Raketový nástup do nového roku

David Petráček | 6. 1. 2003
Raketový nástup do nového roku
Výrazné zisky zaznamenaly akciové indexy v průběhu prvního obchodního dne nového roku, a to díky lepším výsledkům indexu důvěry ISM ve zpracovatelském průmyslu v USA.

Spojené státy

V pondělí byl vývoj na amerických kapitálových trzích nejednotný. Zatímco index Dow Jones zakončil v kladném teritoriu, index Nasdaq se z červených čísel nedostal. Hlavním tématem dne, který ovlivňoval vývoj na trzích, byla opět ropa. Cena ropy se v pondělí vyšplhala na nové dvouleté maximum kvůli pokračující stávce ve Venezuele, která výrazně omezila venezuelský vývoz ropy, ale také přetrvávajícímu strachu z války proti Iráku. Zdroje z kartelu OPEC však odpoledne naznačily, že organizace zamýšlí zvýšit dodávky na trh, což uklidnilo investory a cena klesla. Byl také zveřejněn Chicago PMI Index sledující situaci v průmyslu v okolí Chicaga. Jeho hodnota za prosinec poklesla na 51,3 %. Je to horší hodnota, než očekával trh (ta byla 53,0 %).

V úterý se obchodování vyznačovalo slabou obchodní aktivitou a nevýraznými pohyby. V první polovině obchodování se indexy pohybovaly v záporných hodnotách. Důvodem pro tento trend byla slabá spotřebitelská důvěra za měsíc prosinec, která namísto očekávané hodnoty 86 dosáhla pouhých 80. Indexy poté začaly růst a posilovaly hlavně akcie IBM, Honeywell a Tyco. Naopak klesaly akcie společnosti Philip Morris po downgradu od Morgan Stanley a akcie maloobchodních řetězců.

Ve středu se na burze neobchodovalo. Index důvěry ISM ve zpracovatelském průmyslu byl ve čtvrtek hlavním motorem růstu amerických akciových trhů. ISM index se dostal nad úroveň 50 bodů, která by měla být hranicí mezi růstem a poklesem - za prosinec skončil na hodnotě 54,7% (očekávaná hodnota byla zhruba 50 %). Investoři přivítali vyšší než očekávaný růst tohoto indikátoru a směřovali své investiční aktivity do akcií. Dařilo se hlavně akciím finančních institucí v čele s bankou J.P.Morgan Chase, neboť ta dosáhla dohody s pojišťovnami o náhradě ztrát za bankrot firmy Enron. Významný růst zaznamenaly rovněž akcie společnosti General Electric.

V pátek zaznamenaly akciové indexy po čtvrtečním růstu v začátku obchodování mírný pokles. Hlavním viníkem byla společnost Home Depot, která zchladila nadšení investorů poté, co snížila projeci zisku pro fiskální rok 2002. Od dalších maloobchodních firem investoři obdrželi smíšené zprávy. Optimismus investorům opět vrátila zpráva o vývoji stavebních výdajů za měsíc listopad, které vzrostly o 0,3 %, přičemž se očekával růst 0,1 %.

Evropa

Evropa zažívala celkem poklidné poslední dny roku 2002 a evropské indexy si připisovaly mírné zisky. Avšak v průběhu prvního obchodního dne nového roku zažily evropské akciové trhy raketový nástup. Všechny významné evropské indexy zaznamenaly prudký růst v reakci na lepší výsledky indexu důvěry ISM ve zpracovatelském průmyslu v USA. Z jednotlivých titulů rostly nejvíce akcie firem DaimlerChrysler, Philips Electronics nebo Siemens. Rekordmanem mezi evropskými indexy byl pak jednoznačně německý DAX 30 za přispění akcií společností Infineon a Deutsche Lufthansa díky optimismu, že očekávané oživení evropské ekonomiky v druhé části letošního roku pomůže uvedeným firmám k dosažení vyšších zisků. Tento trend však evropské trhy v pátek opustily. Jedním z důvodů pro nepokračování čtvrtečního optimismu byla prohlášení bank, že pro tento rok nepočítají se zlepšením prostředí ve finančním sektoru, což se odrazí v jejich výsledcích.Takový náhled na rok 2003 mají HVB Bank, Dresdner Bank a další.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízké tržby maloobchodních řetězců

30. 12. 2002 | David Petráček

Nízké tržby maloobchodních řetězců

Negativně ovlivňovaly vývoj na trzích nízké tržby maloobchodních řetězců, které vykázaly nejmenší nárůst za posledních 30 let.

Strašák jménem Irák je stále tu

23. 12. 2002 | David Petráček

Strašák jménem Irák je stále tu

Ani příznivé zprávy z podnikové nebo makroekonomické sféry nedokázaly zvrátit vývoj, když se na trhu objevily obavy z válečného konfliktu v Iráku.

Technologie hýbaly trhem

16. 12. 2002 | David Petráček

Technologie hýbaly trhem

V uplynulém týdnu udávaly trend převážně technologické tituly. Byly to hlavně oni, kteří posílaly trhy dolů nebo jim naopak pomáhaly vzhůru.

Červené indexy

9. 12. 2002 | David Petráček

Červené indexy

V uplynulém týdnu se trhům většinou nepodařilo zakončit v kladném sektoru, protože když už se na trhu objevila snaha o korekci, ve většině případů nedosáhla takových rozměrů, aby se... celý článek

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

2. 12. 2002 | David Petráček

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

Po konferencích snažících se vyřešit problematiku polovodičového sektoru se zdá, že obrat je na obzoru. Firmy oznamují očekávané změny v poptávce a Asociace polovodičového průmyslu... celý článek

Partners Financial Services