Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

David Petráček | 5. 5. 2003
Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy
Trhy vstoupily do nového týdnu rázně, avšak tento vývoj jim nevydržel a z pohledu týdenní statistiky se akciové trhy pohybovaly kolem nulových hodnot.

Spojené státy

Akcie na amerických trzích zakončily pondělní obchodování silným růstem, když solidní výsledky firem McDonald's Corp. (profil, názory) a Procter & Gamble (profil, názory) naplnily investory optimismem, že se zisky amerických korporací a americká ekonomika obrací k lepšímu. Na růstu se podepsala řada faktorů, ale soudě podle nízkého objemu obchodovaných kusů, žádný z nich nebyl přesvědčivý natolik, aby vyvolal celkovou participaci trhu. Zájem byl hlavně o akcie z technologického, finančního, přepravního, stavebního a biotechnologického sektoru, přičemž jedinou oblastí trhu, která se pondělního růstu neúčastnila, byla těžba ropy a zemního plynu.

Akcie na Wall Streetu zakončily úterní obchodování růstem a opět se dostaly na nejvyšší hodnoty nespatřené od poloviny ledna poté, co překvapivě silná data spotřebitelské důvěry (růst na 81,0 z březnových 62,5, přičemž se očekával růst na 70,0) a robustní výsledky amerických korporací jako byla chemická společnost DuPont (profil, názory) a farmaceutická firma Bristol-Myers (profil, názory) zvýšily u investorů naději, že se americká ekonomika může přece jenom vymanit ze svého útlumu. Rostly společnosti Hewlett-Packard (profil, názory), McDonald's (profil, názory). Mohutný skok zaznamenaly akcie společnosti Dynegy Inc. (profil, názory).

Ve středu americké akciové trhy poklesly. Negativně se projevily downgrady některých společností. Společnost Darden Restaurants (profil, názory), která v úterý po ohlášení výsledků vydala varování ohledně dalšího vývoje, ve středu navíc obdržela downgrady od Goldman Sachs a CIBC World Markets. Downgrade obdržela i společnosti Nextel (profil, názory) od Deutsche Securities. Investoři také vyčkávali na projev šéfa Fedu Alana Greenspana, který předpokládá, že americká ekonomika je po skončení války v Iráku připravena k oživení. Přetrvávají však obavy z opatrnosti ve firemním sektoru a hrozbou je i možnost přílišného poklesu inflace.

Wall Street se během čtvrtečního obchodování pohybovala smíšeně. Zatímco Nasdaq Composite (profil, názory) rostl, DJIA (profil, názory) poklesl. Oznámená ekonomická data zklamala. Jak počet nově nezaměstnaných, který se udržel na vysoké úrovni nad 400,000, tak i Chicago PMI bylo horší než očekávání. Nedařilo se akciím automobilek, poté co Ford Motor (profil, názory) a General Motors (profil, názory) oznámily horší dubnové prodeje. Naopak posilovaly akcie Exxon Mobil (profil, názory) v reakci na rekordní zisk od sloučení firem v roce 1999. Technologické tituly podpořily komentáře společností Macromedia (profil, názory) a Adobe Systems (profil, názory). Macromedia oznámila lepší výsledky a Adobe Systems zase zlepšilo svoje očekávání na toto čtvrtletí.

Pátek byl velice bohatý na mikro i makro zprávy. Své čtvrtletní výsledky ohlašovaly společnosti Chevron Texaco (profil, názory) a Cigna (profil, názory). Z ekonomických dat byla oznámena míra nezaměstnanosti za měsíc duben, která měla dle očekávání poskočit z 5,8% na 5,9%. Po začátku obchodování přišla zpráva o vývoji továrních objednávek v měsíci dubnu. Analytici očekávaly změnu trendu a růst 1,0% oproti předchozím –1,5%.

Evropa

Evropské akcie v pondělí rostly. Zájem byl o akcie finančních ústavů, růst vedla německá Allianz (profil, názory) po zprávě, že navýšení akciového kapitálu probíhá úspěšně. S blížícím se začátkem dovolených rostly akcie společnosti TUI poskytující rekreační služby. Akcie v západní Evropě v úterý po vybírání zisků mírně oslabily. Pokles vedla France Telecom (profil, názory), a to i přes zprávu, že společnost v prvním čtvrtletí zvýšila tržby o 7 %. Prudký růst vykázaly akcie švédské Ericsson (profil, názory), které vyskočily o 17 %. Ve středu zaznamenaly evropské akciové trhy mírný růst. Výrazně se dařilo akciím Metro v reakci na oznámené lepší výsledky hospodaření. Podobně se vedlo i akciím farmaceutických společností. Ve čtvrtek se na některých burzách neobchodovalo. V pátek trhy v dopoledních hodinách prudce klesaly.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services