Poradcům tiká budík

Poradcům tiká budík
Jak jste již jistě z našich článků zjistili, finanční poradci poskytující služby investičních zprostředkovatelů se musí zaregistrovat. Co taková registrace znamená a co všechno je k ní zapotřebí?

Novela zákona o KCP uložila všem osobám, které přijímají a předávají pokyny týkající se investičních instrumentů, tedy většině distributorů podílových listů, akcií a dluhopisů, povinnost zaregistrovat se u Komise. Lhůta pro splnění této povinnosti byla jeden rok a skončí 12. července 2003. Pokud dosavadní investiční zprostředkovatelé do července nezískají od Komise registraci, nebudou moci ve své činnosti pokračovat.

Doposud jsou registrované subjekty oprávněny svou činnost provádět i prostřednictvím nezávislých osob, s nimiž uzavřely například smlouvu o obchodním zastoupení. Nově bude možno pokyny předávat pouze za pomoci vlastních zaměstnanců, členů statutárních orgánů nebo členů obchodních společností, případně dalších osob s osvědčením o registraci vydaným KCP. Podstatné nyní tedy je, že registrovat se musí nejen síť, ale i jednotliví poradci, pokud nejsou zaměstnanci společnosti.

Cílem této změny je zajistit, aby investiční služby byly poskytovány s odbornou péčí a pouze osobami, které k tomu mají alespoň základní kvalifikační předpoklady. Předpokladem udělení registrace je totiž mimo jiné:
1) dobrá pověst žadatele
2) ukončené středoškolské vzdělání
3) přiměřené znalosti a zkušenosti s kapitálovým trhem.

Co to znamená prakticky:

  • výpis z rejstříku trestů (stáří max. 3 měsíce)
  • výpis o neexistenci daňových nedoplatků (doklad FÚ)
  • životopis
  • čestné prohlášení (zde) – ověřené (seznam notářů zde)
  • žádost o registraci (zde)+ kopie občanského průkazu
  • ověřená kopie o ukončení SŠ nebo VŠ vzdělání
  • doklad o školení
  • přiměřené zkušenosti a kvalifikace
Registrovaná osoba je rovněž povinna dodržovat pravidla jednání se zákazníky stanovená zákonem o cenných papírech a vést evidenci o přijatých a předaných pokynech.

Metodiku k registraci osob podle § 45a zákona o cenných papírech (REGO) a metodický pokyn posuzování způsobilosti osob z hlediska jejich zkušeností, kvalifikace a vhodnosti pro důvěryhodnou a transparentní činnost, resp. dobré pověsti naleznete zde.
Osoby žádající o registraci mohou získat potřebnou kvalifikaci prostřednictvím Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů ČR (ARIZ ČR), České kapitálové informační agentury (ČEKIA), Capital Consulting, Asociace pro kapitálový trh (AKAT) aj.

Mezi základní odbornosti investičního zprostředkovatele patří například:

  • Východiska právní úpravy
  • Obecné principy fungování finančních trhů
  • Základní principy investování
  • Investiční instrumenty
  • Specifické rysy kolektivního investování
  • Oprávnění a omezení osob poskytujících služby podle § 45a zákona o cenných papírech
  • Požadavky kladené na osobu, povinnosti a pravidla (odborná péče, pravidla jednání aj.)
  • Regulace kapitálového trhu, dozorové pravomocí KCP, sankce
Nejdůležitější právní normy:

Zákon 591/1992 Sb., O cenných papírech v platném znění (zde)
Metodika KCP k registraci osob podle § 45a zákona o cenných papírech (REGO) (zde)
Vyhláška KCP č. 466/2002 z 24. 10. 2002 (zde), kterou se stanoví podrobnější pravidla organizace vnitřního provozu obchodníka s cennými papíry a podrobnější pravidla jednání obchodníka s cennými papíry ve vztahu k zákazníkům. (Přiměřené dodržování §§ 47b, 79 a 80, povinnost vést deník o přijatých a předaných pokynech přiměřeně podle § 47.)

Způsob podání žádosti o registraci

Písemně: Komise pro cenné papíry, P.O.Box 208, Washingtonova 7, 111 21 Praha 1, přičemž se doporučuje k písemné žádosti přiložit vyplněný formulář i v elektronické podobě
Elektronicky: podatelna@sec.cz
Postup při registraci: Komise zaregistruje osobu do 30 dnů od podání či doplnění žádosti a o registraci vydá osvědčení. Nevyhoví-li, rozhodnutím žádost zamítne.

Přinese podle vás  novela zákona o KCP pozitivní změny? Jste s těmito úpravami spokojeni, nebo byste navrhli ještě nějaké další? Podělte se se svými zkušenostmi se školením i s registrací, připojte své názory!


Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2003 10:08, TGP

Dobrý den, jak se získává to potvrzení od finančního úřadu? To tam musím osobně?

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2003 18:49, CSrypatschek

Registrace neřeší ( a ani nemůže řešit ) případy neformálního poradenství, které je založeno na osobní autoritě poradce a kdy příslušné pokyny podává sám klient ( případně poradce na základě klientovy plné moci ). Vzájemné vypořádání ( obsah a forma provize ) je věcí soukromé dohody mezi poradcem a klientem. Takto to je přece leckde funkční v rodinách a v širším příbuzenstvu. Občas a místně klientela může přerůst i tento rámec. Ostatně, i zde na serveru se kdysi takto nějak o svých dřívějších aktivitách zmínil pan Zajíček ( Baron Lempl ). Nevidím na tom nic špatného, tedy pokud poradce není současně provizí zainteresován v nějakém tom šerém "letadle" a pokud, nehledě na své blízké okolí, nemá už sbalený kufr za dveřmi a zakoupenou letenku do Jihoafrické republiky, hi, hi, hi.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Od prodejce k poradci II.

12. 5. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Od prodejce k poradci II.

Ať už by měli finanční poradci diplomy vysokoškolské či třeba od prezidenta, vždy budou mezi nimi nebetyčné rozdíly. Něco by však přece jen měli mít – kvalifikaci a schopnost vysvětlit.... celý článek

Od poradce k prodejci

6. 5. 2003 | Petr Fejtek

Od poradce k prodejci

Za poradce se dnes označuje každý šmejdil, skutečného přitom aby pohledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena. V lepším případě se vyklube dealer, prodejce, tzv. pojišťovák. A... celý článek

Není poradce jako poradce II.

29. 4. 2003 | Martin Zika | 10 komentářů

Není poradce jako poradce II.

Finanční poradci v České republice nefungují vždy tak, jak by měli. Slíbené pokračování reportáže o našem setkání s finančním poradcem společnosti OVB je zde.

Není poradce jako poradce

23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Není poradce jako poradce

Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

Partners Financial Services