Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

David Petráček | 18. 8. 2003
Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona
V uplynulém týdnu se trhy vyznačovaly mírnou obchodní aktivitou a převážně růstovými uzavřeními. Druhá půlka léta je zatím příjemně poklidná a investoři se zřejmě připravují na září.

Spojené státy

Pondělní růst amerických akcií táhly především technologické tituly, jako např. Oracle (profil, názory) poté, co investiční banka Merrill Lynch uvedla, že očekávané ekonomické oživení americké ekonomiky příznivě ovlivní výsledky výrobců software. Rovněž také zvýšená doporučení u akcií Adobe Systems (profil, názory) a Broadcom (profil, názory) napomohla růstu technologických titulů. Nejvýraznější ztráty si v první obchodní seanci nového týdne připsaly obory jako brokerské služby, výstavba domů, provoz kasín a zdravotní pojištění.

V průběhu téměř celé úterní obchodní seance to vypadalo, jako kdyby se ani pořádně neobchodovalo. Trhy až do osmé hodiny (dvě hodiny před uzavřením) přešlapovaly na místě ve velmi úzkém pásmu. Poté však v závěru přišlo velmi silné posílení všech hlavních indexů. Fed na svém zasedání sice ponechal dle očekávání úrokové sazby beze změny, avšak následný komentář ohledně dalšího vývoje měnové politiky a ekonomického vývoje USA probudil v investorech silný nákupní impuls, i když výklad jednotlivých komentářů může být velmi subjektivní. Směrem vzhůru zamířili výrobci počítačů, počítačových komponent a software, například HP (profil, názory) či Microsoft (profil, názory).

Akciové trhy v USA ve středu oslabily. Investoři se zaměřili na vybírání zisků a příznivé makroekonomické údaje ponechali bez povšimnutí (např. maloobchodní tržby vzrostly v červenci o 1,4 procenta, což je lepší výsledek, než se očekávalo). Ztrácely především energetické společnosti, firmy Dynegy (profil, názory) a El Paso (profil, názory) totiž snížily prognózy svých zisků. Oslabil i maloobchodní řetězec Wal Mart (profil, názory), jeho čtvrtletní výsledky byly "jen" v souladu s očekáváním, přitom její zisk v 2.Q 2003 vzrostl o 20 %. Výprodeje postihly počítačové Oracle (profil, názory) a PeopleSoft (profil, názory). Obě firmy spolu bojují, Oracle chce druhou firmu převzít, PeopleSoft se brání.

Akcie na Wall Streetu ve čtvrtek posílily, když investoři vyjádřili nadšení nad lepšími než očekávanými ekonomickými čísly z trhu práce a obchodu, která zároveň naznačila zlepšení americké ekonomiky. Nově vzniklé nároky na příspěvek v nezaměstnanosti se v minulém týdnu zvýšily o pouhé dva tisíce na 398 tisíc (očekávání 393 tisíc) a čtyřtýdenní klouzavý průměr nových nároků poklesl o pět tisíc na 394 tisíc, což představuje nejnižší úroveň od poloviny února. Obchodní deficit USA pak v červnu poklesl na 39,5 mld. USD ze zrevidovaných 41,5 mld. USD v květnu. K lepší náladě na trhu přispěla i zpráva, že předpokládaný organizátor bombového útoku v Indonésii byl zadržen.

V pátek trhy otevřely smíšeně, avšak na čas, a to i přes problémy, které způsobily výpadky elektřiny. Trhy měly k dispozici několik zpráv. Byl zveřejněn vývoj indexu spotřebitelských cen za měsíc červenec, který se zvýšily o 0,2 %. Výsledek je přesně v souladu s odhady analytiků. U průmyslové produkce za červenec se očekával růst o 0,2 %, což představuje zlepšení oproti červnovému růstu 0,1 %. Také u spotřebitelské důvěry dle University of Michigan se očekával růst na 91,5 z červencových 90,9. Společnost Dell (profil, názory) oznámila v souladu s očekáváním a pro současné čtvrtletí očekává mírný růst prodejů, přesto ale byly akcie v úvodu obchodování mírně v červených číslech.

Evropa

Evropské akciové trhy zahájily týden růstem. Největší zisky si připsaly akcie ropných společností (Shell a BP), kterým nahrává nynější obnovení růstu cen ropy na světových trzích. Nedařilo se ale automobilkám. Stejně jako trhy americké rostly v úterý ceny akcií i v Evropě. Jejich tempo ale bylo mírnější, burzy již byly v čase prohlášení Fedu uzavřené. Dařilo se akciím francouzské pojišťovny Axa. S ní přidala i holandská Aegon, Goldman Sachs zvýšila odhad jejího letošního zisku. Téměř beze změny zůstaly ve středu trhy v Evropě. Slabé výsledky hospodaření a varování z dalšího vývoje oznámila německá Degussa. V růstu pokračovala francouzská Axa, s ní přidala Swiss Re a britská Prudential. Po oznámení dobrých výsledků si polepšila společnost MAN.

Evropské akciové indexy ve čtvrtek rostly, když dostaly impuls v podobě americké statistiky, která ukázala, že největší ekonomika světa se zotavuje zhruba v souladu s předpoklady. K pozitivní náladě přispěl komentář německé energetické firmy E.ON. Trhy podpořil i silný růst německé společnosti Linde, která na celý tento rok čeká růst zisku. Evropské trhy v průběhu pátečního dopoledne převážně lehce rostly a vyčkávaly na vývoj v USA. Dařilo se pojišťovacímu sektoru.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Víte, jak se budou vyvíjet akciové trhy? Staňte se Vizionářem 2003!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: týden nečekaných zpráv

4. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: týden nečekaných zpráv

V uplynulém týdnu byly trhy několikrát zasaženy neočekávanými zprávami, a to ať již negativními (pokles spotřebitelské důvěry) nebo pozitivními (vývoj HDP).

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

28. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

V uplynulém týdnu většina ohlašujících firem vykazovala lepší než analytiky očekávané hospodářské výsledky. Trh většinou zprávy přijímal optimisticky, otázkou ovšem je, zdali optimismus... celý článek

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

21. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

Investoři se z podivných důvodů řídili po většinu obchodního týdne heslem "prodávat při dobrých zprávách". Tento trend opustili pouze na začátku a na konci týdne.

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

14. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

Ohlašování hospodářských výsledků pomalu ještě ani nezačalo a investoři už nyní v očekávání budoucího vývoje určují trendy trhů. Přinášíme vám pravidelnou analýzu obchodování na kapitálových... celý článek

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

7. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

O znepříjemnění situace investorů se minulý týden postaraly některé zprávy z makrosféry v čele s informacemi z trhu práce. Doba rychlého růstu vzhůru je zatím pryč.

Partners Financial Services