Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

David Petráček | 25. 11. 2002
Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice
Na trzích je znát trvající ochota investorů otevírat nové pozice, aniž by následoval nervózní výprodej po první nepříznivé zprávě.

Spojené státy

Během pondělního obchodování se hlavní americké indexy dostaly na nová krátkodobá maxima, a to krátce po otevření, ale optimismus nevydržel celou seanci. Počáteční silné otevření mají na svědomí zprávy od Nokie (profil, názory) o projekci růstu prodejů mobilních telefonů, alespoň z počátku měly pozitivní vliv na akcie komentáře na Hewlett-Packard (profil, názory). Silné byly také letecké linky, díky oznámeným restrukturalizačním plánům UAL, mateřské společnosti United Airlines. Z retailových firem byly po výsledcích silné akcie Toys R Us (profil, názory) a internetový prodejce Best Buy (profil, názory) po zvýšeném doporučení od Banc of America. Naopak na opačnou stranu, která nakonec převládla při hodnocení celého trhu, se vydaly akcie AT&T po sníženém doporučení od Lehman Brothers. Na celý sektor negativně působily zprávy od Wal-Martu ohledně tržeb.

Úterní obchodování se nejprve odvíjelo pod negativním vlivem ztrát společnosti Home Depot, které ovlivnily akcie maloobchodních společností. K této informaci se navíc přidalo i mezitýdenní ohlášení maloobchodních tržeb, které mírně ztratily na dynamice. V úterý zveřejněné makroekonomické zprávy neznamenaly rozhodující vliv na dění na trzích, když CPI zůstává na nízké úrovni (v říjnu CPI vzrostlo o 0,3 %, oproti 0,4 % očekávání) a obchodní bilance zaznamenala v září pokles schodku oproti předchozímu měsíci (38 mld. dolarů). Mezi technologickými tituly nejvíce působily downgrady pro Amazon.com a Microsoft. Negativně také působil snížený výhled pro celý telekomunikační sektor od CS First Boston.

Středeční vývoj prokázal současnou tendenci investorů reagovat na případná oslabení otevíráním nových pozic. Nasdaq těžil zejména z pozitivních informací pro chipový sektor, zatímco Dow spíše pozitivně reagoval na informace o určitém ochlazení “přehřátého” trhu s novými domy (v říjnou o –11% oproti září). Polovodiče, networking a internetové tituly patřily mezi nejrůstovější tituly na Nasdaqu. Další růstový sektor byly biotechnologie, které těžily z upgradu pro Biogen od Lehman Brothers.

Akcie na ve čtvrtek pokračovaly v rally a Dow Jones i Nasdaq po otevření rostly o více než 1 %. Hlavním impulsem k jejich růstu jsou lepší zprávy z ekonomiky i podnikové sféry. Počet nově nezaměstnaných proti očekávání dalšího nárůstu se překvapivě silně snížil. Hewlett-Packard ve středu po zavření trhu oznámil výsledky, které byly lepší než trh předpokládal a očekávaný profit warning General Electric nebyl až tak silný jak trh očekával.

V pátek bylo obchodování ovlivněno spíše informacemi z podnikové sféry. Americký průmyslový konglomerát General Electric snížil odhad pro výši vytvořeného zisku za tento rok. Nový odhad hovoří o 1,51 dolarů na akcii - původní počítal s 1,65 dolarů na akcii. Další důležitá zpráva přišla od OECD, která očekává globální ekonomické oživení až v roce 2004. Hlavní podmínkou této prognózy ovšem je předpoklad dalšího snížení sazeb ze strany amerického FEDu a ECB. Takové opatření by pak mělo podpořit spotřebitelskou důvěru. OECD očekává, že když už k růstu dojde bude v USA vyšší než v zemích EU.

Evropa

Evropské kapitálové trhy v pondělí zpevňovaly, když oporou pro tento vývoj byl pozitivní trend amerických trhů v pátek předešlého týdne a v Německu také hlavně společnost Bayer AG, která obdržela nabídku na odkup své divize na výrobu léků od GlaxoSmithKline Plc. V úterý už vývoj nebyl tak pozitivní. Ztrácely společnosti SAP, BASF a Siemens. Ke konci obchodování však trhy pod vlivem vývoje na US trzích vystoupaly až k pondělní uzavírací hodnotě. Ve středu proběhla na trzích mírná panika spojená s obavami o možný teroristický útok při zasedání NATO v Praze a jeho vliv na trhy. Pod vlivem obchodování v USA pak indexy výrazně ubraly ze svých ztrát. Indexy pak během dne zatěžovaly nejvíce finanční tituly v návaznosti na downgrade pro Allianz. DaimlerChrysler pak oslabil kvůli vyšetřování spolehlivosti sedadel ve svých vozech v USA. Ve čtvrtek byly technologie a finanční tituly hlavními tahouny růstu. Technologie reagovaly na lepší výsledky Hewlett-Packard, hlavně Infineon a Philips Electronics. Finanční sektor vybídly k růstu výsledky ING Group, které splnily očekávání trhu. V pátek se trhy vyznačovaly silnou volatilitou.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Irák pomohl kapitálovým trhům

18. 11. 2002 | David Petráček

Irák pomohl kapitálovým trhům

Poté, co irácký parlament přijal rezoluci OSN, začaly světové kapitálové trhy růst a skončilo tak prozatím období nejistoty v irácké otázce.

Fed razantně snížil úroky

11. 11. 2002 | David Petráček

Fed razantně snížil úroky

V minulém týdnu se Fed odhodlal dle očekávání ke snížení úrokových sazeb. Zaskočil však investory neočekávaným rozsahem snížení o 0,5 procenta, dvojnásobně razantnímu oproti očekávání.... celý článek

Naděje umírá poslední

4. 11. 2002 | David Petráček | 10 komentářů

Naděje umírá poslední

Naděje na snížení úrokových sazeb způsobila, že i negativní makroekonomické informace povzbuzovaly trhy k růstu.

Podniková sféra určuje trend

29. 10. 2002 | David Petráček

Podniková sféra určuje trend

V uplynulém týdnu určovala vývoj kapitálových trhů podniková sféra se svými hospodářskými výsledky a dalšími zprávami o budoucnosti firem.

Firemní výsledky předčily očekávání

21. 10. 2002 | David Petráček

Firemní výsledky předčily očekávání

Světové akciové trhy pokračovaly s výjimkou středy, kdy přišla očekávaná korekce, v růstu. Ohlášené hospodářské výsledky většiny firem totiž předčily očekávání.

Partners Financial Services