Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

David Petráček | 12. 5. 2003
Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny
V uplynulém týdnu investory nepotěšil ani Fed ani ECB poté, co ponechaly úrokové sazby na stejné úrovni. Trh tak přišel o impuls, který jej mohl výrazně rozhýbat.

Spojené státy

V pondělí si akcie vybraly odpočinkový den po ziscích, které si připsaly v uplynulém týdnu. Zatímco Nasdaq (profil, názory) se pohyboval po celý den slabě v plusu, DJIA (profil, názory) se naopak po celý den nedostal do zelených čísel. Za poklidným obchodním dnem stálo především nedostatek nových hlášení firem a zpráv analytiků. Investoři rovněž pozorně sledovali vývoj kurzu dolaru (profil, názory). Ten se dostal na čtyřleté minimum proti euru (profil, názory). Zdálo se, že trh by k dalšímu růstu potřeboval nějaký pozitivní impuls, bez něho by mohla přijít korekce předcházejících zisků. Z jednotlivých odvětví se v pondělí nedařilo bankovnictví a zbrojařství - Boeing (profil, názory). Dařilo se polovodičům. Polepšila si firma Texas Instruments (profil, názory).

V úterý zaznamenaly akciové trhy dobrý den. Otevíraly výše a postupně posilovaly v očekávání odpolední zprávy FEDu o ekonomice. FED ponechal úroky beze změny, vývoj ekonomiky nadále vidí jako nejistý, nevidí žádné inflační tlaky a naopak má obavy z deflace a je nadále v případě nutnosti připraven snížit úroky. Předseda FEDu Alan Greenspan očekává poválečné oživení ekonomiky, ale zatím toto oživení není natolik zřetelné, aby se politika FEDu nějak změnila. Akciové indexy po zprávě FEDu trochu zaváhaly a ztratily, zisky si však udržely až do konce dne a vymazaly ztráty z pondělí. Tahounem růstu byly zejména internetové tituly a sektor výrobců a poskytovatelů počítačových sítí.

Hlavní indexy na U.S. akciových trzích zamířily po rozkolísaném vývoji během středeční seance nakonec směrem dolů, když varovný komentář americké centrální banky, naznačující jisté obavy z deflace a opatrný výhled, týkající se budoucích tržeb firmy Cisco Systems (profil, názory) přibrzdily růstové rally. Úterní výrok FEDu, který se obává možného až nečekaně výrazného poklesu inflace, zasáhl především důvěru investorů v oživení americké ekonomiky během následujícího období, která byla hlavním důvodem dosavadního vzestupu akciových trhů. Pokles indexu blue-chip akcií Dow Jones (profil, názory) byl zpočátku eliminován výrazným růstem akcií firmy Coca-Cola Co. (profil, názory), která obdržela upgrade od Morgan Stanley.

Ve čtvrtek byl na akciových burzách USA normální pracovní den. Akcie pokračovaly v poklesu a investoři realizovali zisky po více jak měsíčním růstu indexů. Vůle nakupovat byla minimální, impulsem k prodejům byla špatná data ze zaměstnanosti (počet nových nezaměstnaných v uplynulém týdnu byl 425 tis.), slabší než očekávané maloobchodní prodeje za duben, komentář předsedy FEDu Greenspana či Goldman Sachs. Trh vždy pozorně sleduje názory Alana Greenspana. Ten stále nevidí zřetelné známky silnějšího růstu ekonomiky a naopak vidí realná rizika, která by mohla oživení zabránit. Jako tikající bombu finančních trhů Greenspan označuje derivátový trh.

V pátek trhy vstoupily do obchodování pozitivně. Důvodem bylo několik zpráv z oblasti technologií. Nvidia (profil, názory), která ohlásila za 1.Q mírně nad očekáváním, oznámila, ze předpokládá ve 2.Q růst tržeb o 12-18 procent. Také společnost Activision (profil, názory), výrobce zábavního softwaru, dosáhl očekávaných hodnot za své poslední fiskální čtvrtletí a pro další čtvrtletí mírně zvýšil odhad výsledků. Rostly také akcie Intelu (profil, názory), který očekává oživení v sektoru polovodičů ve druhé polovině roku a vidí velkou příležitost v čínském trhu. Na poli změn doporučení byl k dispozici upgrade pro společnost Coca-Cola (profil, názory) od Bear Stearns.

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí rostly, ovlivněny ale byly svátkem ve Velké Británii, kde byly trhy uzavřeny. Zájem investorů se soustředil na akcie aerolinek, protože holandská KLM (profil, názory) jako první z velkých leteckých dopravců oznámila hospodářské výsledky za duben. Počet cestujících sice klesl, přesto byly výsledky lepší, než se čekalo. Evropské akciové trhy v úterý rostly, a to především díky ropným a finančním titulům. Směrem vzhůru zamířily rovněž letecké společnosti, které těžily z překvapivě dobrých údajů o přepravě firmy British Airways (profil, názory).

Ve středu evropské burzy poklesly. K nejslabším titulům patřily akcie švýcarské chemické skupiny Clariant, která vykázala chatrné výsledky. Slabší než očekávané výsledky ohlásil Volkswagen, avšak ve 2.Q čeká zlepšení. Naopak vyšší než očekávaný provozní zisk za 1.Q zaznamenala společnost Bayer. Také ve čtvrtek zaznamenaly burzy v Evropě propad. Důvodem byly jak ztráty na akciových trzích v USA, tak i rozhodnutí ECB o ponechání sazeb na současné úrovni. Pokles cen akcií zasáhl všechny národní trhy i všechna odvětví. V pátek evropské trhy ve druhé polovině obchodování rostly v reakci na pozitivní open amerických trhů. Posilovaly akcie společnosti Ahold (profil, názory). Naopak poklesly akcie společnosti Havas (profil, názory) nebo Alcatel (profil, názory).

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

5. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

Trhy vstoupily do nového týdnu rázně, avšak tento vývoj jim nevydržel a z pohledu týdenní statistiky se akciové trhy pohybovaly kolem nulových hodnot.

Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů

28. 4. 2003 | David Petráček

Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů

Vypadá to, že trhy už v podstatě zapomněly na Irák a soustřeďují se jen a jen na zprávy z makroekonomické a podnikové sféry. Politika jako by přestala existovat.

Lepší hospodářské výsledky pomáhaly trhům

22. 4. 2003 | David Petráček

Lepší hospodářské výsledky pomáhaly trhům

V uplynulém týdnu ohlašovalo mnoho významných společnosti své hospodářské výsledky, které často splnily nebo dokonce překonaly očekávání. Ovšem trhy ne vždy reagovaly tak, jak by se... celý článek

Partners Financial Services