Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů

David Petráček | 28. 4. 2003
Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů
Vypadá to, že trhy už v podstatě zapomněly na Irák a soustřeďují se jen a jen na zprávy z makroekonomické a podnikové sféry. Politika jako by přestala existovat.

Spojené státy

Americké akcie po prodlouženém víkendu oslabily. Poslední finanční výsledky hlavních amerických společností sice předčily odhady analytiků, ale podle řady pozorovatelů z Wall Streetu bylo toto zlepšení spíše výsledkem drastického snižování nákladů než skutečného růstu. Akcie pod tlakem držela zároveň neochota amerických korporací dát jasný a srozumitelný komentář k finančním výsledkům pro nadcházející čtvrtletí. Růstovou sílu držely pod kontrolou technologie a finance. Úctyhodné zisky zaznamenal farmaceutický sektor podpořený dobrými výsledky společnosti Merck (profil, názory) za uplynulé čtvrtletí.

Americké akcie v úterý rostly pod vlivem dobrých výsledků firem. Výsledky i pozitivní výhled Everest Re (profil, názory) pomohly nahoru pojišťovacímu sektoru. Lockheed Martin (profil, názory) také oznámil lepší výsledky a zlepšil i svoje celoroční očekávání. Lepší výsledky oznámily i farmaceutické koncerny Eli Lilly (profil, názory), Pfizer (profil, názory) a pomohly tak k růstu spřízněným titulům. Obchodování oživily spekulace, že byl dopaden Sadám Husajn, což bylo později dementováno. Smíšeně se pohybovaly akcie telekomunikačních společností. Zatímco Verizon Communications (profil, názory) posiloval, tak akcie Sprint (profil, názory) ztrácely.

Ve středu se akciové indexy v USA pohybovaly po většinu dne kolem úterních zavíracích hodnot a den zakončily nepatrným ziskem. Dařilo se zejména telekomunikacím. Velký nárůst zaznamenaly společnosti AT&T (profil, názory) a SBC (profil, názory). Obě firmy hlásily lepší než očekávané výsledky za 1.Q. Dařilo se i sektorům biotechnologií a dopravy, zejména aeroliniím. Nadále mohutně již několikátý den posiloval Ford (profil, názory). Nedařilo se naopak firmám 3M a Eastman Kodak (profil, názory), které hlásily výsledky dle očekávání, ale snížily odhad na další čtvrtletí. Z makroekonomických dat byla zveřejněna tzv. Béžová kniha Fedu. Podle Fedu byla ekonomika i spotřebitelská poptávka v období března a dubna nadále slabá.

Po dvoudenní akciové rallye přišlo ve čtvrtek na řadu vybírání zisků. Pokles to však nebyl nijak velký, trh vykazoval stabilitu a bylo vidět, že existují investoři nakupující při poklesech. Růstu indexů ve čtvrtek zabránily negativní hlášení několika firem. Ohledně svých výsledků za 1.Q varovaly firmy Daimler Chrysler (profil, názory), Aflac (profil, názory), Overure Services a Kla Tencor (profil, názory). Odvětví finančnictví, maloobchodu a technologie zaznamenaly největší ztráty. Jedním z mála oborů, které se obchodovaly v kladných číslech, byly biotechnologie. Lepší než očekávané výsledky hlásily Human Genome (profil, názory) a Medimmune (profil, názory). Z makroekonomických dat byl zveřejněn počet nových žadatelů o podporu, který se zvýšil o 8000 na 455 000 (nejhorší číslo za poslední rok). Trh očekával 425 000.

V pátek vstoupily trhy do obchodování negativně. Na propadu se především podepsala zpráva o vývoji HDP za 1. Q 2003, který vzrostl o 1,6 %, přičemž se očekával růst o 2,4 %. Pozitivní zprávou pro trhy byl růst indexu spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, který poskočil z březnových 77,6 na 86 v dubnu. Smíšené byly zprávy z oblasti stavebnictví. Zatímco prodeje existujících domů v dubnu klesly, prodeje nových stouply. Dobře si vedly akcie společnosti Amazon.com (profil, názory), která ohlásila lepší než očekávané výsledky. Naopak propad zaznamenala společnost American Express (profil, názory).

Evropa

V pondělí byly akciové trhy uzavřeny. Evropské akciové trhy zakončily první den po Velikonocích růstem. Podpořil je hlavně robustní nárůst amerických akcií, zatímco ceny některých evropských titulů klesaly pod vlivem nepříznivých zpráv o hospodářských výsledcích firem jako Infineon (profil, názory). Naopak se dařilo německým bankám Deutsche Bank, HVB Group, Dresdner Bank a bv reakci na oznámení, že budou spolupracovat při prodeji pohledávek. Evropský akciový trh ve středu jednoznačně posiloval. Růst akcií podpořily příznivé zprávy z amerických podniků. Dařilo se automobilovým titulům, růst vedl francouzský Renault díky dobrým zprávám z japonského Nissan Motor (profil, názory), kde Renault drží 44,5 procenta akcií. S automobilkami rostly i akcie Michelin nebo Valeo. V oblasti spotřebního zboží příjemně překvapila firma Puma zdvojnásobením čtvrtletního zisku. Evropské akcie byly ve čtvrtek taženy dolů kvůli horším výsledkům firem. Negativně investory překvapily společnosti DaimlerChrysler (profil, názory), Volkswagen a Deutsche Bank. Proti trhu se pohybovaly akcie Suez. Evropské trhy v průběhu pátečního dopoledne klesaly. Pod výraznějším tlakem byly akcie pojišťoven a výrobců mobilních telefonů.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services