Podvodník či dítě štěstěny?

Podvodník či dítě štěstěny?
Jak udělat z 800 dolarů 350 milionů? Jednoduše, stačí přicestovat v čase z roku 2256 a vzít s sebou pár informací. Připadá vám to jako hloupost? Jistý Američan ale přesně takto vysvětluje svůj fenomenální úspěch na burze.

Andrew Carlssin dokázal během dvou týdnů svůj vklad "zečtyřšettisícnásobit" – z osmi set dolarů udělal 350 milionů. Za takový úspěch vděčí faktu, že se mu podařilo provést v rychlém sledu 126 riskantních obchodů, z nichž každý skončil ziskem. Vždy přitom došlo k růstu kurzu akcií na základě zveřejnění informací, které měly zásadní význam pro hodnotu akcií obchodovaných firem. To podle představitele SEC (Securities and Exchange Commision – americká komise pro cenné papíry a burzy) nemůže být náhoda nebo štěstí. Jediný způsob, jak toho mohl dosáhnout, bylo zneužití insider informací.

Sám Carlssin má ale úplně jiné vysvětlení. Při výslechu na policii řekl, že je "cestovatelem v čase" z roku 2256. V té době prý bude všeobecně známo, že v našem čase došlo k jednomu z nejhorších poklesů na akciových trzích, nicméně kdokoliv se správnými informacemi o tom, které akcie posílí, může na burze rychle vydělat jmění. "Bylo to příliš velké pokušení," řekl Carlssin ve svém přiznání. "Chtěl jsem to udělat tak, aby to vypadalo přirozeněji, tady vydělám, tam prodělám, aby to nevypadalo tak perfektně, ale prostě jsem tomu podlehl." Vyšetřovatelé SEC mu ale nevěří ani slovo a tvrdí, že je Carlssin je buďto blázen nebo patologický lhář. "Bude sedět v cele na Rikers Island, dokud neprozradí zdroj svých informací," dodává představitel SEC.

Ve snaze dostat se ven z vězení nabídl Carlssin prozrazení "historických faktů". Například kde se skrývá Usáma bin Ládin nebo lék na AIDS. Výměnou za to žádá možnost vrátit se do budoucnosti ve svém "stroji času". Kde se jeho vozidlo nachází a jak funguje však odmítá cokoliv prozradit. Prý z obavy, že by se vyspělá technologie mohla dostat do nesprávných rukou. Představitelé americké komise pro cenné papíry a burzy jsou přesvědčeni, že prohlášení "cestovatele v čase" jsou smyšlená. Nicméně zdroj Weekly World News přiznává, že neexistují důkazy, že by nějaký Andrew Carlssin žil kdekoliv v USA před koncem roku 2002.

Je podle vás Andrew Carlssin skutečně cestovatel v čase? Nebo byste měli nějaké jiné vysvětlení jeho fenomenálního úspěchu? Podělte se o své názory s ostatními.

Jak naznačuje sám zdroj článku - Yahoo Gossip and Entertainment jde o vymyšlený příběh.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2003 10:19, MacMagor

Pozor, ten chlap zatýkal sám sebe! Vrátil se v čase ještě jednou, coby vyšetřovatel SEC a sám sebe zatknul a u soudu usvědčil. Je o tom článek v novinách z příštího týdne.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2003 13:51

Je to novinářská kachna. Absolutní výmysl.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O spekulantu, filosofovi a filantropovi

10. 12. 2002 | Tomáš Mergl

O spekulantu, filosofovi a filantropovi

Narodil se v Budapešti roku 1930 jako György Soros. Sotva jeho rodina unikla nacistickému holocaustu, začal do Maďarska pronikat komunismus. To jej přimělo opustit rodnou zemi a vydat... celý článek

Jak “věštec z Omahy” k bohatství přišel

3. 12. 2002 | Tomáš Mergl

Jak “věštec z Omahy” k bohatství přišel

Bylo to roku 1930, co se Howardovi a Leile narodil v americkém městě Omaha chlapec jménem Warren. Již od mala měl velmi dobrou paměť a talent pro čísla.

Partners Financial Services