Začala válka! Co na to trhy?

David Petráček | 24. 3. 2003
Začala válka! Co na to trhy?
Akciové trhy od začátku minulého týdne rostly v očekávání brzké a rychlé války v Iráku. Avšak po začátku bojů se objevily obavy, že to zas tak rychle nepůjde a optimismus začíná vyprchávat...

Spojené státy

Pondělní očekávání, že USA vstoupí do války proti Iráku již v nejbližších dnech (americký prezident Geroge W. Bush v brzkých ranních hodinách prohlásil, že dává Saddámovi Husajnovi a jeho synům 48 hodin k opuštění země), hnala vzhůru ceny amerických akcií. Výrazně se dařilo akciím Lockheed Martin (profil, názory) poté, co společnost získala kontrakt od Pentagonu. Posilovaly i akcie JP Morgan Chase (profil, názory), Hewlett-Packard (profil, názory) a Ford Motor (profil, názory). Růst podpořily také akcie společností Wal-Mart (profil, názory) nebo Microsoft (profil, názory).

Americké akcie pokračovaly v úterý ve svém vzestupu. Již pět dnů za sebou klasické tituly rostly. Pohyb indexů přitom nebyl přímočarý, v průběhu dne několikrát ztrácely a opět získávaly. Pokles cen ropy podpořil zájem o akcie firem využívajících ropné produkty. Tak posílily např. DuPont (profil, názory) a Delta Airlines (profil, názory) spolu s dalšími leteckými přepravci. Ztrácely naopak společnosti spojené s tabákovými výrobky. Jejich významný výrobce, firma RJR Tobacco (profil, názory), má být totiž obžalován z nekalých obchodních praktik. Podle většiny odhadů by ale měl současný optimismus na akciových trzích končit, zvláště když úterní zasedání Fed nepodpořilo ekonomiku dalším snížením sazeb.

Hlavní indexy amerických akciových trhů uzavřely středeční obchodování blízko svých nejlepších hodnot vykázaných během dne v reakci na zprávu, že Spojené státy zahájily bombový útok na Irák. Nejhorší výkon ve středu podaly tituly z polovodičového, softwarového, ropného, leteckého, hardwarového, biotechnologického a síťového sektoru, zatímco na druhé straně pomyslné stupnice se obchodovaly akcie farmaceutických, brokerských a maloobchodních společností a bank.

Americké akciové indexy ve čtvrtek pozitivně reagovaly na zprávy o vývoji konfliktu v Iráku. Mírné zakolísání na začátku obchodování způsobilo vystoupení prezidenta Bushe, ve kterém řekl, že válka může trvat déle než se předpokládalo. Každou informaci o postupu amerických jednotek blíže Bagdádu ovšem nyní investoři považují za příznivý signál pro podporu růstu akciových trhů. Zveřejněná horší než očekávaná makroekonomická data zůstala zcela v pozadí. Počet nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti za týden končící 15. březnem dosáhl 421 000 proti předchozím, revidovaným, 425 000. Trh ovšem počítal se 415 000.

Také páteční obchodování bylo silně ovlivňováno pokračující válkou v Iráku. Z makrozpráv bylo tento den nejdůležitější zveřejnění indexu spotřebitelských cen za měsíc únor. Očekávaná meziměsíční změna byla 0,5 procenta, když předchozí meziměsíční změna byla 0,3 procenta.

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí v odpoledních hodinách zvrátily svůj předchozí propad a prudce rostly. Důvodem byly spekulace, že irácká válka bude mít pouze krátké trvání, což podpořilo americké a následně i evropské akcie. Dařilo se hlavně pojišťovnám. Evropský akciový trh se v úterý pohyboval nejednotně. Zájem investorů se soustředil např. na francouzské automobilky, jejichž akcie zřejmě díky případné válce, která iniciuje potřebu nových dopravních prostředků, vzrostly, a to i přes slabé loňské výsledky. Po zveřejnění dobrých hospodářských výsledků posílila BASF (profil, názory). O téměř 40% vzrostla cena akcií Bayer poté, co vyhrála první proces o náhradu škody z použití svého léku Lipobay. Ve středu se dařilo stejným titulům jako v předcházejících dnech. Rostly ceny pojišťoven, vybírání zisků ale zaznamenala německá Bayer. Po zveřejnění dobrých loňských výsledku rostly akcie výrobce lihovin PernodRichard. Zájem byl o BMW, firma potvrdila letošní plán prodejů. Přidaly akcie Allianz (profil, názory), která vyměnila šéfa Dresdner Bank.

Evropské akciové indexy ve čtvrtek ve většině případů klesly. Investoři se obávají, že válka v Iráku může trvat déle než se předpokládalo. Nervozita byla rovněž vyvolaná nejistotou z možných dopadů války na světovou ekonomiku. V čele poklesu stály akcie pojišťoven (Allianz). V pátek naopak v dopoledních hodinách evropské akcie silně rostly.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-105
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

17. 3. 2003 | David Petráček

Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

I když tomu vývoj na začátku týdne nenaznačoval, ve druhé polovině týdne trhy prudce vzrostly díky šířícímu se optimismu ohledně Iráku.

Akcie: S vámi nebo bez vás

10. 3. 2003 | David Petráček

Akcie: S vámi nebo bez vás

Takto stručně bychom mohli zjednodušeně popsat postoj Spojených států k souhlasu OSN s válkou v Iráku. Jistotu na akciových trzích ovšem ani tento jednoznačný postoj nepřináší.

Irák stále vládne trhům

3. 3. 2003 | David Petráček

Irák stále vládne trhům

Také uplynulý týden byl ve velké míře ovlivňován vývojem situace okolo Iráku. Mírné uvolnění krize pomohlo v závěru týdne k růstu.

Na čem jde za války vydělat?

25. 2. 2003 | Aleš Vávra

Na čem jde za války vydělat?

Na amerických akciových trzích panuje momentálně silná nervozita vyplývající především z nejistoty, která souvisí s možným vypuknutím a následným vývojem ozbrojeného konfliktu v Iráku.... celý článek

Válka? - Válka!

17. 2. 2003 | David Petráček

Válka? - Válka!

Trhy přecitlivěle reagovaly na jakoukoliv změnu v situaci ohledně Iráku. Mírné ústupky na jakékoliv straně jsou přijímány s nadšením a naopak.

Partners Financial Services