Plně pod vlivem hospodářských výsledků

David Petráček | 27. 1. 2003
Plně pod vlivem hospodářských výsledků
Ne vždy zcela pozitivní hospodářské výsledky a přetrvávající obavy z války v Iráku způsobily negativní vývoj na kapitálových trzích.

Spojené státy

V pondělí byly americké kapitálové trhy uzavřeny – Den narození Martina Luthera Kinga. Americké akcie v úterý klesaly kvůli obavám z války v Iráku (americký prezident George W. Bush v úterý opět varoval Irák, že se "krátí čas", který mu zbývá na to, aby odzbrojil) a z výsledků hospodaření amerických korporací. Nervozitu na trhu vyvolává především strach z vysokých cen ropy, které by mohly ohrozit oživování vyspělých ekonomik. Finanční akcie utrpěly oznámením Citigroup (profil, názory), že ve čtvrtém čtvrtletí došlo k poklesu jejího zisku a společnost Charles Schwab (profil, názory) zveřejnila ztrátové hospodaření. Trhy poklesly i přes pozitivní makrodata. Jedním z nich bylo oznámení počtu nově započatých staveb domů v prosinci, který výrazně předčil očekávání trhu, když vzrostl na 1835 tisíc z listopadových 1747 tisíc, všeobecně se očekávalo 1680 tisíc.

Obchodování bylo ve středu podobně jako v minulých dnech pod vlivem ohlašování firemních výsledků. Svou roli sehrál i vývoj politické situace okolo Iráku. Tento den byly na řadě důležité společnosti z finančního sektoru. Jména jako J.P. Morgan Chase (profil, názory), Bank of New York (Bank of New York ) nebo Merril Lynch nepřinesla lichotivá čísla - především šlo o výhled do roku 2003, kdy se banky obávají, zda udrží své příjmy alespoň na stejné úrovni jako v loňském roce. Sledovanou společností byl také Eastman Kodak (profil, názory) - společnost nepotěšila svým ziskem, který byl spíše u dolní hranice odhadu, ale především slabým odhadem pro rok 2003. Z ostatních společností by stály za zmínku dobré výsledky Pfizeru (profil, názory) a 11. ztráta v řadě společnosti Lucent Technologies (profil, názory) (ale nižší než očekával trh).

Ve čtvrtek americké akcie celkově posílily, přesto výsledek nebyl zcela jednoznačný. Slabé byly především telekomunikace, po zveřejněných výsledcích AT&T (profil, názory) a BellSouth (profil, názory). Slabý zisk a varování do dalšího čtvrtletí zahnalo akcie AT&T téměř o 20 % níže. Slabé byly také výsledky McDonaldu, který pohnul oborem níže. Den však zachraňovaly technologie, především povzbudivé byly výsledky Texas Instruments (profil, názory) a Qualcommu. Táhly nahoru polovodiče, telekomunikační zařízení a silný se ukázal být i software a storage.

V pátek se vstup do obchodování nevydařil a trhy propadaly v důsledku pokračujících obav týkajících se války v Iráku a některých špatných výsledků - JDS Uniphase (profil, názory). Zastínily tak pozitivní ohlášení od Amazon.com (profil, názory) a Starbucks (ZASBX). Varování přišlo od společnosti Lockheed Martin, které na trhy působí negativně.

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí ve většině případů klesaly. Jednak kvůli obavám z války USA proti Iráku a také pod vlivem nejistoty kolem vývoje globálních ekonomik a uzavřely na tříměsíčním minimu. Státní svátek v USA se na evropských trzích projevil nízkou aktivitou obchodování. Nedařilo se akciím ropných firem, pojišťoven (Allianz, Munich Re) a některých bank. Evropské akciové indexy v úterý poklesly poté, co největší britská pojišťovna Aviva (dříve Commercial Union) oznámila, že očekává stagnaci tržeb, a díky obavám z války s Irákem. Horší výsledky třetího největšího výrobce cementu Cemex poslaly dolů akcie Lafarge a Holcim. Naopak se dařilo akciím telekomunikačních společností v reakci na zlepšení investičního doporučení na klíčové společnosti sektoru. Deutsche Telecom, France Telecom a Vodafone silně posilovaly. Polepšil si i Alcatel a Nokie. Evropským akciím se ve středu vůbec nedařilo. Největší evropská pojišťovna Generali předvedla poprvé svůj podnikatelský plán, který však investory nijak nenadchl. To se podepsalo i na ztrátách ostatních pojišťoven v čele s Axa, Munich Re a Aegon. Ztrácely rovněž akcie společnosti Tui, která oznámila horší výsledky než se čekalo. Evropské akcie ve čtvrtek víceméně propadaly. Negativně se projevily výhledy finské Nokie a Lafarge. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie Siemens, který překvapil investory svými výsledky. Roche a Novartis také rostly díky výsledkům hospodaření. STMicroeolectronics, Prudential a LVMH také oznámily výsledky nad očekáváním trhu. Evropské trhy v průběhu pátečního dopoledne právě neoplývaly jistotou. Po úvodním všeobecném růst se dostavila korekce, která svedla Frankfurt až do mínusu a na ostatních trzích výrazně korigoval ranní růst.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ohlašování v plném proudu

20. 1. 2003 | David Petráček

Ohlašování v plném proudu

Uplynulý týden upírali investoři zraky na výsledky ohlašování hospodářských výsledků, jelikož na programu byly opravdové lahůdky jako například IBM nebo Sun Microsystems.

Předpověď burzovního počasí

16. 1. 2003 | Petr Fejtek

Předpověď burzovního počasí

Rosnička z Wall Street by jistě mohla být vyvážena nejen zlatem, ale šeky s přímo bilionovými čísly. Tržní kapitalizace NYSE sice klesla pod 10 bilionů (českých, tedy 10 000 amerických)... celý článek

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

14. 1. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

Australského vačnatce zavedl do investičního slovníku Patrick Mange, ředitel pro oblast výzkumu a strategie BNP Paribas. Přečtěte si jeho prognózu vývoje kapitálových a finančních trhů... celý článek

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

8. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

Světové akciové trhy uzavřely rok 2002 již potřetí v řadě se ztrátou, a to na pozadí klesajících podnikových zisků, množství účetních skandálů a bankrotů mezi americkými firmami, rostoucího... celý článek

Nízké tržby maloobchodních řetězců

30. 12. 2002 | David Petráček

Nízké tržby maloobchodních řetězců

Negativně ovlivňovaly vývoj na trzích nízké tržby maloobchodních řetězců, které vykázaly nejmenší nárůst za posledních 30 let.

Partners Financial Services