Fondy: vyprodáno, nemáme

Petr Fejtek | 13. 4. 2004
Fondy: vyprodáno, nemáme
Takovou nevídanou odpověď dostanou klienti, kteří otáleli s nákupem ESPA-ČS zajištěného fondu 1. Očekávalo se, že jeho vysoké prodeje odlákají něco milionů z přítoků peněz do ISČS Sporoinvestu, ale opak se ukázal pravdou.

Přestože se týden nevyznačoval žádnými abnormalitami a všichni spíše vyhlíželi velikonoční svátky, do fondů zamířilo hodně přes tři čtvrtě miliardy korun. Z toho však bezmála 600 milionů korun si na konto připsal právě sám ISČS Sporoinvest (profil, názory).
Zdá se tedy, jakoby se investoři na svých nákupech neopomněli zastavit ve spořitelně. Co je tam však přimělo koupit zrovna Sporoinvest? Celý týden totiž ještě ESPA-ČS zajištěný fond 1 ještě "byl na skladě". Teprve v pátek se jeho zásoby ztenčily na pouhá 3 %, tedy asi za 12 milionů korun. Možná, že právě v tuto chvíli někdo kupuje zbytek posledního ze 400 milionů korun – právě takový byl totiž objem jeho tranše. Na další zajištěný fond z dílny ESPA-ČS si budou další zájemci muset počkat nejméně do začátku června a podle některých náznaků nebude vázán na evropský STOXX 50, ale na mix jiných indexů.

Jistota má navrch

Fondy peněžního trhu tedy opět se 700 miliony korun na celé čáře zvítězily. Vedle nich zajištěné fondy dosáhly nejvýš 150milionových prodejů, což jen úplnou náhodou vyrovnalo pokračování odlivu z dluhopisových fondů.
Kromě již zmíněného nedostatkového zboží si téměř 50 milionů korun připsal již tradiční duet fondů další dvojice ze čtyřhry, tedy KBC-ČSOB. Opomíjenou kategorií jsou smíšené fondy, kde zajímavý je s 15 miliony korun jen IKS balancovaný (profil, názory) tím, že je vlastně akciový s víc než 35% ročním výkonem a profilové fondy ČSOB (konzervativní, vyvážený, růstový a dynamický), protože se docela dobře prodávají na poštách – dohromady 56 (ovšem z plné poloviny konzervativních) milionů není k zahození.
A co akciové fondy? Drží se a nejméně 60milionové prodeje naznačují, že okruh jejich fanoušků přece jen roste. Až zkompletujeme kvartální statistiky prodejů za AKAT, možná v jejich kolonce najdeme až celou miliardu! Vítěznou laťku výkonu si drží stále ING český akciový (profil, názory, koupit) ve výši 67 % a protože ING IM nyní na svých stránkách začala zveřejňovat objemy prodejů, víme již, že do čtvrtku téměř dosáhl pěkných 22 milionů. To k prodejům 42 milionů korun stačilo ISČS Sporotrendu (profil, názory) i jeho 58 %. V pátek ovšem české akcie podlehly poměrně drsným výprodejům a ne-li tento či příští, pak určitě některý z budoucích týdnů "výdrž" jistě nekompromisně otestuje. Nic neroste do nebe…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že růstový potenciál akciových trhů kandidátských zemí je již vyčerpán? Pesimisté totiž radí: opusťte emerging markets!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

5. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

Jarní nálada se možná projevuje i mezi našimi investory. Navíc se koncem března usmály i dluhopisy a celoroční teploučko akciových trhů hřeje líp než sluníčko.

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

29. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

Jen něco málo přes 130 milionů nových investic si náš fondbyznys mohl za minulý týden připsat do majetku. Přitom součty členů UNIS dokonce padly do červených čísel, takže trh vlastně... celý článek

Fondy: všechno padá

22. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: všechno padá

Akciové fondy ukazují červená čísla, lidé pokračují v odchodu z dluhopisů, peníze odtékají také z fondů smíšených. Nebýt ČSOB a zajištěných fondů, nebylo by se z čeho radovat.

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

15. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

Prodeje fondů minulý týden citelně zabrzdily. Snad to způsobily prázdniny, snad se lidé chystají na růst cen a zvyšují likvidní rezervy.

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

12. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

Spolu s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Víte, jak si v roce 2003 vedly fondy peněžního trhu a fondy smíšené? celý článek

Partners Financial Services