Akcie: trhy lámaly rekordy

David Petráček | 22. 9. 2003
Akcie: trhy lámaly rekordy
Optimismus investorů i dobré makro a mikroekonomické zprávy. To vše pomohlo trhům dosáhnout patnácti, respektive osmnáctiměsíčních maxim. Jak dlouho budou dobré zprávy pokračovat?

Spojené státy

Nový týden začal na akciových burzách velmi opatrně, investoři čekali na zasedání FOMC v úterý. Jak Nasdaq (profil, názory) tak i DJIA (profil, názory) se v pondělí jen málo odchýlily od pátečních zavíracích hodnot. Na Nasdaqu byla patrná větší aktivita prodejců, zejména v odvětvích softwaru, networkingu, PC hardware a polovodičů. Index polovodičů klesl o 1,9 % a byl hlavním tahounem Nasdaqu dolů. Polovodiče nezachránilo ani zvýšení investičního doporučení na Applied Materials (profil, názory) od Merrill Lynch na kupovat. Zveřejněná makroekonomická data nepřinesla žádné překvapení. Zásoby klesly o 0,1 %, využití výrobních kapacit bylo 74,6 % a průmyslová výroba rostla o 0,1 %, trh očekával 0,3.

Wall Street zahájila úterní obchodování výše, aktivita na trhu byla však malá, jelikož investoři vyčkavali na výsledek zasedání americké centrální banky. Trh očekával, že FOMC ponechá úrokové sazby beze změny, což se také stalo, ale byly sledovány komentáře ohledně vývoje americké ekonomiky. Ve svém prohlášení americká centrální banka víceméně zopakovala prohlášení z 12. srpna. Jediným výraznějším rozdílem byla zmínka, že se výdaje zvyšují. Trhy reagovaly na rozhodnutí Fedu růstem. Naopak bez odezvy trh ponechal čísla inflace (+0,3 %, trh očekával +0,4%).

Hlavní indexy amerických trhů strávily podstatnou část středečního obchodování kolísáním kolem neměnné hranice. Na váhavém vývoji se odrazila řada faktorů včetně obav z ocenění, dále pak začátek období, kdy firmy vydávají své varování ohledně horších než předpokládaných výsledků. Ve středu to byly hlavně prohlášení společností DuPont (profil, názory) a Microchip Technology (profil, názory), které oznámily, že jejich zisky pravděpodobně nesplní očekávání. Tato skutečnost vyvolala spekulace, že podobně se bude "dařit" i ostatním firmám. Naopak dařilo se společnosti Altria Group Inc.(profil, názory), když její divize Philip Morris slavil úspěchy v soudní síni.

Čtvteční nákupní apetit investorů, který byl patrný napříč celým trhem, skočil tak, že Nasdaq (profil, názory) uzavřel nad psychologickou hranici 1 900 bodů. Největší růst si z technologických oborů připsaly internet, software, sítě a disketové mechaniky, následovány celou škálou průmyslových oborů širšího trhu. Relativní sílu projevily sektory dopravy, utility, cyklické tituly, výstavba domů a finanční služby. Podporu posledně zmiňované skupině poskytla svými výsledky za třetí čtvrtletí investiční banka Bear Stearns. K lepší náladě na trhu přispěla i zveřejněná ekonomická čísla (index předstihových ukazatelů +0,4%, nově vzniklé nároky na příspěvek v nezaměstnanosti 399 tis., konsensus 410 tis.).

V pátek se trhy v úvodu obchodování pohybovaly okolo čtvrtečních zavíracích hodnot. Po předchozích výrazných růstech přislo na řadu vybírání zisků. Z podnikové úrovně bylo k dispozici ziskové ohlášení společnosti Nike (profil, názory), která překonala očekávání jak v oblasti zisku, tak tržeb. Očekávání překonaly i společnosti 3Com (profil, názory) a Palm (profil, názory). V oblasti ratingů byly k dispozici downgrady pro Amgen (profil, názory) od Wachovia a pro FedEx od Morgan Stanley. Naopak upgrade obdržel BEA Systems (profil, názory).

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí rostly, i když jejich zisky v odpoledních hodinách snižovalo oslabování akcií z druhé strany Atlantiku. Na čele zájmu investorů byl holandský Philips Electronics (profil, názory). S ním si pak polepšili další výrobci počítačových čipů. Pokles zájmu však zaznamenal švédský Ericsson (profil, názory) a akcie Munchener Ruck. Evropské akcie v úterý posílily podpořeny hlavně maloobchodním sektorem. Investoři reagovali na růst zisku společnosti Tesco (profil, názory). Dařilo se i Carrefour, Ahold (profil, názory) a Casino. Dařilo se i telekomunikačním a technologickým titulům v reakci na udělení kontraktu francouzskou telekomunikační společností Orange (profil, názory) na vybudování mobilní sítě 3G. Daří se Alcatel (profil, názory), Nortel Networks (profil, názory) a Nokia (profil, názory).

Evropské akciové indexy si ve středu ve většině případů udržely mírné zisky i přes pokles na trhu v USA, podpořeny šancí na pokračující nízké úrokové sazby v USA, které by mohly pomoci ekonomickému růstu. Nahoru zamířily hlavně sektory citlivé na výkon ekonomiky, jako technologický, automobilový a pojišťovací. Evropské akcie ve čtvrtek posilovaly, podpořeny zisky farmaceutické a chemické firmy Bayer a pojišťovny Axa (profil, názory). Evropské trhy rovněž dostaly podporu od amerických akcií. Růst však zbrzdily ztráty ropných a polovodičových společností. Evropské akciové trhy se v pátek propadly do mínusových hodnot, když je táhla dolů především zvýšená volatilita trhů při vypořádání evropských akciových opcí a futures. Pokles zaznamenala nizozemská telekomunikační společnost KPN po prodeji státního podílu v této společnosti. Maloobchodní sektor zasáhl propad akcií španělské společnosti Inditex.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ekonomické oživení nablízku

25. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: ekonomické oživení nablízku

V uplynulém týdnu akciové trhy v USA i v Evropě vstřebávaly mnoho pozitivních makroekonomických zpráv, které konečně naznačují oživení ekonomiky Spojených států.

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

18. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

V uplynulém týdnu se trhy vyznačovaly mírnou obchodní aktivitou a převážně růstovými uzavřeními. Druhá půlka léta je zatím příjemně poklidná a investoři se zřejmě připravují na září.... celý článek

Akcie: týden nečekaných zpráv

4. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: týden nečekaných zpráv

V uplynulém týdnu byly trhy několikrát zasaženy neočekávanými zprávami, a to ať již negativními (pokles spotřebitelské důvěry) nebo pozitivními (vývoj HDP).

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

28. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

V uplynulém týdnu většina ohlašujících firem vykazovala lepší než analytiky očekávané hospodářské výsledky. Trh většinou zprávy přijímal optimisticky, otázkou ovšem je, zdali optimismus... celý článek

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

21. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

Investoři se z podivných důvodů řídili po většinu obchodního týdne heslem "prodávat při dobrých zprávách". Tento trend opustili pouze na začátku a na konci týdne.

Partners Financial Services