Blesková válka se nebude opakovat

David Petráček | 31. 3. 2003
Blesková válka se nebude opakovat
Po euforii z předešlého týdne došlo k vystřízlivění a investoři pochopili, že válka nebude mít tak krátké trvání, jak se nejdříve předpokládalo.

Spojené státy

Akcie na amerických trzích zaznamenaly v pondělní obchodní seanci pokles o více než tři procenta, jelikož spojenecká vojska zaznamenaly o předešlém víkendu nejhorší ztráty od zahájení války a zveřejnění záběrů amerických zajatců rozrušilo investory, kteří se spoléhali na lehké a rychlé vítězství Spojených států. Medvědí nálada panovala na celém trhu a ve všech jeho sektorech, s výjimkou zlata. Největší ztráty vykázaly akcie Walt Disney (profil, názory), Intel Corp (profil, názory), Honeywell (profil, názory), Hewlett-Packard (profil, názory) a Home Depot (profil, názory).

Americké akcie v úterý posílily v reakci na zprávy o povstání proti silám Saddáma Husajna v jihoiráckém městě Basra podpořily náladu investorů. Růst trhu zastavilo později rozhodnutí amerického senátu snížit zamýšlený plán daňových úlev amerického prezidenta Bushe ze 726 miliard dolarů na přibližně 350 miliard dolarů. Pouze malý vliv na obchodování měla zveřejněná ekonomická čísla (spotřebitelská důvěra i prodeje již dříve postavených domů klesly). Tahounem růstu se staly akcie Home Depot (profil, názory), Alcoa (profil, názory), J.P. Morgan (profil, názory) a Wal-Mart Stores (profil, názory). Dařilo se také akciím společnosti Symantec Corp. (profil, názory). Naopak propad zaznamenaly společnosti American Express (profil, názory), Honeywell (profil, názory), Philip Morris (profil, názory) a Hewlett-Packard (profil, názory).

Akcie na amerických trzích se ve středu po většinu obchodování příliš nevzdálily od úterních zavíracích hodnot. Makroekonomické zprávy (objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby, prodeje nových domů) ponechali investoři bez výraznějšího povšimnutí. Z podnikových zpráv zaujal růst akcií společnosti Sears (profil, názory). Provozovatel řetězce obchodních domů plánuje prodat divizi kreditních karet, kupcem by mohl být Morgan Stanley (profil, názory). Nedařilo se akciím energetických společností. Po vyřazení z nákupního doporučení u Medtronic Inc. (profil, názory) od UBS, se nedařilo sektoru výrobců zdravotnického zařízení.

Wall Street ve čtvrtek ztrácela díky obavám z délky války s Irákem. Tyto obavy podpořily na své schůzce americký president Bush a britský premién Blair, kteří oznámily, že válka s Irákem potrvá tak dlouho dokud nepadne režim Saddáma Hasajna. Horší komentáře analytiků poslaly níže akcie Broadcom (profil, názory) a General Electric (profil, názory). Dařilo se akciím společnosti RSA Security (profil, názory), které korigovaly předchozí propad v reakci na mylnou zprávu. Computer Sciences (profil, názory) posílily v reakci na získání kontraktu ve výši 1,6mld USD od Motoroly (profil, názory). Continental Airlines (profil, názory) propadly poté co společnost varovala, že za první čtvrtletí a celý rok 2003 vykáže výraznou ztrátu.

Za pátečním slabším otevřením opět stála situace na bojištích v Iráku. Investoři se jen neradi smiřovaly s tím, že se pravděpodobně tento konflikt změnil v dlouhodobější, který si zároveň vyžádá mnohem intenzivnější zapojení spojeneckých sil. Zveřejněná makrodata byla opět přijata s minimálním zájmem (osobní příjmy vzrostly v únoru o 0,3 procenta, místo očekávaných 0,2 procenta, osobní výdaje zůstaly beze změny). Byl také zveřejněn revidovaný index spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za měsíc březen, který byl upraven na 77,6 bodů z původních 75,0. Došlo však k poklesu oproti předchozí hodnotě 79,9.

Evropa

Výprodej v Evropě postihl v pondělí hlavně sektor pojišťoven. Akcie Aegon (profil, názory), Axa (profil, názory) a ING výrazně propadly. Investoři také redukovali pozice před oznámením výsledků Munich Re a Swiss Re. Nedařilo se ani technologiím, propadly akcie Alcatel a Philips. Evropské akciové trhy v úterý po pondělních ztrátách vzrostly. Na trhu ale nebyl patrný žádný trend, zájem byl spíše o akcie, které předcházející den oslabily. Výjimkou snad byl obchodní řetězec Metro, kterému se zvýšil loňský zisk o 3,1%. Evropský akciový trh ve středu oslabil. Obchodování bylo klidné, žádný impuls nepřišel ani z Wall Street. Nedařilo se opět hlavně akciím pojišťoven v čele s Allianz a Munich Re. Naopak posilovaly akcie Suez v reakci na zprávy, že společnost plánuje prodej aktiv. Většina evropských akciových trhů během čtvrtka pokračovala v poklesu zatížena nejistotou ohledně dalšího vývoje války v Iráku. Částečná korekce ztrát amerických akcií se nakonec přelila i do Evropy a pomohla některým indexům (např. DAX). Tahounem růstu byly akcie firmy Fresenius Medical Care a dalších společností, které mají část své výroby v USA a reagovaly tak na zpevnění amerických akcií. V pátek bylo obchodování na evropských trzích negativně ovlivňováno jak válečnými, tak i podnikovými zprávami. Akcie Munich Re ztrácely v reakci na snížení investičního doporučení poté, co společnost oznámila vyšší než očekávanou ztrátu. Ztrácely i akcie automobilek (Renault, Volkswagen, Porsche a Fiat). Akcie TotalFinaElf a Shell kopírovaly nárůst ceny ropy na světových trzích.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-107
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Začala válka! Co na to trhy?

24. 3. 2003 | David Petráček

Začala válka! Co na to trhy?

Akciové trhy od začátku minulého týdne rostly v očekávání brzké a rychlé války v Iráku. Avšak po začátku bojů se objevily obavy, že to zas tak rychle nepůjde a optimismus začíná vyprchávat...... celý článek

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

17. 3. 2003 | David Petráček

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

I když tomu vývoj na začátku týdne nenaznačoval, ve druhé polovině týdne trhy prudce vzrostly díky šířícímu se optimismu ohledně Iráku.

Akcie: S vámi nebo bez vás

10. 3. 2003 | David Petráček

Akcie: S vámi nebo bez vás

Takto stručně bychom mohli zjednodušeně popsat postoj Spojených států k souhlasu OSN s válkou v Iráku. Jistotu na akciových trzích ovšem ani tento jednoznačný postoj nepřináší.

Irák stále vládne trhům

3. 3. 2003 | David Petráček

Irák stále vládne trhům

Také uplynulý týden byl ve velké míře ovlivňován vývojem situace okolo Iráku. Mírné uvolnění krize pomohlo v závěru týdne k růstu.

Na čem jde za války vydělat?

25. 2. 2003 | Aleš Vávra

Na čem jde za války vydělat?

Na amerických akciových trzích panuje momentálně silná nervozita vyplývající především z nejistoty, která souvisí s možným vypuknutím a následným vývojem ozbrojeného konfliktu v Iráku.... celý článek

Partners Financial Services