Vyhraná válka jakoby nic?

Petr Fejtek | 16. 4. 2003 | 1 komentář
Vyhraná válka jakoby nic?
Vyhloubením dalších minim "oslavily" akciové trhy již tříleté výročí od začátku procházky svým slzavým údolím. Přispěla k tomu i nejistota okolo konfliktu v Iráku. Ten je ovšem u konce, a tak se nabízí porovnání s vývojem během a po první irácké válce v roce 1991.

Světové akciové trhy si skutečně zoufají. Propad je již takový, že za uplynulé tři roky klesla jejich tržní kapitalizace o 13 bilionů dolarů, tedy o plnou polovinu. Rozhodnutí osvobodit Irák však přece jen přineslo alespoň náplast – vrátilo zpět oněch 10 až 15 procent.
Jakoby se opakoval scénář, který měl premiéru již před víc než desetiletím po útoku Iráku na Kuvajt. Akciové trhy tehdy také v období mezi invazí Iráku do Kuvajtu a začátkem operace Pouštní bouře citelně poklesly. V poslední etapě "1. války v zálivu" v roce 1991 však trh okamžitě zareagoval již na začátek operace Pouštní bouře díky optimismu, že konflikt bude ukončen rychle. Poté došlo k dalšímu výraznému oživení trhů, kterým vlastně začala "rallye" 90. let – nejdelší a nejsilnější (a jak se ukázalo později dokonce až značně přehřáté) období růstu v historii.


Vývoj akciových indexů v období:
2.8.-16.1. 1991 (okupace Kuvajtu)      17.1.-27.2. 1991 (operace "Pouštní bouře")
S&P500 -10,1 % 12,1 %
Dow Jones -12,4 % 10,1 %
Nasdaq 100     -7,3 % 19,3 %
FTSE 100 -10,8 % 11,6 %



Můžeme či nemůžeme porovnat toto období se současností? Řekněme s vývojem od začátku letošního roku? Základní trendy jsou prakticky stejné, ale…


Vývoj akciových indexů v období:

2.1.-10. (12.) 3. 2003 (nejistota ohledně Iráku)

10. (12.) 3.-11.4. 2003 (rozhodování a vojenská akce)
S&P500 -8,2 % 7,49 %
Dow Jones   -9,27 % 8,39 %
FTSE 100 -15,40 % 14,23 %
Xetra Dax -23,40 % 23,38 %



Tenkrát došlo k prvnímu "skokovému" růstu hned první den operace Pouštní bouře, nyní jsme výrazný týdenní růst zažili ještě před začátkem útoku na Irák. Naopak pád Bagdádu a vlastně celého režimu trhy zhodnotily spíše ochlazením.

Přijde také konjunktura?

Další paralelu s obdobím začátku 90. let jistě najdeme i z hlediska makroekonomické situace: když v létě 1990 začalo hospodářství USA po osmileté expanzi balancovat na pokraji recese a do toho Irák vpadl do Kuvajtu, Fed začal nekompromisně snižovat úrokové sazby. V prvním čtvrtletí 1991 sice HDP potřetí za sebou klesl, ale zároveň úspěšně proběhla Pouštní bouře. Na konci roku 1991 ještě jednou Fed snížil sazby (na nejnižší úroveň od roku 1972) a v roce 1992 začalo hospodářské oživení, ač mírnější než dříve. Přesto tehdy odstartovala nejdelší poválečná konjunktura amerického hospodářství. Jen na okraj dodejme, že již v druhé polovině roku 1994 Fed opět začal sazby zvedat (celkem až na 4,75 %) kvůli obavám z přehřívání ekonomiky. Jeho záměr se skutečně zdařil a délkou i stabilitou expanze (konjunktury) při zachování nízké inflace se 90. léta řadí k těm nejúspěšnějším.

Důležitá poptávka

Nebudeme si nic nalhávat: akciové trhy se stávají kolbištěm více psychologickým než ekonomickým. K tomu lze připočíst i nejrůznější teorie new economy, digitální či internetové ekonomiky atd. – nadšení pak budí poptávku a na trhy vstupují miliony důvěřivých stoupenců. Rozčarování se ovšem podobá víc masové panice než normální korekci. Jistě tedy není od věci ještě jedna "vzpomínka" na rok 1991, kdy se ihned po začátku Pouštní bouře objem obchodů na newyorské burze zvýšil na víc než dvouapůlnásobek. Toho se možná nedočkáme ještě roky… Nové dvacetileté (!) minimum japonských akcií dokonce spíše připomíná umíráček. Radujme se, veselme se tedy alespoň z českých akcií, které od začátku roku narostly o hezkých 10 procent.

Patříte mezi odvážlivce, kteří obchodují s akciemi? Jak se vám v poslední době daří? Troufnete si odhadnout, jaký vývoj čeká akciové trhy? Zapojte se do diskuse! 

Další informace najdete v sekci Akcie.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Irák už není vodítkem vývoje

14. 4. 2003 | David Petráček

Irák už není vodítkem vývoje

Kapitálové trhy byly po dlouhé době ovlivňovány více makroekonomickými daty a firemními zprávami než informacemi z bojiště.

Válečné úspěchy táhnou trhy vzhůru

7. 4. 2003 | David Petráček

Válečné úspěchy táhnou trhy vzhůru

Na válečné úspěchy spojeneckých vojsk reagovaly akciové trhy růstem, i když byl optimismus investorů zkalen špatnými makroekonomickými zprávami.

Začala válka! Co na to trhy?

24. 3. 2003 | David Petráček

Začala válka! Co na to trhy?

Akciové trhy od začátku minulého týdne rostly v očekávání brzké a rychlé války v Iráku. Avšak po začátku bojů se objevily obavy, že to zas tak rychle nepůjde a optimismus začíná vyprchávat...... celý článek

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

17. 3. 2003 | David Petráček

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

I když tomu vývoj na začátku týdne nenaznačoval, ve druhé polovině týdne trhy prudce vzrostly díky šířícímu se optimismu ohledně Iráku.

Partners Financial Services