týdnu ISČS Trendbond (profil, názory), který opustilo plných 108 milionů, ISČS Sporobond (profil, názory) ztratil dalších 50 milionů korun.
Proti tomu jsou odlivy ze všech ostatních zanedbatelné, i když IKS Dluhopisový (profil, názory) si svých minus 36 milionů také za klobouk nedá. Při pohledu na celkovou statistiku ISČS ovšem také vidíme, kde tkví ony obrovské přílivy do Sporoinvestu.

Bez zajištění jistoty není

Česká spořitelna (profil, názory) po úspěchu svého ESPA-ČS zajištěného fond 1 teprve chystá "nový model", standardně běží motor ČSOB-KBC ČSOB Světový Click+8, +9 a Světového Růstu 2, který nyní inkasoval 66 milionů (včetně 20 v dolarech a eurech: ČSOB Světový click EUR+1 a ČSOB Světový click USD+2).
Úspěch hlásí i novátor Živnobanky Eurotop 50, což není fond, ale zajištěný termínovaný vklad a který získal za úvodní dva týdny již 100 milionů korun (v nabídce bude až do konce května).
Zatím se teprve rozjíždí nový pokus HSBC zaměřený na čínský akciový trh (index FTSE/Xinhua China 25). Ale zájem o něj jistě bude, když šanci na raketovém vývoji Číny nabízí formou ročních bonusů (8 % při investici v USD, 10,8 % u GBP a 7,3 % u EUR), k nimž se přičítají nebo se od nich odčítají nejslabší meziměsíční výkonnosti v daném roce. Asi nemusíme připomínat, že čínské akcie vystřelily loni přes 100 %.

Výnos je zkrátka jen v akciích

Akciové trhy jsou sice jako aprílové počasí, ale na to si musí investor zvyknout. Optimisté radí, aby se radoval z růstů a mávl rukou nad poklesy. Naši investoři se sice učí jen postupně, ale 42 milionů za UNIS, 12 milionů KBC a téměř 15 milionů INGIM dá dohromady skoro 70 milionů korun. K tomu navíc patří i část z 18 milionů IKS Balancovaného a z 25 milionů ČSOB profilových fondů.
ING český akciový (profil, názory, koupit) si drží roční výnos 66,6 %, ISČS Sporotrend (profil, názory) 55 % dobrou zprávou je, že INGIM opět uvádí objemy prodeje, a tak mohou slavit, protože v prodeji o několik set tisíc překonali i Sporotrend.
A pro ty stále ještě nerozhodné alespoň několik lákadel: Investiční banka Morgan Stanley v pátek oznámila svým klientům, že zvyšuje cílovou cenu pro akcie Českého Telecomu na 405 Kč. Akcie sice vinou neshod a politikaření v managementu společnosti fluktuují, ale Morgan Stanley doporučuje "overweight", což podle interpretace Reuters znamená zvyšovat váhu v portfoliu. Investiční banka také zvýšila cílovou cenu polské TPSA (18,21 PZL) a maďarského MATÁV (1030 HUF).
A naši analytici? FIO má cílovou cenu pro ČEZ 208 korun, pro Čra 520 korun. Akcie Unipetrolu vidí na 85 korunách již v horizontu půl roku, Patria opakuje své doporučení k nákupu a odhad cílové ceny na 93 Kč. Ode dneška bude sice obchodování s akciemi Unipetrolu na žádost FNM pozastaveno jako prevence před možným únikem informací o privatizaci a tedy "insider" tradingem, ale fondy zaměřené na středoevropský region jich mají v portfoliu jistě dost.
Potenciál ČEZ je tedy zatím jen necelých 7 %, zato Českého Telecomu je podle Morgan Stanley 18 %. Titul Unipetrolu sice láká 25 až 37 %, je však "zaklet" v silné předprivatizační nejistotě – nejistá je nejen cena prodávaného 63% balíku akcií, ale zejména nabídka následného povinného odkupu. Zatímní zpráva je, že PKN Orlen nabídl 13 miliard korun, což znamená 113 korun na akcii. Jestliže cena povinně nabízeného odkupu pro minoritní akcionáře nesmí být nižší než 85 % privatizační ceny, pak by měla dosáhnout alespoň 96 korun za akcii.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaký myslíte, že ještě zbývá růstový potenciál akciových trhů kandidátských zemí? Bude hrát vstup do EU roli? Jak hodnotíte očekávání a doporučení analytiků?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2004 20:16, Jan Kolda von Žampach

...ano, tak tááák, tak nějak to bude...

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

19. 4. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

Korekce akcií přinesla naší největší investiční společnosti špatné zprávy, i přesto ale mašinérie České spořitelny zajistila velký objem nových peněz. Dařilo se také KBC a ING dokázala... celý článek

Fondy: vyprodáno, nemáme

13. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vyprodáno, nemáme

Takovou nevídanou odpověď dostanou klienti, kteří otáleli s nákupem ESPA-ČS zajištěného fondu 1. Očekávalo se, že jeho vysoké prodeje odlákají něco milionů z přítoků peněz do ISČS Sporoinvestu,... celý článek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

5. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

Jarní nálada se možná projevuje i mezi našimi investory. Navíc se koncem března usmály i dluhopisy a celoroční teploučko akciových trhů hřeje líp než sluníčko.

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

29. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

Jen něco málo přes 130 milionů nových investic si náš fondbyznys mohl za minulý týden připsat do majetku. Přitom součty členů UNIS dokonce padly do červených čísel, takže trh vlastně... celý článek

Fondy: všechno padá

22. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: všechno padá

Akciové fondy ukazují červená čísla, lidé pokračují v odchodu z dluhopisů, peníze odtékají také z fondů smíšených. Nebýt ČSOB a zajištěných fondů, nebylo by se z čeho radovat.

Partners Financial Services