Mám si koupit podílové fondy?

Mám si koupit podílové fondy?
Co jsou to vůbec podílové fondy? Podílové fondy jsou nástroje kolektivního investování. Shromažďují peníze podílníků a investují je do cenných papírů. Akcií, obligací, opcí, futures, měn, nebo produktů peněžního trhu.

Podílové fondy poskytují investorům výhodu diverzifikace a profesionálního managementu. Za své služby si správce fondů strhává poplatek z aktiv fondu. Poplatek se pohybuje nejčastěji mezi 0,5 % a 2 % aktiv ročně. Podílový fond na požádání odkoupí od svých podílníků jejich podíly za cenu, která se rovná současné hodnotě vlastního jmění fondu připadajícího na jeden podíl. Všichni podílníci sdílejí společně výnosy a ztráty fondu.

Odvětví podílových fondů prošlo za poslední desetiletí obrovským rozmachem. Ve Spojených státech je ve fondech investována většina úspor obyvatelstva. V Západní Evropě je to o něco méně, ale pořád jde o desítky procent. V České republice je to sice zatím jen několik procent, ale tyto procenta rychle rostou. Dá se očekávat, že Češi budou své úspory, které z drtivé většiny stále leží na bankovních depozitech, postupně přesouvat ve stále větší míře do jiných investičních produktů, především podílových fondů.

Podílové fondy jsou výborným způsobem, jak se aktivně zapojit do kapitálového trhu především pro ty investory, kteří mají menší částky, nemají čas na to, aby se sami starali o své investice, nebo si na to netroufají. Jejich investiční rozhodování se pak zúží na výběr vhodného správce fondu, případně na výběr konkrétního fondu.

Podle čeho byste si měli vybírat správce fondu? Především by mělo jít o velkou, nejlépe mezinárodní společnost, která se může prokázat mnohaletými zkušenostmi se správou investic na světových trzích a může to doložit přehledem výnosů fondů, které spravuje. Dále by tato společnost měla mít v České republice přímé zastoupení a kvalitní investiční poradce, kteří vám budou schopni pomoci se orientovat v jejich nabídce a poradí vám, jaké fondy si vybrat. A v neposlední řadě je důležitá otázka zdanění výnosů fondů. Fondy registrované například v Irsku nebo v Lucembursku mají výrazné daňové výhody oproti fondům registrovaným v České republice. A jelikož je pro vás jako investora rozhodující výnos po zdanění, měli byste otázce zdanění fondů věnovat patřičnou pozornost.

Pokud máte vytipovaného vhodného správce, dalším krokem, který musíte udělat, je vybrat si z jeho nabídky fondů. Můžete si nechat poradit, ale měli byste v každém případě mít nějakou představu. Pokud nemáte pádný důvod kupovat úzce zaměřené fondy, například fondy investující v jednotlivých zemích, oborové fondy investující v jednotlivých oborech jako třeba technologie nebo přírodní zdroje nebo jiné specializované fondy, doporučuji investici do fondů investujících v hlavních ekonomických regionech. Například evropský akciový fond a americký akciový fond a k tomu doporučuji přidat fond investující do obligací, nejlépe českých, pro snížení rizika z pohybu měn.

Investice prostřednictvím podílových fondů jsou velmi vhodným a rozšířeným způsobem, jak se podílet na ziscích plynoucích z kapitálových trhů. Poskytují mnoho výhod. Šetří čas, nevyžadují vysoké znalosti kapitálových trhů, umožňují dosáhnout potřebné diverzifikace investic a tím snížení rizika i s malými částkami v řadu desítek tisíc korun, jsou velmi likvidní a je velmi jednoduché je koupit a prodat.

Jediná podstatná nevýhoda, kterou podílové fondy mají, je ta, že zhruba 75 procent z nich nedosahuje dlouhodobě výnosů na úrovni výnosů trhů, na kterých investují. Je to především díky poplatkům, které fondy účtují za správu a díky likviditě, kterou fondy udržují pro své podílníky. Pokud si však vyberete dobrého správce fondů, pak by jejich výsledky měly být dlouhodobě v takové odchylce od výnosů trhů, kterou lze tolerovat a přijmout.

Navíc existují i tzv. Indexové fondy, které mají velmi nízké poplatky a investují přímo do indexů jednotlivých trhů a tím je zaručeno, že jejich výnos kopíruje téměř přesně výnosy trhů.

Podílové fondy jsou skutečně velkým fenoménem na dnešních kapitálových trzích a každý úspěšný investor, ať už malý nebo velký, laik nebo profesionál, by se s nimi měl podrobně seznámit a využívat je buď jako základ svých investic nebo jako jejich doplněk.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních podílových fondů můžete sledovat v sekci fondy.penize.cz.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nepřátelé investic - daně a inflace

28. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Nepřátelé investic - daně a inflace

Daně a inflace jsou dvě překážky na cestě k výnosům z investic, které musíte buď překonat nebo se jim vyhnout.

Investorské pověry a bludy

21. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Investorské pověry a bludy

Řada investorů pohybujících se na kapitálových trzích přesvědčila postupně sama sebe o platnosti určitých pravidel a zákonitostí. Často jde o zcela nelogické a nesprávné závěry, o případy,... celý článek

Když něco děláte, musíte vědět proč

14. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Když něco děláte, musíte vědět proč

Investování je činnost, která je lehčí, než si mnoho lidí myslí, ale k tomu, aby investor byl úspěšný, je potřeba, aby měl tři základní vlastnosti. Disciplínu, trpělivost a sebedůvěru.... celý článek

Kolik akcií a kolik obligací?

7. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Kolik akcií a kolik obligací?

Zatím jsme se věnovali jen investicím do akcií. Akcie by ale neměly být jediným druhem aktiv ve vašem portfoliu. Měli byste je kombinovat s obligacemi.

Jak reagovat na výkyvy trhů

31. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak reagovat na výkyvy trhů

Indexy akciových trhů se někdy pohybují jako loďka na moři. Působí na ně různé síly. Někdy je moře klidné, jindy rozbouřené. Někdy je bezvětří, jindy třeba fouká silný vítr stále jedním... celý článek

Partners Financial Services