Podniková sféra určuje trend

David Petráček | 29. 10. 2002
Podniková sféra určuje trend
V uplynulém týdnu určovala vývoj kapitálových trhů podniková sféra se svými hospodářskými výsledky a dalšími zprávami o budoucnosti firem.
Spojené státy

Pondělní obchodování na amerických trzích navázalo na trend z předešlého týdne. Všechno však nebylo tak jasné od začátku. Hlavní indexy otevřely v záporných hodnotách po nepříznivých zprávách od Microsoftu (profil, názory), který přišel s tím, že dobré výsledky, které ohlásil na konci na konci týdne, nemusí být v dalších kvartálech udržitelné. Nepříznivě působily i downgrady na Merck (profil, názory), Yahoo! (profil, názory), Texas Instruments (profil, názory) a zveřejněný indikátor Leadinq Indicators, který v souladu s očekáváním poklesl o 0,2%, což je čtvrtý pokles v řadě. Po hodině však hlavní indexy začaly růst a kolem poledne už byly v kladných hodnotách. Těžko identifikovat zjevnou příčinu tohoto růstu. Před otevřením ohlašovaly své výsledky Lexmark International (profil, názory) a Minnesota Mining and Manufacturing (profil, názory), které byly lepší než očekávání, ale těžko odstartovaly růst v půli seance.

I když v úterý existovala snaha tlačit trhy na vyšší hodnoty, investoři realizovali zisky a trhy skončily v červených číslech. Pokles trhů vedly farmaceutické tituly poté, co Johnson & Johnson (profil, názory) zveřejnil odpověď regulačního orgánu ve věci žádosti o povolení prodeje nového výrobku. Wyeth a Pharmacia Corp. propadaly po zveřejnění kvartální ztráty. Výsledek byl horší než očekávání. McDonald’s ohlásil relativně dobré výsledky a tak posiloval o 3,55%, nicméně společnost prohlásila, že v konečném důsledku otevře letos méně poboček restaurací a naopak zvýší výdaje na renovace stávajících a výdaje na reklamu. Dalším titulem, který ohlásil lépe byla telekomunikační společnost AT&T (profil, názory).

Středeční obchodování na amerických trzích začalo poklesem. Důvodem byly opět slabé výsledky oznámené předcházející den po zavření hlavních trhů. Po slabém výhledu do dalšího kvartálu od Texas Instruments, s podobným scénářem přišel i polovodič KLA-Tencor. Avšak celý polovodičový sektor dokázal počátečný ztráty umazat a skončil výrazně v plusu a spolu se softwarem, který byl povzbuzen silnými výsledky Computer Associates (profil, názory), a počítačovým hardwarem se staly "tahouny" Nasdaqu. Zvrátit negativní otevření pomohly i lepší než očekávané výsledky chemičky DuPont a papírenského gigantu International Paper (profil, názory) a dobré výsledky pivovaru Anheuser-Busch (profil, názory). Slabými obory se však ukázaly po předcházejícím silném růstu telekomunikace. Do poklesu se dostaly také farmacie a finanční sektor díky Citigroup (profil, názory).

Americké trhy ve čtvrtek korigovaly předchozí zisky, když převládl názor, že nárůst v posledních dvou týdnech poslal akcie příliš vysoko. Viacom Inc. (profil, názory) a International Paper oslabily, když analytikové doporučili prodej těchto titulů. Duke Energy Corp. oslabil poté, co oznámil, že očekává nižší zisk než původně deklaroval. Výrazně propadal Dow Chemical Co., když soud rozhodl, že společnost je zodpovědná za úmrtí v "azbestové" kauze. Ze stejných důvodů oslabovaly akcie 3M. Tyco posilovalo, když právník D. Boies, který dohlíží na probíhající audit společnosti, prohlásil, že audit je z 60 % hotový a že neočekává, že odhalí "velkou defraudaci".

V pátek byla oznámena hodnota objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby za měsíc září, jehož očekávaná hodnota byla –1,8 %. Pozitivní zprávou pro trhy bylo ohlášení hospodářských výsledků společnosti Amazon.com (profil, názory), světové jedničky na poli internetového retailu, která vykázala ztrátu 35 mil USD (9 centů na akcii), což představuje meziročně výrazné zlepšení oproti ztrátě ve výši 46 centů na akcii.

Evropa

Evropským kapitálovým trhům se vstup do nového týdne vydařil. Německý DAX posílil o 3,76%. Hlavní podíl na tom měli společnosti Ericsson (zlepšeno investiční doporučení) a E.ON, jejíž růst podpořily zprávy o akvizici britské divize společnosti TXU Europe za 2,9 mld. EUR. Naopak nedařilo se společnosti Bayer, která čelí v USA 3.500 žalobám kvůli vadnému léku proti cholesterolu Baycol. Vinou negativnímu ohlášení výsledků Texas Instrument se dostaly v úterý evropské technologické tituly pod tlak. Propad vedly akcie Infineonu, Epcosu, Sapu a Siemensu. Oslaboval po downgradu od Merrill Lynch i celý bankovní sektor. A ani další den nedošlo k pozitivnímu obratu. Ten nastal až ve čtvrtek, kdy pozitivní závěr na amerických trzích způsobil na evropských trzích růstovou euforii a růst technologických titulů. Avšak v pátek následovala korekce předchozího růstu.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firemní výsledky předčily očekávání

21. 10. 2002 | David Petráček

Firemní výsledky předčily očekávání

Světové akciové trhy pokračovaly s výjimkou středy, kdy přišla očekávaná korekce, v růstu. Ohlášené hospodářské výsledky většiny firem totiž předčily očekávání.

Konec dobrý, všechno dobré

14. 10. 2002 | David Petráček

Konec dobrý, všechno dobré

I přes nepodařený vstup do obchodního týdne se trhy dokázaly vzpamatovat a díky pozitivním ohlášením umazávat ztráty minulých dnů.

Když ne Irák, tak makrodata

7. 10. 2002 | David Petráček

Když ne Irák, tak makrodata

I když se situace okolo Iráku uklidňuje, našel se další důvod pro poklesy – špatné nebo nepřesvědčivé zprávy z makro- nebo podnikové sféry.

Myslí to Irák vážně?

23. 9. 2002 | David Petráček

Myslí to Irák vážně?

Skepse ohledně prohlášení irácké vlády, že souhlasí s návratem zbrojních inspektorů, negativně ovlivňovala obchodování jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Černá středa se nekonala

16. 9. 2002 | David Petráček

Černá středa se nekonala

Přestože obavy investorů z 11. září v minulých týdnech ovlivňovaly vývoj na trhu, nic zásadního se nestalo. Tohoto dne využili pouze spekulanti k realizaci mimořádných zisků.

Partners Financial Services