Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

David Petráček | 23. 6. 2003
Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu
V uplynulém týdnu bylo zveřejněno několik významných makroekonomických zpráv s pozitivním vývojem, které však občas zastínila nepříjemná informace z mikrosféry. Trh se proto pohyboval jako na houpačce.

Spojené státy

Na amerických akciových trzích v pondělí převládal optimismus. To způsobil růst indexu podnikatelské důvěry. Index podnikatelské důvěry v oblasti New Yorku se v červnu zvýšil o 16 bodů na rekordní výši 26,8 bodů. Pokračoval tak, navzdory očekávání mírného poklesu, v posilování z minulých měsíců a oživil naději na nastartování růstu ekonomiky a snížil spekulace na další pokles resp. velikost poklesu úrokových sazeb. Mezi rostoucí tituly se zařadila GE (profil, názory), která dosáhla dohody s odbory. Polepšila si rovněž Boeing (profil, názory) díky příznivějším vyhlídkám letecké dopravy.

V úterý začínaly akciové trhy obchodní den růstem pod vlivem dobrých ekonomických zpráv. Počet nově zahajovaných domů vzrostl v květnu o 6,1 %, index spotřebitelských cen CPI zůstal nezměněn a výroba rostla v květnu o 0,1 %. Brzy však investoři začali vybírat zisky a indexy se propadly do červených čísel. Pozitivní komentář ministra financí Snowea o ekonomice a nákupy akcií při poklesu dostaly indexy do konce obchodování na úroveň pondělních zavíracích hodnot. Z jednotlivých sektorů se dařilo farmacii vedené Pfizerem (profil, názory), který zvýšil odhad tržeb pro rok 2004, internetovým firmám a stavitelům domů. Naopak špatný den měla firma AT&T (profil, názory), která obdržela od Merrill Lynch rating prodat.

Ve středu akciové burzy otevíraly níž jako reakci na zisky posledních dvou dní a varování některých firem před blížícím se hlášením výsledků za 2.Q 2003. Původně očekávané tržby a zisk za 2.Q nesplní Eastman Kodak (profil, názory). Varovaly rovněž firmy Clorox (profil, názory) a New York Times (profil, názory). Poklesu indexu využili investoři k nákupu a trh začal růst. Zatímco DJIA (profil, názory) se celý den nedostal z červených čísel, akciím na Nasdaqu (profil, názory) se dařilo lépe. Nasdaq podržely nad vodou sektory mobilní komunikace a polovodiče i přes pokles biotechnologií. Polovodiče si polepšily po zvýšení investičního doporučení na firmy Vitesse (profil, názory), PMC Sierra (profil, názory) a Applied Micro (profil, názory) od Lehman Bros.

Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování mírným růstem, ale prodejní aktivita, která se na trhu vytvořila nedlouho po začátku seance, poslala indexy do červených čísel. Již s počátkem obchodování vykazovaly oslabení farmaceutický a brokerský sektor, a jejich pokles do minusových položek pak podnítil oslabení celého trhu. Tituly z technologického, přepravního, maloobchodního a biotechnologického segmentu změnily směr obchodování a poslaly hlavní indexy postupně do nižších položek. Trhy nedokázaly využít řady všeobecně povzbuzujících ekonomických zpráv. Počet nově vzniklých nároků na podporu v nezaměstnanosti poklesl druhý týden po sobě. Index předstihových ukazatelů zaznamenal v květnu nárůst o 1,0 % (konsensus 0,7 %), což představuje nejvyšší nárůst od prosince roku 2001.

V pátek vstoupily trhy do obchodování růstem. Vzhůru trhům pomohl upgrade pro společnost General Motors (profil, názory), která se pozitivně vyjádřila o vývoji prodejů automobilů pro rok 2003. V úvodu zpevňovala také společnost GE (profil, názory), která potvrdila výhled zisku pro probíhající čtvrtletí. Páteční obchodní seance byla, co se týče aktivity, výrazně nadprůměrná, neboť expirovaly termínované a opční kontrakty na indexy a opčních kontrakty na akcie.

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí po mírně pozitivním dopoledni, kdy trhu pomáhaly vzhůru převážně telekomunikace, výrazně rostly v reakci na vývoj v USA. Také v úterý pokračovaly trhy v růstu, i když mírnějším tempem. Dařilo se např. výrobci Airbusů koncernu EADS, který získal významné kontrakty z Blízkého východu. Nedařilo se finančním titulům, u nichž se vybíraly zisky. Výjimkou byly akcie ING (PJING) a pojišťovny Aegon (profil, názory) kvůli spekulacím o možném spojení. Většímu růstu evropských akciových trhů ve středu zabránila série varování před poklesem zisků předních amerických firem. Posilovaly akcie farmaceutických společností, jako například Sanofi-Synthelabo, které společnost Lehman Brothers zvýšila cílovou cenu.

Evropské akciové indexy ve čtvrtek klesaly díky obavám investorů, že budoucí zisky společností mohou zůstat za očekáváním, což bude působit proti růstu akcií. Evropské trhy v průběhu pátku posilovaly taženy především optimismem, že USA znovu sníží sazby, což prospělo firmám aktivním na tamních trzích jako například Unilever (profil, názory) a Diageo (profil, názory). Rozporuplný byl vývoj uvnitř automobilového sektoru, když lídr DaimlerChrysler (profil, názory) posiloval a konkurent v podobě Volkswagenu naopak klesal.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: nespokojení spotřebitelé

16. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: nespokojení spotřebitelé

Jak dala zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry jasně najevo, spotřebitelé jsou znepokojeni růstem nezaměstnanosti a poklesem mezd, což zhoršuje jejich vyhlídky do budoucna.

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

9. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

V uplynulém týdnu převládal na trzích optimismus, který zastínil i negativní zprávy a táhl trhy vzhůru. Kde byl růst nejsilnější a jak dlouho bude pokračovat?

Akcie: dlouhodobý růst indexů

2. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: dlouhodobý růst indexů

Hlavní indexy akciových trhů od března přidaly více než deset procent. Technologický Nasdaq za posledních 11 měsíců dokonce narostl o pěkných 24 procent. Kam až trhy porostou?

Akcie: slabý dolar straší trhy

26. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: slabý dolar straší trhy

Série geopolitických zpráv a vybírání zisků ovlivňovaly obchodování po celý týden. Hlavním strašákem všech světových trhů se však stal oslabující dolar vůči euru.

Akcie: deflace straší Ameriku

19. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: deflace straší Ameriku

Obavy Fedu z deflace a jejího vlivu na ekonomické oživení dostávají reálnější podobu, když v uplynulém týdnu byl ohlášen pokles PPI i CPI. Příliš se nedařilo ani dalším ukazatelům,... celý článek

Partners Financial Services