Nejednoznačný vývoj trhů

David Petráček | 10. 2. 2003
Nejednoznačný vývoj trhů
V uplynulém týdnu trhy měnily směr téměř každý den a v hledání jistoty jim nepomohl ani Colin Powel.

Spojené státy

V pondělí trhy posilovaly taženy lepšími makroekonomickými čísly, která naznačila, že zpracovatelský průmysl posílil. Index ISM se udržel potřetí v řadě nad úrovní 50, dosáhl 53,9 oproti očekávání trhu 53,7. Zlepšily se i výdaje na nové stavby o silných 1,2 %. Přírůstky však byly podstatně limitovány obavami z války s Irákem. Vzhledem k tragédii raketoplánu Columbia ztrácely společnosti zapojené do tohoto programu - Alliant Technologies, Boeing (profil, názory) a Lockhead Martin. Naopak se dařilo akciím Eastman Kodak (profil, názory) a Home Depot (profil, názory). Posilovaly i akcie automobilek - General Motors (profil, názory), Ford (profil, názory) a DaimlerChrysler (profil, názory) - ačkoliv oznámily slabší lednové tržby. Akcie Mattel (profil, názory)také posílily v reakci na dobré výsledky společnosti.

Akcie na kapitálových trzích v úterý ztrácely kvůli horším podnikovým zprávám. Nedařilo se pojišťovnám v reakci na oznámení AIG (profil, názory), která musela navýšit rezervy o 1,8mld. dolarů. Technologický sektor ztrácel v reakci na varování společnosti Alcatel (profil, názory). Akcie Cisco Systems (profil, názory) oslabily před oznámením výsledků, které byly v souladu s očekáváním trhu. General Electric (profil, názory) propadla v reakci na akvizici divize spotřebních úvěrů od Abbey National. Trh také po celou dobu ovlivňovaly obavy z války s Irákem.

Trhy během obchodování vymazaly své zisky, které nasbíraly v reakci na projev Colina Powella a nakonec uzavřely v mínusu. Optimismus z projevu Colina Powela vyprchal po reakcích klíčových mocností Ruska, Francie, Německa a Číny, které se vyslovily pro pokračování inspekcí. Navíc Severní Korea oznámila, že znovu zprovoznila svá jaderná zařízení. Akcie Cisco Systems (profil, názory) uzavřely beze změn poté co společnost oznámila výsledky na horní hranici očekávání. Ztrácely akcie El Paso Energy (profil, názory), která oznámila úspory na dividendách a prodeje aktiv nutné k vylepšení finanční situace. Lépe se vedlo společnosti Sprint (profil, názory), která se vrátila k ziskovému hospodaření.

Ve čtvrtek byl vývoj na trzích smíšený. Zatímco index Dow Jones (profil, názory) ztrácel, Nasdaq (profil, názory) mírně rostl. Před zahájením obchodování byla oznámena horší čísla produktivity práce za poslední čtvrtletí roku 2002, která oproti očekáváním poklesla. Nejistota okolo situace v Iráku, ale nověji i okolo Severní Koreje se negativně promítla na trhu. Trh ovlivnila série negativních komentářů. Dell Computer (profil, názory) v tomto roce neočekává oživení výdajů na technologie a Agilent varoval před horšími výsledky. Středeční rozhodnutí El Paso Corp. snížit dividendy a prodat další aktiva vyvolalo sérii snížení investičního doporučení. Naopak proti trhu se pohybovaly akcie maloobchodních společností Gap (profil, názory), Home Depot (profil, názory) a Wall Mart Stores a také Ericsson, který oznámil jméno nového ředitele.

Akcie při zahájení pátečního obchodování posílily v reakci na silnější než předpokládaná čísla o nezaměstnanosti, avšak krátce potom začaly klesat. V americké ekonomice přibylo v lednu 143 tisíc pracovních míst (Ekonomové očekávali nárůst o zhruba 70 tisíc). Míra nezaměstnanosti USA v lednu poklesla na 5,7 % z prosincových 6 %. Klesaly akcie poskytovatele počítačových služeb, společnosti Electronic Data Systems Corp. (profil, názory), poté, co firma oznámila pokles zisku za uplynulé čtvrtletí a varovala ohledně dalšího vývoje. Dařilo se naopak akciím biotechnologické společnosti Scios Inc. (profil, názory), které nárůstem reagovaly na zprávu, že společnost Johnson & Johnson (profil, názory) vede jednání o převzetí této firmy za zhruba 2 miliardy dolarů.

Evropa

Evropské akcie během pondělka posilovaly taženy pojišťovnami. Dařilo se hlavně akciím Aviva, Royal&Sun Alliance, Prudential a Legal & General. Klesaly naopak akcie společnosti Ericsson, který oznámil větší ztrátu než se čekalo a navíc jeho výhled na rok 2003 nebyl nijak optimistický. Evropské akcie v úterý propadly v reakci na varování společnosti Alcatel. Nedařilo se ani pojišťovnám, které se vrátily na sestupnou dráhu. Klesaly také německé banky (Commerzbank, HVB Group) DaimlerChrysler oslabil, jelikož jeho výsledky byly pod očekáváním trhu. Ve středu však akcie opět rostly taženy očekáváním investorů, že projev Colina Powella před Radou bezpečnosti OSN odstraní nejistoty ohledně války s Irákem. Trh podpořily telekomunikační tituly v čele s Vodafone a Deutsche Telecom. Dařilo se i pojišťovnám v reakci na oznámené výsledky Axa. Avšak ve čtvrtek trhy propadly taženy dolů automobilkou DaimlerChrysler a firmou Siemens kvůli obavám z dalšího vývoje firemních zisků, jelikož evropská ekonomika i nadále nevykazuje známky oživení. K těmto spekulacím přispělo zveřejnění výrazně horších než očekávaných německých továrních zakázek za prosinec. V pátek se trhy pohybovaly víceméně po celý den v červených číslech. Krátký skok vzhůru "dovolily" U.S. trhy po svém otevření, kdy pozitivně reagovaly na vývoj americké nezaměstnanosti.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Irák bojuje na kapitálových trzích

3. 2. 2003 | David Petráček

Irák bojuje na kapitálových trzích

I když o útoku na Irák nebylo ještě rozhodnuto. Jsou obavy o válce již několik týdnů jedním z hlavních důvodů propadů na kapitálových trzích.

Plně pod vlivem hospodářských výsledků

27. 1. 2003 | David Petráček

Plně pod vlivem hospodářských výsledků

Ne vždy zcela pozitivní hospodářské výsledky a přetrvávající obavy z války v Iráku způsobily negativní vývoj na kapitálových trzích.

Ohlašování v plném proudu

20. 1. 2003 | David Petráček

Ohlašování v plném proudu

Uplynulý týden upírali investoři zraky na výsledky ohlašování hospodářských výsledků, jelikož na programu byly opravdové lahůdky jako například IBM nebo Sun Microsystems.

Předpověď burzovního počasí

16. 1. 2003 | Petr Fejtek

Předpověď burzovního počasí

Rosnička z Wall Street by jistě mohla být vyvážena nejen zlatem, ale šeky s přímo bilionovými čísly. Tržní kapitalizace NYSE sice klesla pod 10 bilionů (českých, tedy 10 000 amerických)... celý článek

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

14. 1. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

Australského vačnatce zavedl do investičního slovníku Patrick Mange, ředitel pro oblast výzkumu a strategie BNP Paribas. Přečtěte si jeho prognózu vývoje kapitálových a finančních trhů... celý článek

Partners Financial Services