Nízké tržby maloobchodních řetězců

David Petráček | 30. 12. 2002
Nízké tržby maloobchodních řetězců
Negativně ovlivňovaly vývoj na trzích nízké tržby maloobchodních řetězců, které vykázaly nejmenší nárůst za posledních 30 let.

Spojené státy

Obavy z válečného konfliktu v Iráku ale i spor se Severní Koreou negativně ovlivňovaly náladu investorů. Ještě 23.12. byl vývoj hlavních indexů nejednotný. Dow Jones Industrial Avarage (profil, názory) v tento den oslabil. Mírný růst však zaznamenal technologický Nasdaq Composite (profil, názory). O vánočních svátcích převládl negativní sentiment na všech trzích. Indexy ztrácely jak 24.12. tak i ve čtvrtek 26.12. Tento den americké akciové trhy těžily hlavně ze zprávy o poklesu dodatečných žádostí o pracovní podpory. Na technologické tituly pak působilo i sdělení analytické společnosti Goldman Sachs, že asijští výrobci chipů pravděpodobně zvýší v roce 2003 své výdaje na vybavení. Z této zprávy pak těžily tituly jako Intel (profil, názory). Posiloval však i Microsoft (profil, názory) nebo IBM (profil, názory). Oslabovaly akcie biotechnologického Amgen Inc. (profil, názory), který neuspěl se svojí žalobou proti vládě USA, která zakázala distribuci léku Aranesp. Rozporuplné pocity zažívaly maloobchodní společnosti. Vánoční nákupy zvýšily cenu jejich akcií, předcházející ztráty ale nevymazaly. Celkové však tržby maloobchodních řetězců vykázaly nejmenší nárůst za posledních 30 let. Z klasických titulů byl nejúspěšnější Philip Morris (profil, názory) s přírůstkem 1,65 % díky rozhodnutí odvolacího soudu, který snížil pokutu za zničené zdraví žalujícího kuřáka, hlavně však díky oznámenému 6,17  % výnosu dividendy. Páteční začátek obchodování byl rozporuplný. Zatímco index DJIA stoupal, Nasdaq Composite klesal. Negativně na vývoj působilo kromě obav okolo Iráku také vypovězení zbrojních inspektorů ze Severní Koreje. Pozitivní podniková zpráva přisla od společnosti Lochheed Martin, která získala kontrakt na dodávku 48 stíhaček F-16 pro polské letectvo za 3,5 miliardy dolarů.

Evropa

Také obchodování na evropských kapitálových trzích bylo v uplynulém týdnu slabé na zprávy a obchodní aktivita byla ovlivněna vánočními svátky. Vývoj byl tak jako v USA ovlivněn slabými výsledky maloobchodních společností a pokračujícími obavami z války v Iráku. V důsledku toho a také strachu před rostoucí nezaměstnaností spotřebitelé dávají pravděpodobně přednost spoření před utrácením peněz. Telekomunikace ztrácely poté, co byl France Telecom nucen prodat svá aktiva levněji. Posilování eura proti dolaru negativně ovlivňovalo některé exportéry. Negativně působila také vysoká cena ropy, která však začala na konci týdne klesat. Důvodem byly zprávy o neočekávaném zvýšení amerických zásob ropy a spekulace o tom, že by se venezuelští stávkující brzy mohli vrátit do práce.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strašák jménem Irák je stále tu

23. 12. 2002 | David Petráček

Strašák jménem Irák je stále tu

Ani příznivé zprávy z podnikové nebo makroekonomické sféry nedokázaly zvrátit vývoj, když se na trhu objevily obavy z válečného konfliktu v Iráku.

Technologie hýbaly trhem

16. 12. 2002 | David Petráček

Technologie hýbaly trhem

V uplynulém týdnu udávaly trend převážně technologické tituly. Byly to hlavně oni, kteří posílaly trhy dolů nebo jim naopak pomáhaly vzhůru.

Červené indexy

9. 12. 2002 | David Petráček

Červené indexy

V uplynulém týdnu se trhům většinou nepodařilo zakončit v kladném sektoru, protože když už se na trhu objevila snaha o korekci, ve většině případů nedosáhla takových rozměrů, aby se... celý článek

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

2. 12. 2002 | David Petráček

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

Po konferencích snažících se vyřešit problematiku polovodičového sektoru se zdá, že obrat je na obzoru. Firmy oznamují očekávané změny v poptávce a Asociace polovodičového průmyslu... celý článek

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

25. 11. 2002 | David Petráček

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

Na trzích je znát trvající ochota investorů otevírat nové pozice, aniž by následoval nervózní výprodej po první nepříznivé zprávě.

Partners Financial Services